Nooit Ongesteld maar Toch Zwanger, Hoe Kan Dat?

Je staat perplex als je nooit ongesteld bent geweest maar toch zwanger bent.

Er zijn echter verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, en het is belangrijk om hier kennis over te hebben.

In dit gesprek zullen we dieper ingaan op de verschillende oorzaken van zwangerschap zonder menstruatie.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

Oorzaken van nooit ongesteld toch zwanger

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zwanger kan zijn zonder menstruatie, sommige van deze oorzaken zijn.

 1. Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS is een aandoening waarbij cysten op de eierstokken groeien en het verhinderen van een regelmatige menstruatie. Dit kan leiden tot onregelmatige ovulatie en dus zwangerschap zonder menstruatie.
 2. Perimenopauze. Wanneer iemand de overgang nadert, kan de frequentie en regelmaat van de menstruatie verminderen. In sommige gevallen kan een vrouw nog steeds zwanger worden, ook al is ze nooit ongesteld.
 3. Hormonale onbalans. Hormonale onbalans kan leiden tot verstoringen in de menstruatiecyclus en ovulatie. Dit kan resulteren in zwangerschap zonder menstruatie.
 4. gewichtsverlies striaeVeranderde leefstijl. Snel gewichtsverlies of -aankomen, stress en overmatige fysieke activiteit kunnen de menstruatie beïnvloeden en de kans op zwangerschap zonder menstruatie verhogen.
 5. IUD’s. Intra-uteriene apparaten (IUD’s) zijn anticonceptiemiddelen die worden geplaatst in de baarmoeder en kunnen soms leiden tot zwangerschap zonder menstruatie.
 6. Schildklieraandoeningen. Schommelingen in het niveau van schildklierhormonen kunnen de menstruatie en ovulatie beïnvloeden en zwangerschap zonder menstruatie veroorzaken.
 7. Overmatige productie van prolactine. Een verhoogd niveau van prolactine in het bloed kan de menstruatie en ovulatie beïnvloeden en zwangerschap zonder menstruatie veroorzaken.
 8. Adhesies en endometriose. Adhesies en endometriose kunnen de menstruatiecyclus verstoren en ovulatie belemmeren, wat leidt tot zwangerschap zonder menstruatie.
 9. Onvoldoende productie van progesteron. Een laag progesteronniveau kan de menstruatiecyclus verstoren en ovulatie belemmeren, wat leidt tot zwangerschap zonder menstruatie.
 10. medicijnenSommige medicijnen. Sommige medicijnen, zoals antipsychotica en anti-epileptica, kunnen de menstruatiecyclus verstoren en ovulatie belemmeren, wat leidt tot zwangerschap zonder menstruatie.
 11. Bepaalde medische aandoeningen. Aandoeningen zoals coeliakie of SLE kunnen de hormoonbalans beïnvloeden en leiden tot verstoringen in de menstruatiecyclus en ovulatie, wat leidt tot zwangerschap zonder menstruatie.
 12. Vroege zwangerschap: Soms kan een vrouw zwanger worden kort voordat ze haar eerste menstruatie verwacht. Dit kan gebeuren als de eisprong plaatsvindt voordat de eerste menstruatie optreedt.
 13. Ovariële cysten: Ovariële cysten kunnen de menstruatiecyclus beïnvloeden en ovulatie voorkomen. In sommige gevallen kan zwangerschap optreden zonder menstruatie.
 14. Anovulatie: Anovulatie verwijst naar het uitblijven van de eisprong. Als er geen eisprong plaatsvindt, is het niet mogelijk om menstruatie te hebben, maar zwangerschap kan nog steeds optreden als er geslachtsgemeenschap is geweest.
 15. Overgang van anticonceptiemiddelen: Na het stoppen met hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil, kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal wordt. Tijdens deze overgangsperiode kan zwangerschap optreden zonder menstruatie.
 16. Vroege miskraam: Soms kan een vrouw een bevruchte eicel verliezen kort na de conceptie, nog voordat ze zich bewust is van de zwangerschap. Dit kan resulteren in een vroege miskraam zonder dat er menstruatie optreedt.

Take home message

Waarom nooit ongesteld toch zwanger?

Er zijn enkele redenen waarom iemand die nog nooit ongesteld is geweest, toch zwanger kan zijn. 

Dit kan bijvoorbeeld komen door een late onset van de menstruatie, waarbij sommige vrouwen voor het eerst hun menstruatie op een later tijdstip krijgen dan gemiddeld. 

Hormonale afwijkingen kunnen ook een rol spelen, zoals een vertraging of het uitblijven van de menstruatie. 

Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen, zoals PCOS, ook invloed hebben op de menstruatie en de ovulatie. 

Het is belangrijk om op te merken dat als je nog nooit ongesteld bent geweest en zwanger bent, het verstandig is om meteen een arts te raadplegen voor verder onderzoek en begeleiding.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen