Nagel Velletjes Verwijderen: 5 Manieren

Door omgevingsfactoren, seizoensveranderingen, te vaak wassen, huidaandoeningen en irriterende stoffen kan je last krijgen van velletjes rondom de nagels. 

Veel mensen willen deze nagel velletjes verwijderen. Als je dit niet goed doet kan de nagelriem pijn gaan doen, bloeden en er kan zelfs een infectie ontstaan. 

Duw de velletjes of huid zeker niet terug. Het is namelijk levend weefsel die de nagel afdichten en je tegen infecties beschermen. Bovendien voorkomt het dat je nagel los komt van het nagelbed. 

Wat je precies moet doen hangt ook nog eens af van de precieze oorzaak. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren.

Dit artikel vertelt je hoe je de nagel velletjes kan verwijderen.

man verwijdert velletjes onder nagel

1. Warm water en olie

Met warm water en olie kun je op een vrij eenvoudige manier de nagel velletjes verwijderen. Deze simpele manier vereist ook aandacht.

Dit doe je als volgt:

  1. week je hand in warm water (hierbij zullen de dode huidcellen ook weken)
  2. verwijder met nagelriemremover de ongewenste huidcellen
  3. breng amandelolie of een nagelverzorgingsproduct op basis van amandelolie aan (dit versterkt je nagel)
  4. Herhaal dit proces maandelijks twee keer

In de winkel kan je amandelolie of nagelriemolie aanschaffen. Echter, soms is er wat anders aan de hand.

2. Antischimmelmiddel

Door een schimmelinfectie kan de huid dikker worden. In dit geval zou je een antischimmelmiddel kunnen gebruiken.

Hoewel orale geneesmiddelen het meest effectief zijn hebben ze wel de meeste bijwerkingen. Overleg met een arts.

3. Lange nagels knippen

lange lelijke nagelsDe huidafdichting onder je vingernagel wordt ook wel het hyponychium genoemd. Mensen met lange nagels hebben soms een verlengd hyponychium.

Dit is niet zo gek. Lange nagels hebben nou eenmaal meer steun nodig. Aangezien het hyponychium kan uitdrogen kan je dus last krijgen van velletjes.

Door je nagels te knippen kan je de velletjes mogelijk helpen voorkomen. Als je je lange nagels niet wilt knippen kan je dus eventueel nagelriemolie gebruiken.

4. Nagelriemolie

Een veelvoorkomende oorzaak van vervellende vingertoppen is een droge huid. Met behulp van nagelriemolie kan je de verdikte huid zachter maken. 

Gebruik na het handen wassen elke keer een vochtinbrengende crème. Je kan ook amandelolie of vaseline gebruiken.

5. Velletjes zijkant

Aan de zijkant van je nagel kan je ook velletjes hebben. Het is erg verleidelijk om hier aan te trekken. Maar dit moet je zeker niet doen.

Het doet niet alleen pijn, het kan je nagelriem beschadigen en irriteren. Als je een velletje wilt verwijderen kun je dit waarschijnlijk beter met een heel precieze schaar doen en genoeg marge houden.

Preventie nagelvelletjes

Houd je nagels gezond en voorkom dat de huid rond je nagels gaat vervellen.

Supplementen. Met supplementen kan je nagelvelletjes in de toekomst misschien voorkomen. Vitamine A en Biotine kunnen hierbij helpen. 

Vochtinbrengende handcrème. Met een vochtinbrengende handcrème kan je een schrale en droge huid tegengaan. Zorg ervoor dat de crème goed in de nagelgaten komt. 

Vermijd alcohol. Vermijd alcoholhoudende handontsmettingsmiddelen en cosmetica die aceton of alcohol bevatten.

Water. Houd het lichaam gehydrateerd door voldoende water te drinken. Het is belangrijk dat je daarnaast ook gezond eet en genoeg vruchten en groenten binnenkrijgt.

Belang van het vel en de nagelriem

Veel mensen denken dat de nagel simpelweg op het nagelbed ligt. Dit is niet het geval. Onder je nagelriem zit een matrix die nagelcellen aanmaakt. 

Vanuit de matrix worden je nagelcellen op het nagelbed geduwd. Met behulp van een spoor-en-groefsysteem blijven je nagels op het nagelbed. 

Aan het uiteinde van je nagelbed, bij de vingertop onder je nagel zit een belangrijke afdichting, namelijk het hyponychium. Hier eindigt het roze gedeelte van je nagel en begint het witte gedeelte.

Het is wit omdat het niet meer aan het nagelbed vastzit. Deze verzegeling wil je niet verbreken omdat anders de hele nagel van het nagelbed kan loskomen.

Het vormt niet alleen een belangrijke bescherming tegen ziektekiemen en vuil, het bevat zelfs witte bloedcellen.

Take home message

Door verschillende oorzaken kan je last krijgen van nagel velletjes, zoals te vaak wassen, handalcohol, seizoensveranderingen en irriterende stoffen.

Afhankelijk van de precieze oorzaak kan je de nagel velletjes verwijderen. Wees voorzichtig en overleg eventueel met een huidspecialist.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Perera, E., & Sinclair, R. (2015). Diagnosis using the nail bed and hyponychium. Dermatol Clin, 33(2), 257-263.