Ogen Achteruit na Laseren? 4 Oorzaken

Na een laserbehandeling hoop je je bril of contactlenzen voor eens en voor altijd weg te kunnen gooien. Maar als je ogen na het laseren achteruit gaan, zakt de moed je al gauw in de schoenen.

Mensen zijn vaak bang dat hun gezichtsvermogen na een laserbehandeling achteruit kan gaan. Maar zijn deze angsten wel gegrond? Kunnen je ogen na het laseren achteruit gaan?

KORT ANTWOORD

Verminderd gezichtsvermogen na ooglaseren is zeldzaam, in 1% van de gevallen kan het optreden. Soms kan een ooglaserbehandeling hogere-ordeafwijkingen (HOA’s) verergeren zoals schitteringen, spookbeelden en halo’s. ‘s Nachts rijden kan hierdoor moeilijker worden. Ook kunnen de resultaten in de loop van tijd verslijten door onderliggende oogaandoeningen zoals ouderdomsverziendheid (presbyopie). Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden zoals droge ogen en tijdelijke visuele problemen (schitteringen). Gelukkig zullen deze bijwerkingen meestal na een paar weken of maanden verdwijnen. Kortom, na een ooglaserbehandeling kunnen je ogen achteruitgaan, maar dit is vaak tijdelijk van aard. 

Dit artikel vertelt je de gevaren van ooglaseren, hoe veilig het is inclusief of je een mogelijk een tweede procedure nodig hebt.

vrouw ondergaat ooglazerbehandeling

Hoe je ogen na het laseren achteruit kunnen gaan

Ouderdomsverziendheid. Iedereen krijgt uiteindelijk te maken met presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid. Het wordt moeilijker om voorwerpen van dichtbij scherp te stellen. Het ontstaat meestal rond de leeftijd van 40-45 jaar. De ooglaserbehandeling kan presbyopie niet voorkomen. Het zal de aandoening ook niet verergeren. Kortom, mogelijk is er na het ooglaseren ouderdomsverziendheid opgetreden.

Verziendheid of bijziendheid. De ooglaserbehandeling kan verziendheid en bijziendheid corrigeren. Het zal de ontwikkeling van deze oogaandoeningen echter niet stoppen. Wanneer deze aandoeningen zich verder ontwikkelen kan het zicht dus achteruitgaan. Kortom, na een laserbehandeling kunnen je ogen achteruit gaan door de progressie van verziendheid of bijziendheid.

Gevaren ooglaseren

Naar aanloop van de laserbehandeling kan je erg angstig zijn. Het gaat tenslotte om je belangrijkste zintuig. Je wilt natuurlijk niet dat je gezichtsvermogen juist achteruit gaat of verloren gaat.

LASIK-apparaatGelukkig kan de LASIK-operatie geen blindheid veroorzaken. Verlies van het gezichtsvermogen is een zeer zeldzame complicatie.

In sommige gevallen kan het ooglaseren hogere-ordeafwijkingen (HOA’s) verergeren zoals halo’s, spookbeelden en schitteringen. Als gevolg kan het nachtelijk rijden lastiger worden.

Het complicatie percentage van de LASIK ooglaserbehandeling is minder dan 1%. Daarom wordt het als een veilige chirurgische ingreep beschouwd. Er kunnen dus echter wel bijwerkingen optreden.

Bijwerkingen ooglaseren:

  1. licht ongemak: na ongeveer 30-45 minuten na de procedure zal er een licht ongemakkelijk gevoel in de ogen optreden
  2. lichtgevoeligheid: direct na de ooglaserbehandeling zijn de meeste patiënten een beetje lichtgevoelig
  3. droge ogen
  4. tijdelijke visuele problemen, bijvoorbeeld schittering
  5. zicht schommelingen
  6. halo’s
  7. kriebelende ogen
  8. jeukende ogen 

Na een paar weken of maanden zullen de meeste bijwerkingen verdwijnen. Eventuele complicatie kunnen met de nazorgprocedures meestal vermeden worden.

Contacteer onmiddellijk een oogarts als je na het ooglaseren iets alarmerends opmerkt of iets ongewoons.

Veiligheid ooglaseren

Een laser brengt permanente veranderingen aan. Bij de LASIK ooglaserbehandeling zal er namelijk weefsel van het hoornvlies verwijderd worden. Dan vraag je je al snel af of ooglaseren veilig is.

De ooglaserbehandeling is een van de veiligste chirurgische ingrepen. Hoewel elke klinische procedure risico’s met zich meebrengt zijn de risico’s van een ooglaseroperatie zeer laag. 

Het complicatie percentage van de LASIK ooglaserbehandeling bedraagt namelijk minder dan 1%.

Bezuinig niet op de gezondheid van je ogen en kies voor een gekwalificeerde en ervaren chirurg.

Effectiviteit kan achteruit gaan 

Op het moment van de operatie heb je een bepaald gezichtsvermogen, de ooglaserbehandeling zal dit permanent corrigeren. 

De ooglaser brengt permanente veranderingen aan in het hoornvlies. Het zal volledig stabiel zijn en je ogen zullen zich aan het nieuwe gezichtsvermogen aanpassen.

De procedure is normaal gesproken pijnloos. In slechts 10 minuten is de procedure over.

Na een ooglaserbehandeling kan je gezichtsvermogen echter verslechteren, maar dit is vaak het onderdeel van het lichamelijke verouderingsproces.

De oorspronkelijke laserprocedure kan na verloop van tijd namelijk minder effectief worden ten gevolgen van onderliggende aandoeningen.

Tweede procedure

Als de refractiefouten tijdens de eerste ooglaserprocedure niet zijn gecorrigeerd zijn, is er mogelijk een tweede procedure nodig.

In de meeste gevallen wordt geen tweede procedure uitgevoerd. In het geval van de LASIK-procedure moet er 5-10 jaar tussen zitten.

Take home message

Sommige mensen die een laserbehandeling hebben ondergaan geven aan dat het gezichtsvermogen achteruit is gegaan. Dus kunnen je ogen na het laseren achteruit gaan?

Een verminderd gezichtsvermogen na ooglaseren is zeldzaam (< 1%). Echter, soms kan ooglaseren hogere-ordeafwijkingen (HOA’s) verergeren zoals schitteringen, spookbeelden en halo’s.

Bovendien kan de effectiviteit in de loop van tijd verslijten door onderliggende aandoeningen zoals ouderdomsverziendheid (presbyopie).

Gelukkig behoort ooglaseren tot de veiligste klinische procedures van de wereld. Ooglasercorrecties zijn niet alleen veilig, ze zijn ook nog eens doeltreffend. 

Een ooglaserbehandeling kan je hele leven effectief zijn. De effecten kunnen ook 20 jaar of 10 jaar duren. 

Hoe lang de effecten precies blijvend zijn hangt af van meerdere factoren waaronder de leeftijd en medische aandoeningen die in de loop van de tijd het gezichtsvermogen kunnen verminderen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Watson, S. L., Bunce, C., & Allan, B. D. (2005). Improved safety in contemporary LASIK. Ophthalmology, 112(8), 1375-1380.

Ghanem, R. C., de la Cruz, J., Tobaigy, F. M., Ang, L. P., & Azar, D. T. (2007). LASIK in the presbyopic age group: safety, efficacy, and predictability in 40-to 69-year-old patients. Ophthalmology, 114(7), 1303-1310.