Na het Zonnen Douchen: 6 Voordelen

Na een zonnige dag springen veel mensen onder de douche. Dit is niet alleen fris, het zorgt voor een paar unieke voordelen. 

En hoe lang moet je wachten met douchen na het zonnen? Bovendien zijn mensen bang dat direct douchen ten koste gaat van je zomerse kleurtje. 

Dit artikel vertelt je de voordelen van een verfrissende douche na het zonnen inclusief een paar veelgehoorde misvattingen.

douchen na zonnen

1. Poriën gaan open

Spring na het zonnen direct onder de douche. Neem in plaats van een koude douche een lauwe douche. Hierdoor zullen je poriën opengaan. Dit heeft twee voordelen.

Zowel het transpiratievocht als de gifstoffen worden dan beter afgevoerd. Hiermee kan je voorkomen dat je poriën verstopt raken en gaan ontsteken.

Neem echter geen warme douche. De UV-straling droogt namelijk je huid uit. Je wilt natuurlijk niet dat je huid nog verder uitdroogt.

2. Verkoelend effect

Na een lange zomerse dag kan je een boze geïrriteerde huid krijgen. Je snakt dan naar verkoeling en verzachting. 

Een verkoelende douche helpt de huid kalmeren. 

3. After sun blijft beter zitten 

Als je direct na het zonnen een douche neemt zal de after sun beter op je huid blijven zitten. Hier zal je huid erg blij mee zijn.

After sun bevat geweldige ingrediënten die vochtinbrengend zijn en verzachtend. Precies wat je nodig hebt na alle UV-stralen.

Denk je dat je met after sun in de zon mag? Lees het hier.

4. Vitamine D

Dankzij het zonlicht kan het lichaam vitamine D aanmaken. Sommige mensen zijn bang dat als ze te snel onder de douche gaan na zonnen, dit belangrijke vitamine verloren gaat.

De gedachte hierachter is dat het vitamine D zich in en op de huid is gevormd en dat je met een douche het verse gevormde vitamine D van je huid afspoelt. 

Dit is gelukkig niet het geval. Vitamine D wordt namelijk in je huidcellen gemaakt. Je kan dus gerust na zonnen douchen.

5. Verkleuring

Sommige mensen zijn bang dat je met een douche de bruine kleur kan wegspoelen, je wilt je zomers kleurtje natuurlijk zo langbruine benen slank huid mogelijk behouden. 

Dus gaat een douche ten koste van je zomerse kleurtje?

Je hoeft niet bang te zijn dat de douche ten koste gaat van je zomers kleur of vitamine D gehalte. De bruining is een chemische reactie van het lichaam dat niet zomaar afgespoelt kan worden.

6. Chemicaliën 

Op een zomerse dag smeer je je huid met verschillende chemicaliën in waaronder zonnebrandcrèmes, bronzers en vochtinbrengende crèmes. 

Al deze bestanddelen worden gecombineerd met zonlicht en zweet. Het is dus wel zo fris om na het zonnen te douchen. 

Take home message

Mensen zitten met veel vragen rondom het douchen na zonnen. Je wilt natuurlijk het mooiste eindresultaat. 

Dus hoe lang moet je wachten? Gaat een douche ten koste van je verkleuring? Op wat voor temperatuur?

Een verfrissende douche na het zonnen opent je poriën zodat zweet, chemicaliën en gifstoffen beter afgevoerd worden.

Daarnaast heeft een koele douche een kalmerend effect op je huid die onder veel stress van de zon heeft gestaan.

Neem niet een te warme douche omdat dit de huid juist kan uitdrogen. Dit wil je niet hebben omdat je mogelijk al is uitgedroogd door alle zonnestralen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Trummer, C., Pandis, M., Verheyen, N., Grübler, M. R., Gaksch, M., Obermayer-Pietsch, B., … & Schwetz, V. (2016). Beneficial effects of UV-radiation: vitamin D and beyond. International journal of environmental research and public health, 13(10), 1028.