Ochtend Buikkrampen: 7 Grote Oorzaken

Van verstopping en buikgriep tot angst en het prikkelbare darmsyndroom, ochtend buikkrampen kennen meerdere oorzaken. Het zou aan zoiets simpels als een lege maag kunnen liggen.

Aan de hand van een aantal symptomen en tekenen kun je de onderliggende boosdoener op het spoor helpen komen, daarom zullen we een aantal oorzaken kort en bondig beschrijven.

Er is meestal niets ernstigs aan de hand, maar er zijn een paar symptomen waarbij je medische hulp moet zoeken.

Dit artikel vertelt 7 grote oorzaken van ochtend buikkrampen.

vrouw-zit-op-bed-met-handen-op-haar-buik

1. Overeten

niet afvallen door te veel eten intermittent fastingTijdens de maaltijd heeft 11% van de mensen last van buikpijn.

Overeten is een van de meest voorkomende oorzaken, want door al het voedsel gaat je maag uitrekken. Als je te veel eet, kun je ook meer last krijgen van gas en zwellingen.

Als de ochtend buikkrampen na het eten optreden zou het dus aan de grote hoeveelheid voedsel kunnen liggen. Er zou ook iets anders aan de hand kunnen zijn.

2. Prikkelbaredarmsyndroom

Ochtend krampen kunnen ook te wijten zijn aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Dit is een veelvoorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel.

De belangrijkste symptomen zijn namelijk maagkrampen of maagpijn en de symptomen zijn meestal erger na eten. Na het poepen zullen de symptomen meestal afnemen.

Bij PDS kun je in de buik ook een ongemakkelijk vol en gezwollen gevoel ervaren. Andere symptomen van PDS zijn diarree en verstopping.

Mensen met PDS moeten soms ook plotseling poepen waarbij de poep ook waterig kan zijn.

Momenteel weten we nog niet precies waar PDS door veroorzaakt wordt. Er zijn wel een aantal verbanden aangetoond met stress, te snel of te langzaam passerend voedsel, overgevoelige darmzenuwen en familiegeschiedenis.

3. Spijsverteringsproblemen

Zo kan buikkrampen of buikpijn na het eten ook veroorzaakt worden door spijsverteringsproblemen zoals indigestie, voedselintoleranties zoals lactose-intolerantie, voedselallergieën, gas en windjes, diarree en constipatie.

Er zou zelfs sprake kunnen zijn van een voedselvergiftiging. Mogelijke oorzaken van maagpijn na het eten:

  1. buikgriep
  2. gekruid eten
  3. blindedarmontsteking
  4. galstenen
  5. bekken ontstekingsziekte
  6. maagzweren
  7. ziekte van Crohn
  8. verstopt bloedvat

4. Verstopping

Heb je naast de ochtend krampen ook last van scherpe gaspijnen in de hele buikstreek? Mogelijk is de buikpijn aan constipatie te wijten.

Ook hebben mensen met constipatie vaak last van een vol en opgeblazen gevoel. De buik kan zelfs zichtbaar gezwollen zijn.

Je kunt er verschillende dingen tegen doen. Ga meer water drinken, consumeer meer vezelrijke voeding, ga tijdig naar de wc en probeer dagelijks wat meer te bewegen.

5. Voedselvergiftiging

Voedsel kan besmet raken met microben zoals virussen en bacteriën. Er kunnen ook parasieten en soms schadelijke chemicaliën in zitten.

Als je dit voedsel eet kan er vervolgens voedselvergiftiging optreden. De meest voorkomende symptomen van een voedselvergiftiging zijn:

  1. maagkrampen
  2. misselijkheid, braken
  3. buikpijn
  4. koorts
  5. diarree

De maagkrampen, darmkrampen, braken en diarree kunnen al één uur na het eten van het besmette voedsel optreden. 

Afhankelijk van de precieze boosdoener, kan dit ook 10 dagen of langer duren.

6. Buikgriep

Misschien heb je een darminfectie zoals de bekende buikgriep (virale gastro-enteritis) waarbij je last kunt krijgen van buikkrampen, waterige diarree, misselijkheid, braken en koorts.

Milde tot ernstige symptomen kunnen binnen 1-3 dagen na besmetting verschijnen. Meestal zullen deze klachten slechts 1-2 dagen duren, maar houd er rekening mee dat ze tot twee weken kunnen aanhouden.

Mensen lopen het vaak op wanneer ze met een besmet persoon in aanraking zijn gekomen of wanneer ze besmet voedsel of water hebben binnengekregen. 

Het is zeker niet zo onschuldig als veel mensen denken. Zo kan een virale gastro-enteritis dodelijk zijn voor oudere volwassenen, baby’s en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Als je gezond bent zul je waarschijnlijk helemaal herstellen.

Preventie is het beste wat je kunt doen, want momenteel is er geen effectieve behandeling tegen buikgriep. Vermijd besmet water en voedsel en was je handen vaak.

7. Angst

Je buik en maag kunnen heftig op stress reageren. Ochtend buikkrampen kunnen daarom ook duiden op angstige maagpijn en angstige maagkrampen.

Als reactie op angst gaat je lichaam het stresshormoon cortisol vrijmaken waardoor de productie van maagzuur ook toeneemt.

Extra maagzuur kan vervolgens je slokdarmslijmvlies irriteren wat een aantal symptomen kan veroorzaken zoals:

  1. maagpijn
  2. misselijkheid, braken
  3. maagzweren

Andere mogelijke oorzaken

Ochtend buikkrampen kunnen ook veroorzaakt worden door een tijdelijke ontsteking zoals door brandend maagzuur, peptische zweer of urineweginfectie.

Andere mogelijke oorzaken van buikkrampen zijn diarree, opgeblazen gevoel of zelfs een zwangerschap.

Take home message

Waarom heb ik ochtend buikkrampen?

Veel voorkomende oorzaken van ochtend buikkrampen zijn spijsverteringsproblemen, prikkelbare darm syndroom, constipatie, inflammatoire aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en een maagzweer.

Het kan natuurlijk ook veroorzaakt worden door overeten, angst, buikgriep, voedselvergiftiging en ontsteking.

Dit zijn nogal wat verschillende oorzaken, dus ga langs de dokter die de boosdoener kan achterhalen.

Bij een aanhoudende of verergerende maagpijn, of bij andere zorgwekkende symptomen moet je naar de dokter gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Patriarca, G., Schiavino, D., Pecora, V., Lombardo, C., Pollastrini, E., Aruanno, A., … & Nucera, E. (2009). Food allergy and food intolerance: diagnosis and treatment. Internal and emergency medicine, 4(1), 11-24.

Mayer, E. A., Naliboff, B. D., Chang, L., & Coutinho, S. V. (2001). V. Stress and irritable bowel syndrome. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 280(4), G519-G524.