Je Ogen Trainen op 5 Manieren

Net zoals je spieren kun je ook je ogen trainen. En daar is best wel wat vraag naar. 

Veel mensen hebben namelijk last van (digitale) vermoeide ogen. In de huidige maatschappij zijn we bijna een met onze schermen geworden en kijken we langdurig naar een enkel voorwerp. Hier zijn onze ogen niet voor gemaakt. 

Hoewel je refractieafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme niet met oogoefeningen kunt verbeteren, zijn er wel oefeningen waarmee je je visuele vaardigheden kan optimaliseren.

Deze oogoefeningen zijn een soort van fysiotherapie voor je ogen die zowel de scherpstelling als uitlijning van je ogen kunnen verbeteren.

Daarnaast zijn er nog een aantal oefeningen die vermoeidheid van de ogen kunnen tegengaan en de ogen beter gehydrateerd en gesmeerd kunnen houden.

Dit artikel vertelt je 5 manieren hoe je je ogen kunt trainen inclusief 7 extra oogoefeningen aan het einde van het artikel.

bruine ogen close up

4 Oogoefeningen voor sterke ogen

Je kunt dus je ogen trainen, hiervoor zijn meerdere scherpsteloefeningen waarbij je je focus verlegt van dichtbij naar veraf.

  1. Focus- en scherpsteloefening
  1. ga rustig zitten
  2. positioneer je wijsvinger een paar centimeter van het oog af 
  3. focus je op je wijsvinger
  4. breng je wijsvinger op een langzame manier van je oog af terwijl je je aandachtig op je vinger blijft focussen
  5. kijk vervolgens in de verte weg van je vinger
  6. breng je focus terug op je vinger en beweeg de wijsvinger weer richting het oog
  7. kijk weer weg in de verte
  8. voer deze oefening ongeveer 3 keer uit 
  1. Variatie van de focusoefening:
  1. positioneer je duim 10 centimeter van het hoofd
  2. kijk gedurende 15 seconden naar de duim
  3. verleg je focus vervolgens op een voorwerp zo’n 10-20 meter verderop en kijk daar 15 seconden naar
  4. kijk vervolgens weer naar je duim
  5. voer deze oefening ongeveer 5 keer uit
  1. Potlood push-ups
  1. beweeg een potlood op armlengte afstand
  2. focus je op de punt van de gum
  3. stel de letters op de gum scherp
  4. breng de potlood naar je neus en stel de gum of letter scherp
  5. wanneer het zicht dubbel gaat beweeg je de potlood weer weg van het oog
  6. herhaal deze oefening een aantal keren

Met visustherapie (fysiotherapie voor je ogen) kunnen bepaalde oogaandoeningen zelfs verbeterd worden.

Er zijn nog een aantal handige oefeningen:

  • Palmen: ontspant de spieren rond je ogen wat vermoeidheid kan tegengaan. Maak je handen warmen, leg je handen op je ogen en ga 5 minuten diep inademen
  • Ogen rollen: rol je ogen zo ver mogelijk gestrekt langzaam met de klok mee waarna je tegen de klok ingaat gedurende 2-3 minuten. Hierdoor kunnen de ogen zich gaan ontspannen.
  • Figuur 8: pak 10 meter verderop een punt op de grond en maak een denkbeeldige 8. Doe dit een halve minuut en verander van richting
  • Knipperen: als je knippert geven je olieklieren een smerende afscheiding af en worden de tranen ook beter over je oog verspreid.

De 20-20-20 regel

We zijn aan onze beeldschermen gekluisterd en kijken vaak ook te lang naar enkele voorwerpen. Hierdoor hebben veel mensen last van digitale vermoeide ogen.

Gelukkig kun je dit met een handig trucje helpen voorkomen. Hiervoor hoef je alleen maar om de 20 minuten naar iets op 20 meter afstand te kijken gedurende 20 seconden.

7 Extra oogoefeningen

Hier zijn nog wat extra oogoefeningen en tips om sterke ogen te behouden:

Oogmassage: Gebruik je vingertoppen om zachtjes je oogleden te masseren in cirkelvormige bewegingen. Dit helpt de bloedsomloop rondom je ogen te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.

Focussen op verschillende afstanden: Kies een voorwerp dat dichtbij is (bijvoorbeeld 30 cm) en richt je ogen erop. Verschuif vervolgens je focus naar een voorwerp dat ver weg is (bijvoorbeeld 6 meter). Herhaal deze oefening enkele keren om je ogen te trainen om snel en gemakkelijk te schakelen tussen verschillende afstanden.

Oogbewegingen: Volg met je ogen langzaam de vorm van een denkbeeldige klok. Begin bij 12 uur en beweeg je ogen langzaam naar 1 uur, 2 uur enzovoort, tot je de hele klok hebt doorlopen. Herhaal deze oefening in de tegenovergestelde richting.

Oogyoga: Oogyoga omvat het bewegen van je ogen in verschillende richtingen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Een eenvoudige oefening is om je ogen zo ver mogelijk naar links te kijken, dan naar rechts, omhoog, omlaag en herhaal dit enkele keren.

Regelmatig pauzeren: Neem regelmatig pauzes van het kijken naar digitale schermen, vooral als je langdurig achter een computer werkt. Sta op, strek je benen en doe enkele oefeningen voor je ogen om vermoeidheid te verminderen.

Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid van je ogen. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om je ogen voldoende rust te geven en te herstellen.

Eet een gezond dieet: Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je ogen. Zorg ervoor dat je een dieet hebt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamine A, C en E, omega-3-vetzuren en luteïne en zeaxanthine. Deze voedingsstoffen kunnen helpen om je ogen gezond te houden.

Take home message

Ogen worden door veel mensen als je belangrijkste zintuigen beschouwd. Van lezen tot autorijden, je hebt je ogen elke dag nodig. 

Daarom vragen veel mensen zich af of je je ogen kan trainen. 

Er zijn handige scherpsteloefeningen waarbij je van dichtbij naar veraf kijkt en andersom. Deze oefeningen kun je een paar keer per dag herhalen.

Met de 20-20-20 regel kun je vermoeide ogen helpen te voorkomen. Herinner je er zelf aan om elke 20 minuten, 20 seconden naar iets op 20 meter afstand te kijken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen