Ogen Schoonmaken Doe je zo!

Als je last hebt van korstige afscheiding of vuiltjes dan moet je je ogen schoonmaken.

Voordat je aan je ogen gaat zitten wil je weten hoe dat op de juiste en vooral veilige manier moet. 

Je wilt natuurlijk geen last van je ogen krijgen of je ogen aantasten. Dus hoe moet je je ogen schoonmaken?

Van een warm vochtig wattenbolletje of handdoek tot een warme douche, op meerdere manieren kun je je ogen schoonmaken.

Bovendien zijn er ook mensen die een zoutwateroplossing gebruiken, maar is dat wel goed?

Dit artikel vertelt je hoe je je ogen kunt schoonmaken, wat je vooral niet moet doen inclusief tips voor heldere ogen.

bruine ogen close up

Ogen op de correcte wijze schoonmaken

1. Warm vochtig washandje

Korstige afscheiding losmaken:

 1. warm vochtig washandje op het gesloten oog gedurende een paar minuten
 2. washandje nogmaals verwarmen
 3. gebruik het hoekje van de washand of pak een warm en vochtig wattenbolletje en veeg je gesloten oog van de binnenste ooghoek (neus kant) naar de buitenste ooghoek (doe dit voorzichtig)

Door het draineren kunnen er korstjes op de wimpers komen. Als dat gebeurt pak je een vochtig watje en maak je ze met een zachte, neerwaartse beweging schoon.

Niet iedereen heeft een oogdouche bij de hand, maar je zou misschien voor een zoutwateroplossing kunnen gaan omdat je ogen van nature zout bevatten.

Weetje

Wist je dat zout over een antimicrobiële werking beschikt? Het kan daarom effectief zijn tegen ooginfecties.

Als er troep in je ogen zit wil je natuurlijk je ogen schoonmaken, maar wat als er een vreemd voorwerp in zit?

2. Lauwe douche

Als er een vreemd voorwerp in je oog zit kun je eventueel een douche nemen:

 1. verwijder eventuele contactlenzen
 2. laat een zachte straal op je voorhoofd komen
 3. richt over het aangedane oog
 4. houd je ooglid open

Belangrijke punten om te onthouden:

Gekookt en afgekoeld water. Zorg ervoor dat het water dat je gebruikt voor het wassen of spoelen van je ogen schoon is. Gebruik bij voorkeur gekookt en afgekoeld water of steriel zoutwater.

Ooghygiëne. Naast het schoonmaken van je ogen, is het ook belangrijk om goede ooghygiëne te handhaven. Was regelmatig je handen met water en zeep voordat je je ogen aanraakt, vooral als je oogdruppels gebruikt of contactlenzen draagt.

Oogmake-up niet delen. Vermijd het delen van oogmake-up en gebruik geen oude of verlopen oogcosmetica. Vervang regelmatig je mascara, oogpotloden en oogschaduw om de groei van bacteriën te voorkomen.

Geen pincetten of naalden. Probeer nooit een vreemd voorwerp uit je oog te verwijderen met scherpe of puntige objecten, zoals pincetten of naalden. Dit kan het oog beschadigen. Raadpleeg in plaats daarvan een professional.

Niet in je ogen wrijven. Vermijd het wrijven van je ogen, omdat dit irritatie en verdere verspreiding van bacteriën kan veroorzaken. Als je jeukende ogen hebt, probeer dan in plaats daarvan voorzichtig te knipperen om tijdelijke verlichting te krijgen.

Contactlenzen. Als je contactlenzen draagt, volg dan strikt de instructies voor het schoonmaken en desinfecteren van je lenzen. Raak je lenzen alleen aan met schone handen en gebruik de aanbevolen lenzenvloeistoffen.

Als je na het schoonmaken van je ogen nog steeds last hebt van aanhoudende symptomen, zoals pijn, zwelling, overmatige afscheiding of verlies van gezichtsvermogen, neem dan direct contact op met een oogarts.

Onthoud dat het schoonmaken van je ogen op de juiste manier essentieel is voor de gezondheid van je ogen en het voorkomen van ooginfecties. 

Wat je vooral niet moet doen

Je traanvocht is gemaakt van een speciale samenstelling die je niet wilt verstoren. Ga je ogen daarom niet regelmatig wassen omdat dit tot irritatie kan leiden en mogelijk zelfs infecties van het oog kan veroorzaken. Hetzelfde geldt voor te vaak in je ogen wrijven.

Heldere witte ogen krijgen

Daarnaast vragen veel mensen zich ook af hoe je heldere en schone ogen kunt krijgen. De volgende algemene tips zouden je daarbij kunnen helpen:

 1. voldoende slapen (7-9 uur)
 2. veel water drinken
 3. verse vruchten en groenten
 4. irriterende stoffen vermijden: denk hierbij aan stof, rook en pollen
 5. minder geraffineerde suikers en koolhydraten eten
 6. oogdruppels
 7. eventueel supplementen nemen

Take home message

We wassen allemaal onze handen, ons lichaam en ons haar, maar hoe zit dat met je ogen?

Hoe moet je je ogen schoonmaken?

Als je last hebt van korstige afscheiding, kun je een warm vochtig washandje gebruiken. Leg het washandje op het gesloten oog gedurende een paar minuten

Gebruik het hoekje van de washand of pak een warm en vochtig wattenbolletje en veeg vervolgens je gesloten oog van de binnenste ooghoek naar de buitenste ooghoek. Uiteraard op een voorzichtige manier.

Kortom, voor je ogen schoonmaken heb je geen speciale oogdouche nodig. Maak het echter geen onderdeel van je dagelijkse routine.

Ga niet overboord en ga je ogen dus niet regelmatig wassen. Hiermee kun je de speciale samenstelling van het traanvocht verstoren, wat tot geïrriteerde ogen kan leiden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen