Waarom Niezen Naar Licht Kijken Werkt

Niezen na het kijken in fel licht is een reactie van ons lichaam om onszelf te beschermen tegen irriterende prikkels.

Het is een automatische reactie van ons lichaam en gebeurt meestal onbewust.

Volgens wetenschappelijk onderzoek wordt niezen geactiveerd door de zenuwuiteinden in onze ogen die worden gestimuleerd door fel licht. 

Dit artikel vertelt je meer over het precieze mechanisme en of er mensen zijn die dit niet ervaren.

niezen vrouw niest

Waarom niezen we als we in het licht kijken?

Niezen is een automatische reactie van ons lichaam en wordt veroorzaakt door de zenuwuiteinden in onze ogen die worden gestimuleerd door fel licht. 

Het niezen dient om onze neusholte te reinigen en te beschermen tegen verontreinigingen en irriterende stoffen. 

Wanneer we in fel licht kijken, activeert dit de zenuwuiteinden in onze ogen, die vervolgens een reflex veroorzaken in onze neus, die de neusblaasjes uitrekt en het niezen triggert.

Het werkingsmechanisme

Het niezen na het kijken in fel licht is een complex proces en omvat verschillende stappen, waaronder.

  1. Signaal van het oog naar de hersenen. Wanneer we in fel licht kijken, wordt er een signaal verzonden van onze ogen naar onze hersenen.
  2. Verwerking door de hypothalamus. Het signaal bereikt de hypothalamus, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor veel van onze automatische reflexen, waaronder het niezen.
  3. Trigger van de niesreflex. De hypothalamus ontvangt het signaal en veroorzaakt een reactie in de nervus trigeminus, de zenuw die verantwoordelijk is voor onze niesreflex.
  4. Samentrekking van de spieren. De nervus trigeminus activeert vervolgens een reeks samentrekkingen van onze neusspieren en onze intercostale spieren (tussen de ribben), die het niezen veroorzaken.
  5. Uitstoot van lucht. Tijdens het niezen wordt er een snelle en krachtige uitstoot van lucht uit onze neus veroorzaakt, wat helpt om eventuele irriterende stoffen of allergenen uit onze neus te verwijderen.
  6. Herhaling indien nodig. Soms kan het niezen herhaald worden totdat onze neus en hersenen aangeven dat er geen irriterende stoffen meer aanwezig zijn.

In feite is het niezen na het kijken in fel licht een automatische reactie van ons lichaam om eventuele irriterende stoffen uit onze neus te verwijderen. 

Het is belangrijk om te weten dat het niezen na het kijken in fel licht normaal is en geen oorzaak tot bezorgdheid hoeft te zijn.

Zijn er mensen die dit niet ervaren?

Er zijn mensen die niet gevoelig zijn voor dit fenomeen en dus niet niezen als ze in het licht kijken. 

Dit kan te maken hebben met genetische verschillen tussen individuen of het feit dat sommige mensen gewoon niet zo gevoelig zijn voor deze specifieke stimuli.

Interessante feitjes

Er zijn veel interessante feitjes over niezen.

  1. Niezen is een krachtige reflex. Een nies kan snelheden tot wel 100 kilometer per uur bereiken.
  2. Niezen is een gesynchroniseerde reflex. Wanneer iemand in onze nabijheid niest, hebben we de neiging om mee te niezen. Dit komt doordat niezen een besmettelijke reflex is die we onbewust overnemen.
  3. Niezen kan de hartslag verhogen. Wanneer we niezen, verhoogt onze hartslag en bloeddruk even, waardoor ons lichaam zich voorbereidt op de reactie.

Is er een manier om het niezen te voorkomen?

Er is geen specifieke manier om het niezen te voorkomen als gevolg van het kijken in het licht, maar sommige mensen vinden het nuttig om te knipperen of hun blik af te wenden van het felle licht als ze de niesreflex ervaren. 

Andere mensen leiden zichzelf af door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen of hun aandacht op iets anders te richten.

Risico’s niezen als gevolg van het kijken in het licht?

Niezen op zichzelf is een normale en natuurlijke reactie van ons lichaam en is meestal niet gevaarlijk.

Soms kan niezen echter leiden tot complicaties, zoals het maken van scheuren in de bloedvaten in de neus, vooral bij mensen met een verhoogd risico op bloedingen. 

Het niezen als gevolg van het kijken in het licht op zichzelf is echter meestal niet gevaarlijk en veroorzaakt geen extra risico’s.

Take home message

We niezen wanneer we in fel licht kijken omdat onze hersenen de niesreflex activeren om eventuele irriterende stoffen uit onze neus te verwijderen en ons lichaam te beschermen.

Dit mechanisme is nog iets complexer.

Wanneer we in fel licht kijken, verzenden onze ogen een signaal naar onze hersenen. Dit signaal bereikt de hypothalamus, die verantwoordelijk is voor onze automatische reflexen, waaronder het niezen. 

De hypothalamus veroorzaakt een reactie in de nervus trigeminus, die onze niesreflex activeert. 

Dit leidt tot samentrekkingen van onze neusspieren en intercostale spieren, waardoor we niezen. 

Dit niezen helpt om eventuele irriterende stoffen of allergenen uit onze neus te verwijderen. 

Het is een automatische reactie van ons lichaam om zichzelf te beschermen tegen irriterende stoffen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen