Mirena Spiraal Overgang: Helpt Het?

De overgang is een natuurlijk proces in het leven van elke vrouw waarbij haar hormonen veranderen en haar vruchtbaarheid afneemt. 

Veel vrouwen ondervinden ongemakken tijdens deze periode, zoals opvliegers, veranderingen in de stemming en slaapproblemen. 

Gelukkig zijn er manieren om deze symptomen te beheersen en de overgang te verzachten. Een van deze methoden is het gebruik van een Mirena-spiraal.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe een Mirena-spiraal tijdens de overgang kan helpen.

spiraal

Kan Mirena-spiraal helpen bij de overgang?

Mirena-spiraal kan helpen bij de overgang. Het spiraal bevat een hormoon genaamd levonorgestrel, een soort progestageen, dat in kleine hoeveelheden in de baarmoeder wordt afgegeven. 

Dit hormoon kan helpen bij het verminderen van bepaalde symptomen van de overgang, zoals opvliegers, veranderingen in de stemming en slaapproblemen. 

Het werkt door het reguleren van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor deze symptomen.

Hoe werkt Mirena-spiraal tijdens de overgang?

Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen in de eierstokken, wat kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en andere overgangsklachten. 

Het Mirena-spiraal werkt door het afgeven van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder, wat de productie van endometrium vermindert en de hormonale balans reguleert. 

Hierdoor kan het helpen bij het verminderen van de symptomen van de overgang. 

Bijwerkingen van het Mirena-spiraal tijdens de overgang

Net als bij elke medische behandeling kunnen er bijwerkingen verbonden zijn aan het gebruik van het Mirena-spiraal. 

hoofdpijnVeelvoorkomende bijwerkingen zijn onregelmatige bloedingen, buikpijn en hoofdpijn. 

Sommige vrouwen kunnen ook last hebben van een verminderd seksueel verlangen en gewichtstoename. 

Het is belangrijk om te overleggen met je arts over de mogelijke bijwerkingen en de risico’s en voordelen van het gebruik van het Mirena-spiraal tijdens de overgang, voordat je beslist of het iets voor jou is.

In het algemeen wordt het Mirena-spiraal als veilig en effectief beschouwd bij het helpen bij de symptomen van de overgang. 

Het is belangrijk om regelmatig controles te hebben bij je arts om ervoor te zorgen dat het spiraal op de juiste manier functioneert en om eventuele bijwerkingen te observeren.

Wat je moet weten over de Mirena-spiraal tijdens de overgang

Er zijn nog enkele belangrijke dingen die mensen moeten weten over het onderwerp Mirena-spiraal en de overgang.

De Mirena-spiraal is geen behandeling voor de overgang. Het is belangrijk om te realiseren dat de Mirena-spiraal geen behandeling is voor de overgang. Het is een anticonceptiemethode die ook kan helpen bij het verminderen van bepaalde symptomen van de overgang. Het is belangrijk om naar andere behandelingsopties te kijken als je geen anticonceptie nodig hebt en op zoek bent naar een behandeling voor de overgang.

De Mirena-spiraal kan niet bij iedereen worden gebruikt. De Mirena-spiraal is niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld, vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of recent zijn bevallen, bepaalde medische aandoeningen hebben, zoals endometriose of baarmoederfibromen, of bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen het spiraal niet gebruiken. Het is belangrijk om te overleggen met je arts om te bepalen of de Mirena-spiraal geschikt is voor jou.

De Mirena-spiraal moet regelmatig worden vervangen. De Mirena-spiraal moet na ongeveer 5 jaar worden vervangen. Als je het spiraal langer gebruikt dan de aanbevolen tijd, kunnen er bijwerkingen ontstaan en is het niet langer effectief als anticonceptiemethode. Het is belangrijk om regelmatig controles te hebben bij je arts om ervoor te zorgen dat het spiraal op de juiste manier functioneert en om te beslissen of het vervangen moet worden.

Niet altijd een positieve invloed op de symptomen van de overgang. Hoewel de Mirena-spiraal voor sommige vrouwen een positieve invloed kan hebben op de symptomen van de overgang, is dit niet altijd het geval. Sommige vrouwen kunnen nog steeds last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten en andere symptomen, zelfs als ze het spiraal gebruiken. Het is belangrijk om te overleggen met je arts als je twijfelt of het Mirena-spiraal de juiste oplossing is voor jou.

Take home message

De Mirena-spiraal is een intra-uteriene vorm van anticonceptie die ook hormoonvrij kan zijn.

Het gebruik van de Mirena-spiraal tijdens de overgang kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals opvliegers en nachtzweten.

Dit komt doordat het spiraal lokaal progestageen afgeeft, waardoor het niveau van het hormoon in het lichaam wordt verlaagd.

De Mirena-spiraal werkt op dezelfde manier als hormoontherapie, maar het is minder systemisch en heeft daarom minder bijwerkingen.

De Mirena-spiraal is ook effectief in het voorkomen van zwangerschap.

Er zijn wel bijwerkingen aan het gebruik van het Mirena-spiraal verbonden, zoals onregelmatige bloedingen, pijn en infecties, dus het is belangrijk om te overwegen of dit de juiste keuze is in overleg met een arts.

In conclusie, het Mirena-spiraal kan helpen bij het verminderen van symptomen van de overgang en is effectief in het voorkomen van zwangerschap, maar het is belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te overwegen en te bespreken met een arts voordat je beslist om het te gebruiken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen