Netelroos Immuunsysteem: Het Verband

Netelroos wordt ook wel urticaria genoemd en ontstaat als reactie op een infectie, allergie of irriterende stof. Hier zijn je immuuncellen bij betrokken.

Maar hoe kan je immuunsysteem netelroos veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Bij netelroos denkt je immuunsysteem dat er een bedreiging is en wordt er als reactie daarop je IgE antistoffen geactiveerd. Deze IgE immuuncellen gaan op de zogeheten mestcellen zitten die vervolgens histamine afgeven wat uiteindelijk tot de jeukende bultjes en verheven plekjes leidt.

Dit artikel vertelt je wat over auto-immuun-netelroos, hoe netelroos precies ontstaat en de oorzaken van netelroos.

jeuk

Auto-immuun netelroos

Er bestaat ook nog zoiets als auto-immuun netelroos waarbij je immuunsysteem overactief is en de gezonde huid aangevallen wordt.

Hierbij kan het lichaam zonder duidelijke onderliggende oorzaak de eigen gezonde normale lichaamsweefsels gaan aanvallen. 

Het kan een op zichzelf staand symptoom zijn of optreden bij diagnosticeerbare auto-immuunziekten.

Een auto-immuunziekte waarbij dit type netelroos in verband wordt gebracht is onder andere auto-immuun schildklierziekte.

Om beter te begrijpen hoe je immuunsysteem netelroos kan veroorzaken, moet je weten wat netelroos precies is en waardoor het precies kan ontstaan.

Wat netelroos is

Netelroos is een (allergische) huidreactie en ontstaat vaak na een infectie of allergische reactie op bijvoorbeeld voedsel, insectenbeten of medicijnen. 

Bij netelroos ontstaan er jeukende rode bulten die in grootte variëren, van een paar millimeter tot meerdere centimeters. Het kan ook branden of steken.

De bulten zijn gladde, verheven gebieden met vaak een geblancheerd centrum en verdwijnen terwijl de reactie verloopt.

Netelroos kent meerdere oorzaken.

Oorzaken van netelroos

De oorzaken van netelroos zijn onder andere: 

  1. bepaalde voedingsmiddelen (pinda’s, noten, schaaldieren en  eieren)
  2. insectenbeten of insectensteken 
  3. pollen
  4. huidschilfers van dieren
  5. fysieke prikkels (warmte, kou, druk, zonlicht blootstelling en ichaamsbeweging)
  6. geneesmiddelen (antibiotica, ibuprofen en aspirine)
  7. latex
  8. bloedtransfusies

Het wordt niet altijd door allergieën veroorzaakt, het kan namelijk ook veroorzaakt worden door:

  1. stress
  2. strakke kleding
  3. lichaamsbeweging 
  4. infecties en ziekten

Er is sprake van chronische netelroos als de bulten langer dan zes weken aanhouden en in de loop van maanden of jaren terugkomen.

De roodheid, jeuk en zwelling kunnen enkele uren tot zelfs maanden aanwezig blijven. Gelukkig verdwijnt netelroos meestal zonder behandeling.

Het kan sneller verdwijnen met corticosteroïden of antihistaminica en medicijnen kunnen ook nog eens nieuwe netelroos voorkomen.

Maar waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Wat betekent netelroos?

De medische term voor netelroos is urticaria en urticaria is latijns voor brandnetel. Een logische naam omdat het bij netelroos lijkt alsof je geprikt bent door een brandnetel. Netelroos is dus een beschrijvende term.

Als je aan netelroos denkt, schiet vaak ook gordelroos te binnen.

Hoe Netelroos van Gordelroos verschilt

Netelroos en gordelroos zijn allebei een huidreactie. Er bestaat daarom nogal wat verwarring tussen netelroos en gordelroos. 

Zo kan er bij zowel netelroos als gordelroos een rode, jeukende uitslag ontstaan. De vergelijkbare naam maakt het er ook niet gemakkelijker op.

In de volgende tabel hebben we grote verschillen tussen netelroos en gordelroos op een rijtje gezet.

Gordelroos

Netelroos

Virale infectie

Allergische huidreactie

Besmettelijk

Niet besmettelijk

Met vocht gevulde blaasjes

Jeukende rode bulten

Beperkt tot bovenlichaam of billen

Overal op het lichaam

Take home message

Netelroos is dus een (allergische) huidreactie dat veroorzaakt wordt door een allergie, irriterende stof of infectie. Het wordt ook wel urticaria genoemd.

Bij deze huidreactie zijn je immuuncellen betrokken, maar hoe kan je immuunsysteem netelroos veroorzaken?

Bij netelroos gaat je immuunsysteem als reactie op bijvoorbeeld een allergische stof je IgE antistoffen activeren. Deze antistoffen gaan op je mestcellen zitten waardoor er histamine vrijkomt, wat uiteindelijk de jeukende bultjes en verheven plekjes veroorzaakt.

Netelroos kan een rode, jeukende uitslag veroorzaken. Het wordt daarom ook nog wel eens met elkaar verward. Met het lijstje hierboven kun je ze beter uit elkaar houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Amar, S. M., & Dreskin, S. C. (2008). Urticaria. Primary Care: Clinics in Off