Minder Gehoor Aan 1 Oor? 8 Oorzaken

Minder gehoor aan slechts 1 oor maakt een aantal oorzaken al minder waarschijnlijk. 

Dus wat veroorzaakt minder gehoor aan 1 oor?

KORT ANTWOORD

Plotseling minder gehoor aan 1 oor kan veroorzaakt worden door een oorontsteking, oorsmeer, verstopping, trommelvliesperforatie (gebarsten trommelvlies), geneesmiddelbijwerkingen of de ziekte van Ménière. In zeldzame gevallen kan de gehoorzenuw door een tumor verdrukt worden. De precieze behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak.

Dit artikel vertelt je meer over alle oorzaken van enkelzijdig gehoorverlies en typische behandelmethodes.

vrouw hand bij oor

Oorzaken van asymmetrisch gehoorverlies

Minder gehoor aan 1 oor wordt ook wel asymmetrisch gehoorverlies genoemd. Hiervoor zijn meerdere mogelijke oorzaken.

Oorontsteking. Wanneer een oor ontstoken is zullen de ontstekingen het oor doen opzwellen. Het vocht zal de buis van Eustachius blokkeren waardoor er pijn en gehoorverlies kan optreden. Als de ontsteking door een ziekteverwekker is veroorzaakt, wordt er van een infectie gesproken. 

Oorsmeer. Teveel oorsmeer kan het gehoorgang verstoppen waardoor er tijdelijk gehoorverlies optreedt.  Dit wordt vooral bij ouderen gezien. In elkaar geduwd hardnekkig oorsmeer wordt ook wel cerumenimpactie genoemd. Zodra er teveel dieper in je oor terecht komt kan je minder aan 1 oor horen. Dit kan soms optreden na het schoonmaken van de oren met wattenstaafjes. Om deze reden worden wattenstaafjes afgeraden.

Trommelvlies perforatie. Als je wattenstaafjes te diep het oor induwt, kan je het trommelvlies perforeren. Gelukkig komt komt dit niet vaak voor omdat je hersenen daarvoor pijnsignalen af zullen geven.

Ziekte van Ménière. Deze aandoening van het binnenoor leidt tot plotselinge duizeligheid en tinnitus aanvallen. Hierbij kan je een drukkend of vol gevoel in het oor ervaren. Tinnitus is een rinkelend of piepend geluid in het oor. Het gehoorverlies komt en gaat.

Plotseling sensorineuraal gehoorverlies. Een onverklaarbaar snel of in één keer gehoorverlies staat ook wel bekend als plotselinge doofheid of plotseling sensorineuraal gehoorverlies. Het kan ook in de loop van een paar dagen optreden. In veel gevallen veroorzaakt het slechts in één oor gehoorverlies. Het kan optreden wanneer de zintuigorganen in het binnenoor niet meer goed functioneren. 

Onbekend. De meeste mensen denken dat je altijd een oorzaak kan vinden. In de praktijk ligt dit echter anders. In maar liefst 90% van alle gediagnosticeerde gevallen is de oorzaak van plotseling gehoorverlies niet bekend. Kortom, het is vaak niet duidelijk waarom je aan één oor niet kunt horen.

Tumor. In zeldzame gevallen kan een tumor de gehoorzenuw verdrukken waardoor er gehoorverlies optreedt. In dit geval treedt er dus gehoorverlies aan één kant op. Het gaat hier om bijvoorbeeld kleine tumoren. Deze situatie vereist direct medische aandacht. 

Weetje

Wist je dat stress tijdelijk gehoorverlies kan veroorzaken? Door stress gaat namelijk het adrenaline omhoog waardoor de doorbloeding naar de oren afneemt.

Oneven of ongelijkmatig gehoorverlies 

Ongelijkmatig gehoorverlies lijkt erg veel op minder gehoor aan 1 oor. Het gehoorverlies van oneven gehoorverlies lijkt wat subtieler te zijn en minder plotseling.

Asymmetrisch gehoorverlies kan veroorzaakt worden door  lawaaislechthorendheid. leeftijdsgerelateerd gehoorverlies (veroudering), genetische gehoorverlies, oor en hoofdletsels of geneesmiddelen.

Asymmetrisch sensorineuraal gehoorverlies is veelvoorkomend, het wordt bij maar liefst 35% tot 50% van de bevolking aangetroffen. Het kan echter ook op een retrocochleaire aandoening duiden.

Het kan ook zijn dat de symptomen van minder gehoor niet zo abrupt opgetreden zijn en dat je in het ene oor beter hoort dan het andere. Het is echter niet normaal als je in één oor beter hoort.

Als je een verschil tussen beide oren opmerkt is het verstandig om te laten evalueren. Er zijn verschillenden oorzaken en aandoeningen die deze gehoorverschillen kunnen veroorzaken. 

Is dit type gehoorverlies te verhelpen?

Assymetrisch gehoorverlies kan erg vervelend zijn. In deze situatie wordt je vaak pas bewust van het belang van twee goed functionerende oren. 

Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van af komen. De precieze oplossing of behandeling hangt af van de precieze oorzaak.

Tumor. Met behulp van een operatie kan de tumor mogelijk verwijderd worden.

Oorontsteking. Indien er sprake is van een oorinfectie (ziekteverwekker) kan er antibiotica voorgeschreven worden. 

Zwelling. Door de ontsteking te verminderen zal de zwelling ook afnemen. Dit kan eventueel met steroïden bewerkstelligt worden. 

Medicatie. Een geneesmiddel kan de boosdoener zijn. In dat geval kan er door de arts gekozen worden om de medicatie te staken.

Luider horen in één oor

Luider in één oor horen wordt ook wel hyperacusis genoemd. De meest voorkomende oorzaken van hyperacusis is binnenoor beschadiging door blootstelling aan harde geluiden of veroudering. 

Het gaat vaak samen met tinnitus, dit is een rinkelend, zoemend, fluitend of piepend geluid. De geluiden kunnen hierbij vervormd klinken. 

Take home message

Minder gehoor aan 1 oor maakt meerdere oorzaken minder waarschijnlijk, terwijl het de aannemelijkheid van een paar oorzaken juist verhoogt. Dus Wat zijn de oorzaken van minder gehoor aan 1 oor? 

Minder gehoor aan 1 oor kan onder andere te wijten zijn aan een oorontsteking, trommelvliesperforatie, oorsmeer of de zieke van Meniere.

Minder gehoor aan twee oren kan veroorzaakt worden door gehoorschade door bijvoorbeeld zeer harde geluiden of bepaalde medicijnen. 

Als je opmerkt dat je aan 1 oor minder gehoor hebt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de audioloog.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ahsan, S. F., Standring, R., Osborn, D. A., Peterson, E., Seidman, M., & Jain, R. (2015). Clinical predictors of abnormal magnetic resonance imaging findings in patients with asymmetric sensorineural hearing loss. JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, 141(5), 451-456.

Pittman, A. L., & Stelmachowicz, P. G. (2003). Hearing loss in children and adults: audiometric configuration, asymmetry, and progression. Ear and hearing, 24(3), 198.

Berg, R. L., Pickett, W., Linneman, J. G., Wood, D. J., & Marlenga, B. (2014). Asymmetry in noise-induced hearing loss: evaluation of two competing theories. Noise and Health, 16(69), 102.