Ontstoken Neus: Symptomen, Oorzaken en Remedies

Een ontstoken neus is een veelvoorkomende aandoening die jaarlijks miljoenen mensen treft.

Een ontstoken neus kan je dag flink verpesten en kan gepaard gaan met vervelende symptomen zoals verstopte neus, pijn en druk in het gezicht en zelfs hoofdpijn. 

Maar wat veroorzaakt eigenlijk een ontstoken neus en hoe kun je het behandelen?

In dit artikel vertellen we alles over ontstoken neus, over de symptomen, oorzaken, behandelingen, preventie en hoe lang een ontstoken neus ongeveer duurt.

vrouw houdt handen voor neus

6 Symptomen van ontstoken neus

Een ontstoken neus kan gepaard gaan met een aantal vervelende symptomen. Hieronder hebben we een met veelvoorkomende symptomen.

 1. Verstopte neus. Een verstopte neus is een veelvoorkomend symptoom van een ontstoken neus. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met ademhalen door je neus.
 2. Loopneus. Je neus kan gaan lopen bij een ontstoken neus. Dit kan erg vervelend zijn en zorgen voor een verstopte neus en druk in het gezicht.
 3. Pijn en druk in het gezicht. Een ontstoken neus kan leiden tot pijn en druk in het gezicht, vooral rondom de neus en ogen. Dit kan ongemakkelijk aanvoelen en zelfs hoofdpijn veroorzaken.
 4. Verandering in smaak en geur. Wanneer je neus verstopt is, kan dit de smaak en geur van voedsel en dranken verminderen of veranderen.
 5. vrouw-hoest-in-handHoesten. Sommige mensen met een ontstoken neus ervaren ook hoesten als gevolg van het slijm dat naar de achterkant van de keel stroomt.
 6. Vermoeidheid. Omdat een ontstoken neus kan leiden tot verminderde slaapkwaliteit als gevolg van de verstopte neus, kan het ook leiden tot vermoeidheid en algemene malaise.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle symptomen altijd voorkomen bij een ontstoken neus. 

Sommige mensen kunnen slechts een paar van deze symptomen ervaren, terwijl anderen ze allemaal hebben. 

Als je vermoedt dat je last hebt van een ontstoken neus, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

7 Oorzaken van ontstoken neus

Een ontstoken neus kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende oorzaken.

 1. Verkoudheid. Een van de meest voorkomende oorzaken van een ontstoken neus is verkoudheid. Dit wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen in de neus veroorzaakt.
 2. Allergieën. Sommige mensen ervaren een ontstoken neus als gevolg van allergieën voor bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of huisdieren. Dit kan leiden tot een ontsteking van de neus die bekendstaat als allergische rhinitis.
 3. Sinusitis. Een ontstoken neus kan ook een symptoom zijn van sinusitis, een ontsteking van de sinussen. Dit kan worden veroorzaakt door een infectie of allergieën.
 4. Neuspoliepen. Neuspoliepen zijn kleine gezwellen in de neus die ontstekingen kunnen veroorzaken en de neus kunnen blokkeren.
 5. Irritatie. Irritatie door sigarettenrook, luchtvervuiling of chemische stoffen kan leiden tot een ontstoken neus.
 6. Geblokkeerde traanbuisjes. De traanbuisjes die van de ogen naar de neus leiden kunnen verstopt raken en ontstekingen veroorzaken in de neus.
 7. Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals neussprays en sommige anticonceptiepillen, kunnen een ontstoken neus veroorzaken als bijwerking.

6 Behandelingen ontstoken neus

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor een ontstoken neus. Hieronder een lijst met veelvoorkomende behandelingen.

 1. Neusspray. Neussprays zijn een veelgebruikte behandeling voor een ontstoken neus. Ze kunnen helpen om de zwelling in de neus te verminderen en de neusdoorgang te openen. Het is belangrijk om de neusspray alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts, omdat overmatig gebruik kan leiden tot reboundverstopping.
 2. Antihistaminica. Als de ontstoken neus wordt veroorzaakt door allergieën, kan een antihistaminicum worden voorgeschreven. Dit medicijn blokkeert de effecten van histamine in het lichaam en vermindert daarmee de symptomen van allergische rhinitis.
 3. Corticosteroïden. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die worden gebruikt om de zwelling in de neus te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als neusspray en als tabletten en worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van ernstig ontstoken neuzen.
 4. Antibiotica. Als de ontstoken neus wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan een antibioticum worden voorgeschreven. Dit medicijn helpt om de bacteriën te doden die de infectie veroorzaken.
 5. Chirurgie. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een ontstoken neus te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ontsteking wordt veroorzaakt door neuspoliepen of een verstopt traankanaal.
 6. Zelfzorg. Er zijn verschillende dingen die je thuis kunt doen om de symptomen van een ontstoken neus te verminderen. Dit omvat bijvoorbeeld stoominhalatie, neusdruppels op basis van zout water en het vermijden van bekende allergenen.

Zelfmedicatie kan leiden tot complicaties en verergering van de symptomen, dus raadpleeg altijd eerst een arts.

8 Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende manieren waarop je een ontstoken neus kunt voorkomen. Hieronder vind je een lijst met preventieve maatregelen.

 1. Handen wassen. Was je handen regelmatig om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Vooral tijdens het verkoudheidsseizoen is het belangrijk om je handen vaak en grondig te wassen.
 2. Vermijd contact met zieke mensen. Probeer contact met mensen die verkouden zijn te vermijden. Als je in de buurt van iemand bent die ziek is, houd dan afstand en was je handen na het contact.
 3. Vaccinaties. Zorg ervoor dat je alle aanbevolen vaccinaties hebt gehad, vooral als je een verhoogd risico loopt op complicaties van een infectie.
 4. Gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl kan helpen om je immuunsysteem te versterken en ziekten te voorkomen. Dit omvat onder andere voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet.
 5. Hydratatie. Voldoende hydratatie kan helpen om de neusdoorgangen open te houden en de slijmvliezen te bevochtigen. Drink voldoende water en vermijd het drinken van alcohol en cafeïne, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken.
 6. Luchtvochtigheid. Droge lucht kan de neus uitdrogen en irritatie veroorzaken. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.
 7. Vermijd allergenen. Als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen, vermijd deze dan zo veel mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen of huisdierenhaar zijn.
 8. Stoppen met roken. Roken kan de slijmvliezen in de neus irriteren en ontstekingen veroorzaken. Stoppen met roken kan daarom helpen om ontstoken neuzen te voorkomen.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, kun je het risico op een ontstoken neus verminderen.

Hoe lang duurt een ontstoken neus

De duur van een ontstoken neus hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. 

Over het algemeen duren de symptomen van een ontstoken neus enkele dagen tot maximaal twee weken.

Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een virale infectie, zoals een verkoudheid, dan duurt het meestal ongeveer 7-10 dagen voordat de symptomen verdwijnen. 

Bij een bacteriële infectie kan het langer duren en kan er eventueel een antibioticakuur nodig zijn.

Als de symptomen langer dan twee weken aanhouden, of als ze steeds erger worden in plaats van beter, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen. 

Dit kan wijzen op een onderliggende aandoening die verdere medische aandacht vereist, zoals een allergie of een chronische sinusinfectie.

6 Aandachtspunten

 1. Complicaties. In sommige gevallen kan een ontstoken neus leiden tot complicaties, zoals een bijholteontsteking of oorontsteking. Raadpleeg een arts als je symptomen hebt die wijzen op deze complicaties, zoals koorts, hoofdpijn, pijn in de kaak of tandpijn.
 2. Diagnose. Een arts kan meestal een diagnose stellen op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen kan een neusswab worden afgenomen voor verder onderzoek.
 3. Risicofactoren. Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op een ontstoken neus vergroten, zoals roken, blootstelling aan luchtvervuiling, allergieën, een verzwakt immuunsysteem en regelmatig contact met mensen die verkouden zijn.
 4. Duur van de symptomen. De meeste gevallen van een ontstoken neus duren niet langer dan een paar dagen tot een week. Als de symptomen langer aanhouden, kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening die verdere medische aandacht vereist.
 5. Alternatieve therapieën. Er zijn verschillende alternatieve therapieën die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van een ontstoken neus, zoals stoominhalatie, zoutwaterneussprays en kruidenremedies. Raadpleeg een arts voordat je deze therapieën gebruikt om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn.
 6. Allergieën. Bij sommige mensen kan een ontstoken neus een symptoom zijn van allergieën, zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie. Het identificeren en vermijden van de allergenen kan helpen om de symptomen te verminderen.

Take home message

Een ontstoken neus kan worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, allergieën, irritatie van de neusholtes en andere gezondheidsproblemen. 

Behandelingen kunnen bestaan uit het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, neussprays en -druppels, stoominhalatie, en rust. 

Het is ook belangrijk om de onderliggende oorzaak van de ontsteking aan te pakken, zoals allergieën of chronische sinusproblemen. 

Het voorkomen van een ontstoken neus omvat goede hygiëne, het vermijden van allergenen en irriterende stoffen, en het versterken van je immuunsysteem. 

Raadpleeg een arts als de symptomen langer dan twee weken aanhouden of als ze steeds erger worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen