Is een Muggenbult Uitknijpen Verstandig?

Het speeksel van de mug dat de vervelende jeuk veroorzaakt willen veel mensen verwijderen. Maar kan dat wel? Dus kan je een muggenbult uitknijpen?

KORT ANTWOORD

Een muggenbult uitknijpen is onverstandig. Integendeel, door het uitknijpen kunnen er juist meer bestanddelen in de huid komen. Maar er zijn nog meer redenen om het niet te doen. Als je een muggenbult uitknijpt duurt het langer om te genezen, heb je een kans op littekens, een verhoogde kans op een bacteriële infectie, pijn en ongemak. Het duurt dagen voordat een aangetaste huid hersteld is. Als je er van af blijft kan het al na 24 uur over zijn. Laat een muggenbeet op een natuurlijke wijze genezen. Bovendien kan je het histamine uitknijpen dat juist een infectie kan voorkomen. Kortom, knijp de heldere vloeistof niet uit een muggenbult.

Dit artikel vertelt je waarom mensen muggenbulten uitknijpen, hoe je een insectenbeet kan uitknijpen en hoe je de jeuk wel kan verlichten.

rode muggenbult

Een muggenbult moet je niet krabben

Het is erg verleidelijk om te gaan krabben. En niet zonder reden. Krabben zorgt voor directe verlichting van de jeuk. Echter, in feite heb je je zelf voor de gek gehouden.

Je hebt namelijk de jeuksensatie tijdelijk vervangen voor de pijnsensatie van een wond die je hebt gecreëerd.

Jeuk- en pijnsignalen worden namelijk via dezelfde zenuwuiteinden naar de hersenen gestuurd. 

Het is ook logisch dat je de pijn voelt in plaats van de jeuk. Pijn is namelijk belangrijker voor je overleving en is daarom dominant over jeuk.

Huidinfectie muggenbult

De huid is door de muggenbult getraumatiseerd. Door te krabben zal dit alleen maar erger worden en kan er door de bacteriën onder je nagels een huidinfectie ontstaan.

Je wilt natuurlijk niet dat er complicaties optreden en dat het genezingsproces langer duurt.

Waarom mensen muggenbulten uitknijpen

De meeste mensen zijn allergisch voor speeksel van de muggen. Door dit speeksel komt er histamine vrij waardoor de huid gaat jeuken en zwellen.

Het lichaam wilt zich namelijk ontdoen van dit speeksel. Hierdoor krijg je een overreactie en zal het immuunsysteem gaan reageren.

Waarschijnlijk weet je wel hoe allergisch je voor dit speeksel bent. Ze kunnen erg groot worden en pijn gaan doen. 

Dan wil je natuurlijk dat dit speeksel zo snel mogelijk verdwijnt. 

Om deze reden prikken of knijpen sommigen mensen erin waarna er een kleverige, heldere substantie uitkomt. Dit geeft het idee dat het uitknijpen een zinnige actie was, maar dit is slechts een illusie, omdat het de allergische reactie niet verhelpt.

Elke insectenbeet kan je niet uitknijpen

Bij bepaalde insecten beten wil je de angel eruit knijpen. Doe dit niet met je vingers want dan kan je het gif juist verspreiden. 

Muggenbeten bevatten echter geen gif maar wel slijm waarvoor veel mensen allergisch zijn.

Met een harde rand kan je de angel er zijdelings uitschrapen. Een harde rand van bijvoorbeeld bankpasje.

Als het echt anders kan gebruiken sommige mensen hun vingernagels. Je loopt dan wel een verhoogde kans op infecties.

Muggenbult verlichten

De vervelende jeuk kan je op verschillende manieren verzachten. Wat je zeker niet moet doen is krabben.

Krabben zal de ontsteking en jeuk alleen maar verergeren. Gelukkig zijn er een aantal andere manieren waarmee je de jeuk kan verlichten. 

  1. water en zeep 
  2. ijspack: 10 minuten (kan zonodig vaker herhaald worden) 
  3. honing aanbrengen
  4. antihistaminetabletten
  5. koud theezakje
  6. reinigen met alcohol, heeft ook een verkoelend effect
  7. een verzachtende zalf
  8. steroïdecrème
  9. verdovende middelen: benzocaïne en lidocaïne
  10. havermout bad
  11. aloëveragel
  12. antihistaminicum 

Vingernagels. Sommige mensen maken met hun vingernagels een X op de muggenbeet. Hierbij wil je de huid niet doorboren dus oefen niet teveel druk uit. Dit kan tijdelijke verlichting van de jeuk bieden. Zodra de X vervaagt zal de jeuk ook weer terugkeren.

Baking soda. Je kan de jeuk verlichten met baking soda. Deze huishoudtof kan namelijk de zuurgraad in de beet neutraliseren. Hiervoor meng je baking soda met water en breng je het vervolgens aan als een pasta. 

Take home message

Als je allergisch bent voor muggenbeten is het erg verleidelijk om de muggenbult uit te knijpen. Muggenbeten kunnen ook blaren vormen die veel mensen willen laten openbarsten. 

De gedachte hierachter is dat je het speeksel van de mug eruit knijpt en zo de jeuk kan verlichten. Maar is dat wel verstandig, een muggenbult uitknijpen?

Knijp een muggenbult niet uit. De bestanddelen die je eruit wilt knijpen kunnen juist meer in de huid komen, het genezingsproces duurt langer en je loopt nog eens kans op een bacteriële infectie.

Bovendien ga je het natuurlijke proces van je lichaam tegen. Het histamine wat vrij komt kan een infectie juist tegengaan.

Binnen een dag kan een muggenbeet al genezen terwijl het dagen kan duren voordat een aangetaste huid is genezen. 

Kortom, knijp een muggenbult niet uit omdat het juist het tegengestelde effect kan bewerkstelligen. Je wilt natuurlijk niet dat er meer bestanddelen in de huid terecht komen. 

Gebruik eventueel een van de hierboven beschreven tips om de vervelende jeuk van een muggenbult te verlichten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Reunala, T., Brummer‐Korvenkontio, H., Lappalainen, P., Rasanen, L., & Palosuo, T. (1990). Immunology and treatment of mosquito bites. Clinical & Experimental Allergy, 20, 19-24.

Karppinen, A., Kautiainen, H., Petman, L., Burri, P., & Reunala, T. (2002). Comparison of cetirizine, ebastine and loratadine in the treatment of immediate mosquito‐bite allergy. Allergy, 57(6), 534-537.