Niet Kunnen Gapen: Oorzaken en Oplossingen

Niet iedereen kan gapen en sommige kunnen het gapen wel starten, maar niet afmaken. Onvoltooid gapen kan tot ergernis leiden. Maar waarom kan je niet gapen?

KORT ANTWOORD

Niet kunnen gapen of geeuwen kan veroorzaakt worden door een verstoorde ademhaling. Niet goed kunnen ademhalen kan veroorzaakt worden door onder andere langdurige stress, angst en cardiovasculaire problemen. In een gestreste of angstige toestand kan je je spieren namelijk niet volledig ontspannen en kan je dus de volledige spierstrekking van een volledige gaap simpelweg niet bereiken. Door hart- en vaataandoeningen komt het bloed en zuurstof minder goed in het hart en de longen.

Dit artikel vertelt je waarom je niet kan gapen, veelvoorkomende oorzaken en handige trucjes om te kunnen gapen.

man kan niet gapen en is gefrustreerd

Oorzaken van niet kunnen gapen

De een kan niet gapen terwijl de ander de gaap kan starten maar niet af kan maken. Het kan dus zijn dat je erg slaperig bent en een sterk verlangen hebt om te gapen, maar dat het gewoon niet lukt.

Spanning. Gapen is een langzame maar diepe ademhalingsbeweging. Als je wilt gapen zul je volledig ontspannen moeten zijn om de gaap als het ware los te kunnen laten. Spanning door angst of stress kan dit tegenhouden. Hierdoor kan de volledige spierstrekking die bij een volledige gaap nodig is niet bereikt worden. Het is daarom belangrijk om de oorzaak aan te pakken.

Angst. Hier kan sprake van zijn als je van de een op de andere dag niet meer kan gapen. Mogelijk heb je een trauma gehad. Als je basisangst hoger is dan één, schrik je sneller of ben je sneller verrast. Je wilt natuurlijk dat de angst weg gaat zodat je mogelijk weer volledig kan ademen en gapen.

Verstoorde slaapcyclus. Slaperigheid en een sterk verlangen om te gapen kan iets te maken hebben met je slaapcyclus. Het veranderen van je slaaproutine kan hierbij helpen.  

Onderdrukte bewegingen. Gapen is een natuurlijke biologische beweging. We zijn echter gesocialiseerd en geconditioneerd om deze bewegingen te onderdrukken. Mogelijk zijn we ook overtuigd dat het niet meer de moeite waard is om het gapen toe te laten.  

Weetje

Wist je dat er mensen zijn die hun gehele leven niet kunnen gapen?

Onvoldoende zuurstof. Sommige mensen gapen constant, maar kunnen de geeuw niet volledig afmaken. Mogelijk krijgt het lichaam onvoldoende zuurstof en wordt het door het gapen niet uitgerekt. Een algemene aerobe lichamelijke conditie kan erg belangrijk zijn. Aerobe oefeningen kunnen hierbij helpen.

Ruggenwervels. Mogelijk zitten een of meer ruggenwervels op slot waardoor de spieren in je borstkas geactiveerd worden en zich aanspannen. Een chiropractor kan je hierbij mogelijk helpen. 

Hartchakra. Als je op zoek gaat naar antwoorden waarom je niet kan gapen zul je mogelijk ook informatie over hartchakra tegenkomen. Er zijn veel mensen die beweren dat begraven emoties in de hartchakra’s kunnen vastzitten. Zo zou je met meditatie, een grote huilbui of een grote ontlading mogelijk weer kunnen gapen. Hier valt wat voor te zeggen omdat stress en angst dus de ademhaling kunnen belemmeren, maar dit zijn mogelijk dus niet de chakra’s. 

Overige oorzaken kunnen zijn bijwerkingen van het afkicken van cafeïne of slaapapneu.

Oplossingen die het gapen stimuleren

Niet kunnen gapen is erg vervelend. Al helemaal als je hem kan starten maar niet kan eindigen. De volgende manieren kunnen je daarbij helpen. 

Ademhaling. Je gaapt vaak als je van een snelle hijgende ademhaling naar een langzame en ontspannende ademhaling gaat. Er wordt gedacht dat met gapen je ademhalingspatroon wordt gereset, een systeem dat in een nieuw ritme terecht komt.

Van binnenuit ontwikkelen. Gapen moet je niet forceren, je moet het laten gebeuren. Laat deze biologische beweging zich van binnenuit ontwikkelen. Dit kan je helpen gapen. Daarna zul je je beter voelen. 

Ademhaling. Je wilt natuurlijk die volledige ademhaling en gaap krijgen, hier zal je je voor moeten concentreren.  

Ontspanningstechnieken. Aangezien spanning en stress een rol kunnen spelen is het belangrijk dat je je stress los probeert te laten. 

  1. massage
  2. ademhalingsoefeningen
  3. lichaamsbeweging
  4. yoga
  5. meditatie

Angstklachten verminderen:

  1. een goede nachtrust
  2. geen alcohol
  3. foliumzuur 
  4. vitamine B12

Waarom gapen we en hoe trigger je het?

Het is niet precies duidelijk waarom we gapen, maar er zijn wel een paar belangrijke functies van gapen. 

  1. afkoelen van de hersenen
  2. socialiseren
  3. drukverandering in het oor en verhelpt een piep of onderwatereffect

Hoe kan je gapen:

  1. aan geeuwen denken, beeld het je levendig in  
  2. naar iemand kijken die gaapt
  3. span je achterste keelspieren aan, je hersenen zullen met de gaap geassocieerd worden 
  4. mond wijd open doen, de positie kan soms al genoeg zijn  
  5. houdt de positie vast totdat je een gaap aan voelt komen 
  6. langzaam en diep door je mond ademen
  7. vraag iemand om te doen alsof en kijk daarnaar

Take home message 

Net zoals dat een nies niet goed doorkomt kan je soms een geeuw niet af maken. Niet kunnen gapen is erg vervelend en kan tot veel ergernis leiden.

Niet kunnen gapen wordt vaak veroorzaakt door spanning, angst en stress die de ademhaling belemmeren. 

Bij een volledige gaap zullen je spieren namelijk volledig moeten kunnen ontspannen om zich volledig uit te kunnen strekken. De spanning in je lichaam kan deze strekking en dus het gapen tegenhouden. 

Probeer de onderliggende oorzaak aan te pakken en maak gebruik van de hierboven beschreven trucjes. 

Aan gapen denken werkt zeker. Tijdens het schrijven van deze blog heb ik zeker 100 keer gegaapt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Platek, S. M., Critton, S. R., Myers, T. E., & Gallup Jr, G. G. (2003). Contagious yawning: the role of self-awareness and mental state attribution. Cognitive Brain Research, 17(2), 223-227.

Massen, J. J., Dusch, K., Eldakar, O. T., & Gallup, A. C. (2014). A thermal window for yawning in humans: yawning as a brain cooling mechanism. Physiology & Behavior, 130, 145-148.