Nek Artrose: 5 Symptomen en 6 Behandelingen

Alle gewrichten en dus ook je gewrichten in je nek zullen na verloop van tijd gaan slijten. Dit heeft grotendeels met je kraakbeen te maken.

Tussen je wervelschijven zit namelijk kraakbeen dat het gewicht en de belasting op een gelijke wijze verdeelt. 

Echter, als dit kraakbeen is weggesleten zullen de gewrichten over elkaar gaan schuren en knarsen wat verschillende klachten kan veroorzaken waaronder nekpijn. 

Er zijn ook nog andere structuren die in je nek aangetast kunnen raken. Nek artrose kan erg ongemakkelijk en pijnlijk zijn en je dagelijkse leven flink beïnvloeden.

Nekartrose is helaas onomkeerbaar maar er zijn een aantal effectieve behandelingen beschikbaar.

In dit artikel vertellen we meer over nek artrose, de veelvoorkomende symptomen, oorzaken, hoe het vastgesteld wordt inclusief alle behandelingsmogelijkheden.

oudere vrouw zit duizelig op bank

Symptomen nek artrose

De meest voorkomende symptomen van nek artrose zijn pijn en stijfheid in de nek, armen en schouders.

De pijn kan zich dus naar je schouders of armen uitbreiden. Ook kan je mobiliteit soms ernstig aangetast worden.

Als je symptomen erger worden, kan het naar links of rechts draaien van je hoofd of het buigen van je nek lastiger worden.

Sommige mensen die hun nek bewegen, horen zelfs een knarsend of krakend geluid.

Een aantal minder vaak voorkomende symptomen van nek artrose:

 1. hoofdpijn
 2. duizeligheid
 3. misselijkheid
 4. wazig zicht
 5. geheugenproblemen

In je nek kunnen botsporen (osteofyten) ontwikkelen die vervolgens kunnen leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte. Deze pijn straalt van de nek naar de schouder, hand of arm uit.

Je ruggenmerg kan door nek artrose onder druk komen en leiden tot cervicale myelopathie. Hierbij kun je last krijgen van loopproblemen, spierspasmen, en reflexproblemen.

Naast slijtage kunnen de er bot- en bandverdikkingen optreden die de wervelkanaal vernauwen.

Oorzaken nek artrose

Nek artrose ontstaat wanneer het  zachte kraakbeen aan het uiteinden van je botten slijt en afbreekt.

De grootste oorzaken van nek artrose zijn leeftijd en slijtage door activiteiten. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren.

Risicofactoren nekartrose:

 1. leeftijd boven de 50
 2. vrouwelijk geslacht
 3. het voorkomen in de familie
 4. rokers 
 5. herhaalde nekbewegingen
 6. nekletsel in het verleden
 7. lijden aan een degeneratieve discusziekte.

Nek artrose wordt ook wel cervicale artrose of cervicale spondylose genoemd.

Dit komt doordat meerdere structuren in je nekwervels (cervicale wervels) aangetast raken, namelijk je gewrichten, botten en tussenwervelschijven van de nek.

Diagnose nek artrose

Aan de hand van een lichamelijk onderzoek en beeldvormende onderzoeken kan de diagnose nek artrose gesteld worden.

Bij het lichamelijk onderzoek worden je bewegingen beoordeeld en wordt er gekeken welke botten, spieren en zenuwen precies aangetast zijn.

Met een beeldvormende test zoals een röntgenfoto kunnen er botsporen (osteofyten) opgespoord worden.

Behandeling nek artrose

Behandelingen kunnen je pijn verlichten en je helpen om zo vrij mogelijk te bewegen. De precieze behandeling is meestal afhankelijk van de ernst van je symptomen. 

Meestal zijn niet-chirurgische behandelingen voldoende maar als de behandelingen na 6-12 weken niet geholpen hebben en de pijn verergert dan kan er voor een operatie gekozen worden.

Milde symptomen. Bij milde symptomen kunnen gebruikelijke behandelingen helpen zoals rust als er symptomen optreden, koude- en/of warmtetherapie na bepaalde activiteiten, matige lichaamsbeweging en eventueel vrij verkrijgbare medicijnen zoals Acetaminophen  en NSAID’s.

Hardnekkige klachten. Echter, als de klachten hardnekkiger zijn, kan het goed zijn om bepaalde activiteiten te beperken of te elimineren. Eventueel kan een fysiotherapeut specifieke oefeningen en rekoefeningen voor je opstellen en de nekspieren soepeler maken. Daarnaast kan een dokter opioïden voorschrijven die je pijnreceptoren blokkeren. Pijnlijke spierspasmen kunnen met spierverslappers verminderd worden. Tot slot kan er voor het zogeheten radiofrequente ablatie (RFA) gekozen worden. Hierbij wordt er met een naaldpunt warmte op kleine zenuwen afgegeven om zo de pijnsignalen te voorkomen. 

Ernstige nek artrose. Er kan een operatie nodig zijn als ernstige symptomen het functioneren belemmeren, bijvoorbeeld als je zwakte in je arm of hand ervaart. Tijdens een operatie kan de degeneratieve schijf verwijderd en vervangen worden, dit wordt ook wel Anterieure cervicale discectomie en fusie (ACDF) genoemd. Ook kan het achterste gedeelte van je wervel verwijderd worden om je ruggenmerg zo meer ruimte te geven. Dit wordt ook wel Posterior cervicale laminectomie genoemd.

Nek artrose voorkomen

Een aantal van de hierboven beschreven risicofactoren kun je beheersen en daarmee kun je de kans op nek artrose verlagen.

Zorg ervoor dat je een gezond lichaamsgewicht hebt en dat ook behoudt.

Vermijd herhaalde nekbewegingen en zorg ervoor dat je een goede lichaamshouding hebt.

Zorg ervoor dat je op een gezonde manier in beweging blijft en stop met roken.

Take home message

Symptomen van nekartrose zijn onder andere een pijnlijke of stijve nek. De pijn kan zich naar de schouders of armen uitbreiden en je mobiliteit kan soms ernstig beperkt zijn.

De grootste boosdoeners van nek artrose zijn leeftijd en slijtage door activiteiten. 

Nek artrose valt niet te genezen, maar er zijn wel een aantal effectieve behandelingen zoals rust, koude- en/of warmtetherapie, matige lichaamsbeweging, (vrij verkrijgbare) medicijnen, fysiotherapie en eventueel een operatie. 

Je kunt nek artrose helpen voorkomen door de beheersbare risicofactoren aan te pakken. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht, vermijd herhaalde nekbewegingen en stop met roken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen