Ontstoken Blaar: 6 Symptomen en 5 Behandelingen

Je kent het wel, je hebt net een nieuwe schoen gekocht en bent er vol enthousiasme mee gaan wandelen, maar na een paar uur voel je een branderig gevoel opkomen en merk je dat er een blaar aan het vormen is op je hiel.

Als je pech hebt, kan die blaar ontstoken raken en voor nog meer ongemak zorgen. 

Een ontstoken blaar kan pijnlijk en vervelend zijn en ons dagelijks leven beïnvloeden. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt behandeld. 

Hoewel het een veelvoorkomend probleem is, is het belangrijk om te begrijpen hoe het ontstaat en hoe we het kunnen behandelen om verdere complicaties te voorkomen. 

In dit artikel zullen we meer leren over ontstoken blaren, hoe we ze op de juiste manier kunnen behandelen en of je ze wel of niet moet doorprikken.

vrouw zit en houdt voet vast

Herken een ontstoken blaar aan deze 6 symptomen 

Als een blaar ontstoken raakt, kan dit leiden tot een aantal onaangename symptomen, zoals.

 1. Pijn. Een ontstoken blaar kan erg pijnlijk zijn, vooral als deze zich op een gebied bevindt dat voortdurend in contact komt met kleding, schoenen of andere objecten.
 2. Roodheid. Ontstoken blaren vertonen vaak tekenen van roodheid in het getroffen gebied. Dit komt door de ontstekingsreactie van het lichaam op de infectie.
 3. Zwelling. Een geïnfecteerde blaar kan opzwellen en er gezwollen uitzien. Dit komt door de ophoping van vocht en ontstekingsreactie in het gebied.
 4. Warmte. Het getroffen gebied kan warmer aanvoelen dan de omliggende huid, wat opnieuw te wijten is aan de ontstekingsreactie.
 5. Pus. In sommige gevallen kan er zich pus vormen in de geïnfecteerde blaar. Dit is een teken van een bacteriële infectie en moet worden behandeld door een medische professional.
 6. Koorts. Als de infectie zich verspreidt, kan dit leiden tot koorts, wat een teken is van een ernstiger probleem. Zoek medische hulp als je koorts en een geïnfecteerde blaar hebt.

Onthoud dat niet alle blaren ontstoken raken en dat niet alle ontstoken blaren dezelfde symptomen vertonen. 

Houd een ontstoken blaar goed in de gaten en zoek onmiddellijk medische hulp als de symptomen erger worden of als je koorts hebt.

Behandelingen Ontstoken blaar

Een ontstoken blaar moet je onmiddellijk behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Hieronder staan enkele behandelingen die je kunt overwegen.

 1. Reinig het gebied. Was het getroffen gebied met warm water en milde zeep. Het is belangrijk om het gebied voorzichtig te reinigen en te voorkomen dat de blaar barst.
 2. Breng een pleister of verband aan. Bedek de ontstoken blaar met een pleister of verband om het te beschermen tegen wrijving en verder letsel. Zorg ervoor dat het verband schoon en droog blijft.
 3. Verlicht de pijn. Gebruik pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de pijn te verlichten. Topische crèmes of gels met pijnstillende eigenschappen kunnen ook worden gebruikt om de pijn te verminderen.
 4. Verwijder overtollig vocht. Als er veel vocht in de ontstoken blaar zit, kan het nuttig zijn om het te verwijderen. Maak een klein gaatje aan de zijkant van de blaar met een steriele naald en druk voorzichtig op de blaar om het vocht eruit te laten lopen. Bedek het gaatje met een pleister of verband om infectie te voorkomen.
 5. Raadpleeg een arts. Als de ontstoken blaar ernstig is of als je koorts hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. In sommige gevallen kan een arts antibiotica of andere medicijnen voorschrijven om de infectie te behandelen.

Vergeet niet om de omgeving van de blaar schoon en droog te houden en vermijd wrijving of druk op het getroffen gebied.

Blaar prikken of niet?

Over het algemeen is het het beste om een blaar met rust te laten en te wachten tot deze vanzelf geneest. 

Als de blaar echter veel pijn veroorzaakt of als het risico op infectie groot is, kun je overwegen om een arts te raadplegen voor advies en behandeling.

In sommige gevallen kan het prikken van een gaatje in de blaar helpen om de pijn te verlichten en genezing te bevorderen, terwijl in andere gevallen het doorprikken van een blaar kan leiden tot infectie en andere complicaties.

Of je een gaatje in een blaar moet prikken of niet hangt af van de oorzaak van de blaar en de mate van pijn en ongemak die je ervaart. 

Als de blaar is ontstaan door wrijving of druk, is het in het algemeen veilig om een gaatje in de blaar te prikken. 

Als de blaar echter is ontstaan door een infectie, allergie of chemische stof, dan is het niet veilig om de blaar door te prikken. 

In deze gevallen is het belangrijk om medische hulp te zoeken en de blaar niet zelf te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Bovendien kan het prikken van een blaar leiden tot infectie, vooral als de naald of schaar die wordt gebruikt niet steriel is. 

Infecties kunnen leiden tot meer pijn en ongemak en het genezingsproces vertragen. 

Wees dus voorzichtig bij het doorprikken van een blaar en doe dit alleen als het nodig is.

Hoe prik je een blaar door 

Het is belangrijk om te zorgen dat de naald of schaar waarmee je gaat prikken, eerst gesteriliseerd wordt met bijvoorbeeld alcohol. 

Prik vervolgens aan de rand van de blaar met een steriele naald en duw voorzichtig op de blaar om de vloeistof eruit te laten lopen. 

Doe dit niet te vroeg, want de vloeistof is de beschermende laag die helpt bij het genezingsproces. 

Zorg ervoor dat je de huid intact laat en niet te diep prikt, om te voorkomen dat je de huid beschadigt en infecties veroorzaakt.

Hoe lang duurt het herstel van een ontstoken blaar

Over het algemeen kan het genezingsproces variëren van enkele dagen tot enkele weken. 

Hoe lang het genezingsproces precies duurt hangt af van de ernst van de ontsteking en de grootte van de blaar. 

Hier zijn enkele factoren die de genezingstijd kunnen beïnvloeden.

 1. Ernst van de ontsteking. Als de ontsteking ernstig is, kan het genezingsproces langer duren. In sommige gevallen kan een ontstoken blaar zelfs operatief moeten worden behandeld.
 2. Plek van de blaar. Als de blaar zich op een plek bevindt waar wrijving en druk vaak voorkomen, zoals aan de voet of hand, kan het genezingsproces vertragen.
 3. Behandeling. Als de ontstoken blaar goed wordt behandeld, kan het genezingsproces sneller verlopen. Houd de blaar schoon en gebruik de juiste medicatie om de ontsteking te verminderen.
 4. Algemene gezondheid. Je algemene gezondheidstoestand kan de genezingstijd ook beïnvloeden. Een gezond lichaam kan het genezingsproces bevorderen.

Is een ontstoken blaar gevaarlijk?

Een ontstoken blaar kan gevaarlijk zijn als deze niet op tijd wordt behandeld. Als de infectie zich verspreidt, kan dit leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. 

Hieronder staan enkele gevaren en complicaties die kunnen optreden als een ontstoken blaar niet op de juiste manier wordt behandeld.

 1. Celbeschadiging. Als de infectie zich verspreidt, kan dit leiden tot beschadiging van de omliggende cellen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de huid en weefsels.
 2. Bloedvergiftiging. In sommige gevallen kan een ontstoken blaar leiden tot sepsis, wat een levensbedreigende aandoening is. Sepsis treedt op wanneer bacteriën zich door het lichaam verspreiden en verschillende organen aantasten.
 3. Abcesvorming. Als de ontsteking zich verspreidt, kan er zich een abces vormen in het getroffen gebied. Een abces is een zakje met pus dat zich kan vullen met bacteriën en andere infectieuze stoffen.
 4. Necrose. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot necrose of afsterven van de omliggende weefsels. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de huid en weefsels en kan zelfs tot amputatie van een lichaamsdeel leiden.

Neem een ontstoken blaar dus serieus en zoek onmiddellijk medische als de symptomen verergeren. 

Onthoud ook dat sommige mensen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van gevaarlijke complicaties, zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen met diabetes. 

Een ontstoken blaar voorkomen

Op verschillende manieren kun je een ontstoken blaar in het vervolg voorkomen. Hier zijn enkele tips om je te helpen.

 1. Draag goed passende schoenen. Kies schoenen die goed passen en comfortabel zijn. Te strakke schoenen of schoenen met harde randen kunnen wrijving veroorzaken en blaren veroorzaken.
 2. Draag sokken van hoge kwaliteit. Draag sokken die van hoge kwaliteit zijn en die passen bij de schoenen die je draagt. Sokken van synthetische materialen absorberen het vocht beter dan sokken van katoen.
 3. Gebruik voetpoeder. Poeder je voeten met voetpoeder om vocht te absorberen en wrijving te verminderen.
 4. Houd je voeten droog. Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog blijven. Draag schone sokken en schoenen en droog je voeten goed af na het douchen of zwemmen.
 5. Voorkom overmatige blootstelling aan hitte. Overmatige blootstelling aan hitte kan leiden tot zweten en vochtige voeten, wat kan leiden tot wrijving en blaren. Vermijd het dragen van te strakke en warme schoenen bij warm weer.
 6. Behandel blaren onmiddellijk. Behandel blaren zodra je ze opmerkt om te voorkomen dat ze geïnfecteerd raken. Gebruik een beschermende pleister om wrijving te verminderen en de blaar te beschermen.

Aandachtspunten 

Naast de symptomen, behandelingen, gevaren, complicaties en preventieve maatregelen, zijn er nog een aantal andere belangrijke dingen die je over ontstoken blaren moet weten.

 1. Oorzaken. Ontstoken blaren kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder wrijving, hitte, chemicaliën, infecties en allergieën.
 2. Soorten blaren. Blaren kunnen in verschillende vormen en maten voorkomen, zoals waterblaren, bloedblaren en wrijvingsblaren.
 3. Verergerende factoren. Bepaalde activiteiten en gewoonten kunnen het risico op het ontwikkelen van ontstoken blaren vergroten, zoals het dragen van te strakke schoenen, het niet goed inlopen van nieuwe schoenen, langdurige fysieke activiteiten en zweten.
 4. Diagnose. Een ontstoken blaar kan met een lichamelijk onderzoek en medische geschiedenis gediagnosticeerd worden.
 5. Zelfzorg. In veel gevallen kan een ontstoken blaar thuis worden behandeld met zelfzorgmethoden, zoals het schoonmaken van de blaar, het aanbrengen van een verband en het vermijden van verdere wrijving.
 6. Medische behandeling. In sommige gevallen kan medische behandeling nodig zijn, zoals het voorschrijven van antibiotica, drainage van de blaar of het aanbrengen van een speciale dressing.
 7. Risicogroepen. Mensen met een verminderd immuunsysteem, diabetes of andere chronische aandoeningen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties als gevolg van een ontstoken blaar.
 8. Follow-up. Na de behandeling van een ontstoken blaar is het belangrijk om de plek goed in de gaten te houden en contact op te nemen met een arts als er tekenen zijn van terugkerende symptomen of een nieuwe ontsteking.

Take home message

Een ontstoken blaar kan dus een pijnlijke en ongemakkelijke aandoening zijn die wordt veroorzaakt door wrijving, hitte, chemicaliën, infecties en allergieën. 

Symptomen zijn onder andere roodheid, zwelling, pijn en pusvorming. Gelukkig kunnen ontstoken blaren thuis worden behandeld met zelfzorgmethoden, en in sommige gevallen kan medische behandeling nodig zijn. 

Om het risico op het ontwikkelen van ontstoken blaren te verminderen, is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen en de voeten droog te houden.

Het is goed om te weten dat de meeste ontstoken blaren binnen enkele dagen tot weken genezen, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de zorg die je eraan besteedt. 

Als je echter symptomen ervaart die niet verbeteren of verergeren, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om complicaties te voorkomen.

Onthoud dat het voorkomen van ontstoken blaren beter is dan genezen, dus zorg goed voor je voeten en kies voor goed passende schoenen. 

Met een beetje zorg en preventie kun je pijnlijke ontstoken blaren voorkomen en je voeten gezond houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen