Hoe lang Moeten Ogen Wennen aan Bril?

Bij de aanschaf van je eerste bril moet niet alleen je omgeving aan je nieuwe look wennen, maar ook je ogen en hersenen. 

Dit geldt niet alleen voor een nieuwe bril, maar ook voor een hogere sterkte, nieuwe glazen, een nieuw montuur en een nieuwe coating. Hoe lang duurt dat? Hoe lang moeten ogen wennen aan bril?

KORT ANTWOORD

Na een paar dagen tot een paar weken zullen zowel je ogen als hersenen volledig aan je bril gewend zijn. Dit geldt zowel voor de mensen die voor het eerst een bril gaan dragen als voor de mensen die hun sterkte verhogen. Over het algemeen duurt het een paar dagen. Kortom, binnen een paar dagen zou je bril comfortabel moeten aanvoelen en zul je ook scherp moeten zien.

Dit artikel vertelt je hoe lang het gewenningsproces duurt, waar je last van kunt krijgen en wanneer het verstandig is om even terug te gaan.

ogen en computerscherm

Iedereen is anders

Hoe lang het ogen wennen aan bril precies duurt is niet precies te zeggen. Elk persoon is namelijk anders.

In de meeste gevallen duurt het niet lang en zullen je ogen en hersenen er na een paar dagen aan gewend zijn.

Echter, soms kan het wennen wel twee weken duren. In dit aanpassingsproces wordt je geduld dus misschien op de proef gesteld.

Je kunt last krijgen van vervelende klachten

In de kleine aanpassingsperiode kunnen er een aantal vervelende klachten optreden. Zo zullen de meeste mensen tijdens de eerste dagen hoofdpijn en vermoeide of pijnlijke ogen ervaren.

De hoofdpijn en pijnlijke ogen zullen gelukkig vanzelf verdwijnen als je oogspieren eraan gewend zijn. De oogspieren hoeven dan namelijk niet meer zo hard te werken en kunnen zich dan ontspannen. 

Houd hier dus rekening mee. Als de klachten aanhouden is het natuurlijk verstandig om even langs een professional te gaan.

Wanneer terug naar de opticien?

Na twee weken zouden je ogen dus aan de nieuwe bril gewend moeten zijn. Echter, als het ongemakkelijk blijft voelen of als je niet beter kunt zien, is het verstandig om langs je optometrist te gaan. Eventueel kun je ook naar je oogarts.

Aandachtspunten

Sommige mensen ervaren in het begin een gevoel van “visuele vertekening” met een nieuwe bril. Dit kan zich uiten als een licht gevoel van duizeligheid of instabiliteit. Dit gevoel verdwijnt meestal na verloop van tijd wanneer de ogen zich volledig aanpassen aan de bril.

Het wennen aan een nieuwe bril kan ook afhangen van het type correctie dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, bij een astigmatisme-correctie kan het wennen iets langer duren omdat de ogen moeten wennen aan de aangepaste vorm van de glazen.

Het is belangrijk om de bril regelmatig te dragen tijdens de gewenningsperiode, zodat je ogen en hersenen voldoende tijd hebben om aan de nieuwe correctie te wennen.

Als je na de gewenningsperiode nog steeds problemen ervaart, zoals aanhoudende hoofdpijn, onscherp zicht of ongemak, is het belangrijk om een afspraak te maken met een optometrist of oogarts. Zij kunnen je ogen controleren en de bril indien nodig aanpassen.

Naast het wennen aan een nieuwe bril, kunnen ook andere factoren invloed hebben op het zicht, zoals de lichtomstandigheden, vermoeidheid of oogaandoeningen.

Het is raadzaam om regelmatig je ogen te laten controleren, zelfs als je geen nieuwe bril nodig hebt. Een periodieke oogcontrole kan eventuele veranderingen in je gezichtsvermogen detecteren en ervoor zorgen dat je altijd de juiste brilsterkte draagt.

Hoe weet je of de sterkte van je bril wel goed is?

Mogelijk klopt je brilvoorschrift niet. Als je last hebt van een van deze klachten moet de sterkte van je bril misschien aangepast worden:

  1. extreem wazig zicht
  2. hoofdpijn
  3. slecht zicht met één oog open
  4. onvoldoende focus
  5. overmatige oogbelasting
  6. duizeligheid
  7. duizeligheid of misselijkheid dat niet door een medische aandoening verklaard kan worden

Take home message

Het is even wennen als je voor het eerst een bril draagt, maar hoe lang moeten je ogen wennen aan bril?

Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat je ogen aan een nieuwe bril of hogere sterkte gewend zijn. 

Normaal gesproken duurt het niet lang en zullen je ogen en hersenen er al na een paar dagen aan gewend zijn, maar het kan ook wel twee weken duren. Elk persoon is immers anders.

Houd de eerste paar dagen ook rekening met hoofdpijn en vermoeide of pijnlijke ogen. De oogspieren zijn namelijk nog hard aan het werk, maar als je oogspieren aan de nieuwe bril gewend zijn, kunnen ze zich ontspannen en zullen de klachten verdwijnen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen