Normale Ademhalingsfrequentie van Kinderen

De ademhalingsfrequentie kan veel over je gezondheid zeggen. Zo kan een snelle ademhaling duiden op een longinfectie die bij een kind extra hard kan aankomen.

Door een ernstige infectie kan het kooldioxidegehalte in je bloed toenemen. Als reactie daarop zal het kind vaker gaan ademhalen.

Maar om te weten of je kind te snel ademhaalt moet je de normale ademhalingsfrequentie per leeftijd weten. Dus wat is de normale ademhalingsfrequentie van kinderen?

KORT ANTWOORD

Normale ademhalingsfrequentie kinderen

Leeftijd Ademhalingsfrequentie per minuut
0 – 1 jaar 30 – 60
1 – 3 jaar 24 – 40
3 – 6 jaar 22 – 34
6 -12 jaar 18 – 30
12 jaar en ouder 12 – 20

Dit artikel vertelt je wanneer de ademhalingsfrequentie te hoog of te laag kan zijn en wanneer je naar de dokter moet.

dokter onderzoekt kind

Oorzaken snelle ademhaling bij kinderen

Een snelle ademhaling kan een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen. 

  1. Koorts. Houd bij koorts ook de ademhalingsfrequentie in de gaten, zo kan een snellere ademhalingsfrequentie duiden op een zich verergerende infectie. Door sneller te ademen probeert je lichaam namelijk af te koelen. Zo zou de ademhalingsfrequentie volgens sommigen bij elke graad lichaamstemperatuur stijging, met 5-7 toenemen.
  2. Bronchiolitis. Bronchiolitis is een longinfectie dat bij kinderen onder de 2 jaar kan voorkomen. Kinderen worden vaak in de winter of het vroege voorjaar getroffen. Deze longinfectie vernauwt de longen waardoor het ademhalen moeilijker wordt. Symptomen van bronchiolitis zijn onder andere hoest, loopneus, lichte koorts, piepen en verlies van eetlust. De symptomen kunnen aanvankelijk dus op een verkoudheid lijken maar het verspreidt zich vervolgens naar de longen.
  3. Longontsteking. Een virus of bacterie kan griep of verkoudheid veroorzaken. Een longontsteking kan daarop volgen. Symptomen van een longsongeking zijn hoesten, snelle ademhaling, ademhalingsproblemen en piepen.
  4. Periodieke ademhaling. In vergelijking met oudere kinderen hebben zuigelingen vaak een veel hogere ademhalingsfrequentie. Echter, de gemiddelde ademhalingsfrequentie kan bij periodieke ademhaling vertragen en versnellen. Zo kan een langzame ademhaling gevolgd worden door een veel snellere ademhaling. Hoewel dit beangstigend kan zijn is het meestal normaal.
  5. Astma. Rond 5-jarige leeftijd zullen kinderen met astma meestal de eerste symptomen ervaren. Symptomen van astma zijn onder andere hoesten, snelle ademhaling en piepen.

Tot slot kan je ademhaling ook versnellen door uitdroging. Een verhoogde ademhalingsfrequentie worden meestal veroorzaakt door uitdroging en koorts.

Ademhalingsfrequentie meten

Op de volgende manier kun je de ademhalingsfrequentie van je kind meten:

  1. op en neer staat gelijk aan één ademhaling. 
  2. gedurende 30 seconden tel je hoe vaak de buik op en neer gaat
  3. verdubbel dit getal

Meet het in rust, bijvoorbeeld als het kind slaapt.

Weetje

Wist je dat als iemand zich bewust is van de meting, dat de ademhalingsfrequentie per minuut met ongeveer 2 tot 13 afneemt. Als je in de gaten wordt gehouden ga je namelijk anders ademhalen.

In een ziekenhuissetting kan je dit op een slimme manier oplossen. Verpleegkundigen laten het lijken alsof ze je polsslag meten terwijl ze in werkelijkheid het aantal ademhalingen tellen.

Abnormale ademhalingsfrequenties

  • tachypneu: verhoogde ademhalingsfrequentie (meestal oppervlakkige ademhaling)
  • bradypneu: abnormaal trage ademhaling
  • hyperpneu: moeizame, diepe ademhaling
  • dyspneu: kortademigheid (bij een normale, lage of hoge ademhalingsfrequentie)
  • apneu: geen adem

Wanneer naar de dokter?

Bel 112 in de volgende situaties:

  • <1 jaar: ademhalingsfrequentie hoger dan 60
  • 1-5 jaar: ademhalingsfrequentie hoger dan 40

Je moet ook bij oudere kinderen oppassen. Als het kind na het sporten of gewone dagelijkse activiteiten meer opgewonden raakt dan je zou verwachten moet je de arts ook bellen.

Een terugkerende snelle ademhaling is ook een reden tot doktersbezoek.

Take home message

De hersenen vertellen het lichaam hoe vaak je moet ademhalen. De ademhalingsfrequentie geeft veel inzicht. 

Op de kindertijd zijn er veel ziektes die de ademhaling kunnen beïnvloeden. Een snelle ademhaling kan veroorzaakt worden door een longinfectie. 

Je lichaam zal nou eenmaal vaker moeten ademen als je weinig zuurstof in je bloed hebt of als het kooldioxide juist te hoog is.

De ademhalingsfrequentie helpt de arts de kans op medische gebeurtenissen in te schatten. Zo kunnen infecties zoals longontsteking, griep en tuberculose de ademhaling versnellen. 

De ademhalingsfrequentie zou echter vaker gemeten moeten worden. Het staat daarom ook wel bekend als het genegeerde vitale teken. Kortom, houd als ouder de ademhalingsfrequentie van je kind in de gaten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Rusconi, F., Castagneto, M., Porta, N., Gagliardi, L., Leo, G., Pellegatta, A., … & Braga, M. (1994). Reference values for respiratory rate in the first 3 years of life. Pediatrics, 94(3), 350-355.