Ontstoken Neuspiercing: Symptomen, Oorzaken en Remedies

Een ontstoken neuspiercing kan een vervelende en pijnlijke ervaring zijn die je neus tot een brandhaard van irritatie en ontsteking maakt. 

Het kan gebeuren wanneer je net een nieuwe neuspiercing hebt laten zetten of als je al een tijdje een piercing draagt. 

Je denkt misschien dat je neuspiercing ontstoken is als je roodheid, zwelling, pijn of afscheiding rondom de piercing ervaart. 

Helaas zijn ontstoken neuspiercings niet ongewoon – elk jaar hebben veel mensen last van deze vervelende aandoening. 

Maar geen zorgen, er zijn stappen die je kunt nemen om de ontsteking te verminderen en je neuspiercing gezond te houden. 

Dit artikel vertelt je de symptomen en oorzaken van een ontstoken neuspiercing en hoe je het kunt behandelen en voorkomen.

vrouw houdt handen voor neus

7 Symptomen van ontstoken neuspiercing

Wanneer je neuspiercing ontstoken is, kunnen er verschillende symptomen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van een ontstoken neuspiercing.

 1. Roodheid. Je neus rondom de piercing kan rood worden en opvallender zijn dan normaal.
 2. Zwelling. Je neus kan opzwellen en gezwollen aanvoelen, vooral rond de piercing.
 3. Pijn. De ontsteking kan ervoor zorgen dat de neuspijp gevoelig of pijnlijk aanvoelt.
 4. Warmte. De huid rondom de piercing kan warm aanvoelen, dit is vaak een teken van een ontsteking.
 5. Afscheiding. Er kan vocht of pus uit de piercing komen, dit kan variëren van helder tot geel of groen.
 6. Gevoeligheid. De neus kan gevoelig zijn voor aanraking of druk, waardoor het dragen van een neuspiercing pijnlijk kan zijn.
 7. Jeuk. Soms kan een ontstoken neuspiercing jeuk veroorzaken, wat kan leiden tot wrijving en irritatie.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, kan het zijn dat je neuspiercing ontstoken is. 

Het is belangrijk om de ontsteking snel te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. 

Als de ontsteking ernstig is of langer dan een paar dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of een piercingspecialist voor professioneel advies.

7 Oorzaken ontstoken neuspiercing

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een ontstoken neuspiercing. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken.

 1. Onjuiste verzorging. Als je de neuspiercing niet goed verzorgt, kan dit leiden tot een ontsteking. Het is belangrijk om de neuspiercing regelmatig schoon te maken en te desinfecteren om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen ophopen.
 2. Onjuiste nazorg. Tijdens het genezingsproces van de neuspiercing is het belangrijk om de juiste nazorg te bieden. Het niet opvolgen van instructies kan leiden tot irritatie en ontsteking.
 3. Allergische reacties. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor het materiaal waarvan de neuspiercing is gemaakt, zoals nikkel. Dit kan leiden tot een ontsteking van de neuspiercing.
 4. Trauma. De neuspiercing kan geïrriteerd raken of ontstoken raken als gevolg van een traumatisch letsel zoals stoten, krabben of trekken aan de piercing.
 5. Verkeerde sieraden. Het gebruik van sieraden die te groot, te zwaar of van een verkeerd materiaal zijn, kan leiden tot irritatie en ontsteking van de neuspiercing.
 6. Slechte hygiëne. Het niet wassen van handen voor het aanraken van de neuspiercing of het dragen van vuile kleding kan leiden tot infectie en ontsteking.
 7. Verminderde weerstand. Een verminderde weerstand door ziekte of medicijngebruik kan de kans op een ontstoken neuspiercing vergroten.

Hoe lang duurt een ontstoken neuspiercing?

Een ontstoken neuspiercing kan variëren in duur, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de behandeling die wordt gevolgd. 

In de meeste gevallen zal een ontsteking van een neuspiercing binnen een week of twee verbeteren met de juiste behandeling. 

Echter, als de ontsteking ernstiger is of als er complicaties optreden, kan het langer duren voordat de ontsteking volledig geneest. 

Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon anders is en dat de duur van een ontstoken neuspiercing kan variëren. 

Als je twijfelt over de genezing van je neuspiercing, neem dan contact op met een professionele piercer of arts.

5 Behandelingen ontstoken neuspiercing

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor een ontstoken neuspiercing. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen.

 1. Zeezoutoplossing. Een zeezoutoplossing kan helpen bij het reinigen van de neuspiercing en het verminderen van ontsteking. Maak de oplossing door een theelepel zeezout op te lossen in een kopje warm water. Doop vervolgens een wattenstaafje in de oplossing en breng het aan op de neuspiercing.
 2. Antibacteriële crème. Als de ontsteking ernstiger is, kan een antibacteriële crème helpen. Breng de crème aan op de neuspiercing met een schoon wattenstaafje.
 3. Warme kompressen. Het aanbrengen van een warm kompres op de neus kan helpen om de bloedcirculatie te stimuleren en de ontsteking te verminderen. Dompel een schone doek in warm water en leg het op de neus gedurende 5-10 minuten, herhaal dit een paar keer per dag.
 4. Verwijderen van de piercing. In sommige gevallen kan het verwijderen van de neuspiercing nodig zijn om de ontsteking te verminderen. Dit moet alleen gebeuren na overleg met een arts of piercingspecialist.
 5. Antibiotica. Als de ontsteking ernstig is en niet reageert op andere behandelingen, kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden.

Het is belangrijk om de neuspiercing goed te verzorgen tijdens en na de behandeling om herinfectie te voorkomen. 

7 Preventieve maatregelen

Het is belangrijk om de neuspiercing goed te verzorgen om ontsteking te voorkomen. Hier zijn enkele tips om een ontstoken neuspiercing te voorkomen.

 1. Kies een professionele piercer. Kies een ervaren en professionele piercer om je neuspiercing te laten zetten. Een goede piercer zal hygiënische procedures volgen om de kans op infectie te minimaliseren.
 2. Houd de neuspiercing schoon. Was je handen grondig voordat je de neuspiercing aanraakt. Reinig de piercing dagelijks met een zoutoplossing of een speciale piercing reiniger om bacteriën te verwijderen en infecties te voorkomen.
 3. Vermijd aanraken. Vermijd het aanraken van de neuspiercing zo veel mogelijk, omdat dit de kans op bacteriële infectie vergroot. Raak de piercing alleen aan wanneer je het reinigt.
 4. Draag losse kleding. Vermijd het dragen van strakke kleding of sjaals die tegen de neuspiercing wrijven, omdat dit de kans op irritatie en infectie vergroot.
 5. Vermijd zwembaden en jacuzzi’s. Vermijd zwemmen in zwembaden en jacuzzi’s tijdens het genezingsproces van de neuspiercing. Zwembadwater kan bacteriën bevatten die infecties kunnen veroorzaken.
 6. Houd de neuspiercing droog. Vermijd het blootstellen van de neuspiercing aan vocht, zoals zweet, omdat dit de kans op bacteriële infectie vergroot.
 7. Verander het sieraad niet te snel. Laat de neuspiercing voldoende genezen voordat je het sieraad verandert. Verander het sieraad ook niet te vaak, omdat dit de kans op infectie vergroot.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de kans op een ontstoken neuspiercing verminderen en ervoor zorgen dat je piercing veilig en gezond blijft. 

5 Aandachtspunten

 1. Soms is het nodig om de piercing te verwijderen. In sommige gevallen kan de ontsteking zo ernstig zijn dat het nodig is om de piercing te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ontsteking niet reageert op behandelingen of als er zich een abces vormt. Als je piercing moet worden verwijderd, volg dan de instructies van je piercingspecialist voor het reinigen en verzorgen van de piercing plek.
 2. Niet alle piercings zijn geschikt voor iedereen. Niet alle piercings zijn geschikt voor iedereen, en sommige mensen kunnen meer kans hebben op complicaties dan anderen. Als je een ontstoken neuspiercing hebt, kan het zijn dat een andere piercingvorm of -materiaal beter geschikt is voor je lichaam. 
 3. Allergische reacties kunnen optreden. Sommige mensen kunnen allergische reacties ontwikkelen op de materialen die worden gebruikt bij het piercen. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling en irritatie van de piercing plek. Als je merkt dat je een allergische reactie hebt op de piercing, neem dan contact op met je piercingspecialist om te bepalen welk materiaal geschikt is voor jou.
 4. Neuspiercings kunnen groter worden na genezing. Neuspiercings hebben de neiging om in grootte te veranderen nadat ze genezen zijn. Dit kan ertoe leiden dat de piercing zich uitrekt en dat er een grotere sieraad moet worden gebruikt. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het kiezen van een neuspiercing en sieraden.
 5. Hygiëne is cruciaal. Het is essentieel om de neuspiercing plek schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. Was je handen grondig voordat je de piercing plek aanraakt en reinig de plek regelmatig met een zoutoplossing of een speciaal reinigingsmiddel voor piercings. Vermijd het aanraken van de piercing met vuile handen en houd de piercing plek droog.

Take home message

Een ontstoken neuspiercing kan gepaard gaan met symptomen zoals roodheid, zwelling, pijn, pusafscheiding en gevoeligheid. 

De oorzaken kunnen variëren van bacteriële infecties tot allergische reacties of verkeerde verzorging. 

Behandelingen kunnen onder meer het gebruik van zoutoplossingen, antibiotica en het verwijderen van de piercing omvatten. 

Het is belangrijk om de neuspiercing goed schoon te houden en het dragen van strakke kleding rond de piercing te vermijden. 

Het is ook belangrijk om het advies van een professionele piercer of arts op te volgen bij het genezen van een ontstoken neuspiercing. 

Het is cruciaal om een ontstoken neuspiercing tijdig te behandelen om complicaties te voorkomen, zoals infecties die zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen