Mogen Baby’s Zonnebrand?

Baby’s verbranden niet alleen snel, ze ontwikkelen ook snel een huiduitslag. Volwassenen kunnen zich met de reguliere zonnebrandcrème smeren, maar hoe zit dat met je baby?

Volgens de American Academy of Pediatrics en de FDA zou je pasgeborenen en baby’s die nog geen 6 maanden oud zijn, uit het zonlicht moeten houden. In vergelijking met volwassenen lopen baby’s een groter risico op eventuele bijwerkingen zoals huiduitslag. Houd jongere baby’s daarom zo veel mogelijk in de schaduw met beschermende kleding zoals een hoed of zonnebril.

Dit artikel vertelt je wanneer baby’s zonnebrand mogen, hoe je de baby moet beschermen met of zonder zonnebrand en handige tips.

moeder smeert zonnebrand op rug baby

Wanneer mag mijn baby zonnebrand?

De huid van een baby is erg kwetsbaar. Na slechts een paar minuten blootstelling aan de zon kunnen baby’s verbranden en een warmte-uitslag ontwikkelen.

Hoewel baby’s sneller ernstige verbrandingen oplopen is zonnebrandcrème niet het antwoord omdat ze meer bijwerkingen ondervinden.

Je bent natuurlijk erg voorzichtig met je baby, vooral als het gaat om de bescherming van de huid tegen schadelijke UV-straling.

Je mag alleen zonnebrand gebruiken als je baby ouder is dan 6 maanden. Baby’s jonger dan 6 maanden dienen dus op een andere manier beschermd te worden.

Baby’s jonger dan 6 maanden beschermen

Ga voor beschermende kleding en houd je baby zo veel mogelijk in de schaduw. Een paraplu, hoed en een zonnebril kunnen hierbij helpen. Wees voorzichtig en voorkom dat je baby niet oververhit raakt.

Kortom, als je het huis uitgaat hebben baby’s bescherming tegen de zon nodig. De zonnestralen zijn erg hard voor de gevoelige babyhuid. Pas vanaf 6 maanden mag je baby beperkt in de zon met een goede laag zonnebrand.

Welke zonnebrand voor baby’s ouder dan 6 maanden?

Gebruik niet zomaar een zonnebrand die voor volwassenen is gemaakt. Er gaan nog wel eens geruchten dat zonnebrandcrème met titaniumdioxide de babyhuid kan beschadigen. Hier hebben we echter geen bewijs over kunnen vinden.

Je kunt voor de zekerheid voor een zonnebrandcrème met zinkoxide gaan.

Zinkoxide lijkt net iets beter te zijn dan titaniumdioxide. Titaniumdioxide blokkeert wel UVA en UVB stralen, maar in vergelijking met zinkoxide zal het de lange ultraviolet-A-stralen minder goed blokkeren.

Het moet 100% veilig zijn. Ga voor een zonnebrand die geen chemische conserveringsmiddelen bevat met een volledige natuurlijke formule.

Ingrediënten zoals rijstzemelenolie en jojoba-olie maken de tere huid van de baby’s zacht en veilig.

Voorwaarden zonnebrand:

  1. SPF van ten minste 30
  2. breedspectrum zonnebrandcrème
  3. smeer de huid rijkelijk in
  4. om de twee uur opnieuw smeren
  5. als de baby veel in het water is nog vaker

Eigenschappen goede merken:

  1. speciaal voor baby’s ontwikkeld
  2. gemaakt van 95% bio-enzymen
  3. bevat geen titaniumdioxide
  4. bevat aloë vera en shea butter

Hoe je zonnebrand aanbrengt bij een baby

Breng het 15 minuten van te voren aan en smeer alle blootgestelde lichaamsdelen goed in. Smeer ook niet te weinig, gebruik ongeveer driekwart van een shotglaasje. Zorg dat je elke 2 uur opnieuw insmeert, en vaker als je baby in aanraking komt met water.

Overige tips om baby’s tegen de zon te beschermen

Naast zonnebrand bestaan er een aantal handige alternatieven. Ga bijvoorbeeld onder een boom zitten of neem een tent/parasol mee.

Houd je baby goed gewikkeld met bijvoorbeeld dunne gelaagde lichte kleding. Draag shirts met lange mouwen en lange broeken.

Als je door de stof heen kunt kijken is de baby waarschijnlijk niet optimaal beschermd. Controleer dus altijd of de gevoelige huid goed bedekt is.

Het zit misschien niet even fijn maar strakke weefsels geven een betere bescherming dan losse.

Tussen 10.00 en 14.00 uur is de zon het meest intens, probeer het directe zonlicht dan te vermijden.

Om een een verbrande nek te voorkomen moet je bij de aanschaf van een hoed goed naar de schaduw kijken. De rand zou de nek goed moeten schaduwen.

Baby’s raken bovendien sneller overhit omdat dat hun verwarmings- en koelsysteem nog onderontwikkeld is. Ze drogen dus ook sneller uit.

Voordat je zonnebrand gaat gebruiken is het handig om met je kinderarts te overleggen. Ga meteen uit de zon als je baby verbrandt is leg op de verbrande gebieden koude kompressen. Neem contact op met de kinderarts.

Houd tekenen van uitdroging en zonnebrand zoals roodheid, overmatig huilen en wispelturigheid goed in de gaten.

Take home message 

Aangezien baby’s snel verbranden en snel huiduitslag ontwikkelen denk je wel twee keer na voordat je ze met je eigen zonnebrand insmeert. Als ouder ga je je dus al snel afvragen of baby’s wel zonnebrand mogen. 

Baby’s mag je pas vanaf 6 maanden insmeren. Dit is het advies van gezondheidsinstanties zoals The American Academy of Pediatrics en de FDA. 

Dit lijkt misschien niet logisch omdat baby’s sneller verbranden. Echter, baby’s ontwikkelen sneller bijwerkingen zoals huiduitslag. 

Het is daarom belangrijk dat je te allen tijde direct zonlicht vermijdt. Zorg ervoor dat de blootgestelde gebieden bedekt zijn en ga zo veel mogelijk in de schaduw zitten met bijvoorbeeld een parasol.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

MORELLI, J. G., & WESTON, W. L. (1993). What sunscreen should I use for my 3-month-old baby?. Pediatrics, 92(6), 882-882.

Newman, M. D., Stotland, M., & Ellis, J. I. (2009). The safety of nanosized particles in titanium dioxide–and zinc oxide–based sunscreens. Journal of the American Academy of Dermatology, 61(4), 685-692.