Operatie Ingegroeide Nagel: de Procedure, Herstelperiode en Hergroei

Door te strakke schoenen, kromme teennagels of verwondingen kunnen je nagels gaan ingroeien. Meestal is de grote teen aangedaan.

Een ingegroeide nagel is erg pijnlijk en vervelend, met name als die keer op keer terugkomt. 

Als je vaak ingegroeide teennagels hebt en/of huidinfecties hebt, kan een operatie de uitkomst zijn. Met een ingegroeide nageloperatie kan je hier permanent vanaf komen.

De procedure wordt ook wel een chemische matrixectomie genoemd. Hierbij wordt een gedeelte van de teennagel of in soms de hele teennagel verwijderd.

Over het algemeen is de ingegroeide teennagel operatie zowel veilig als effectief. Voordat je geopereerd wordt krijg je een plaatselijke verdoving. 

Je vraagt je waarschijnlijk af wat er allemaal gebeurt tijdens een ingegroeide teennageloperatie. Dit artikel vertelt je de verschillende stappen van een ingegroeide nageloperatie.

ingegroeide teennagel en gezonde teennagel

Zo verloopt een ingegroeide nageloperatie

Het wordt uitgevoerd door de huisarts of podotherapeut. Meestal vindt de nageloperatie in de spreekkamer plaats. 

Wanneer er een kans is op een botinfectie wordt je door een chirurg in in de operatiekamer geopereerd.

Tijdens de ingegroeide nageloperatie kunnen de volgende middelen gebruikt worden:

  1. een chirurgisch mesje
  2. koolstofdioxide (CO2) laser
  3. chemische oplossing

Voor de operatie

Afhankelijk van jouw specifieke situatie wordt bepaald of je teennagel gedeeltelijk of in zijn geheel verwijderd moet worden.

In de voorbereiding wordt de teen goed schoongemaakt en met een verdovingsinjectie verdoofd. Dit kan erg oncomfortabel zijn.

Maar door de verdoving zal de hele ingegroeide teennageloperatie volledig pijnloos zijn.

1. zijkant nagel

Bij de operatie van een ingegroeide nagel wordt een gedeelte van de zijkant van de nagel verwijderd. Echter, als beide kanten zijn ingegroeid wordt mogelijk de hele nagel verwijderd.

Om het  ingegroeide deel hoog te houden kan er een wig onder je nagel gezet worden. Met speciale gereedschappen en een schaar wordt de teennagel losgemaakt van het nagelbed. 

In het gebied van de ingegroeide kant tot de nagelriem wordt een verticale snee gezet. Het afgesneden stuk wordt weggehaald. 

2. Nagelmatrix

De nagel groeit uit de nagelmatrix. Deze nagelmatrix wordt onderbroken met bijvoorbeeld een elektrisch apparaat of een zure oplossing (trichloorazijnzuur, fenol).

De nagel zal hierdoor niet meer bloeden en dit gedeelte van de nagel groeit waarschijnlijk niet terug. 

3. Nagelbed

Daarnaast wordt het nagelbed dat eronder zit vernietigd. Door de cellen van het nagelbed te vernietigen zal de teruggroeiende nagel dunner worden. Hierdoor krijg je minder snel problemen. 

Kortom door het nagelbed te vernietigen wordt de kans op klachten in het vervolg kleiner.

4. Nagelrand

Je wilt natuurlijk niet dat een overgebleven nagel in de huid ernaast gaat drukken. Daarom wordt de rand recht gemaakt. Hierbij wordt een rechte nieuwe nagelrand gecreëerd door de teennagel te knippen.

5. Huid en pus

Mogelijk moet er naast de nagel ook door de huid gesneden worden of moet er pus afgevoerd worden.

Aan de zijkanten van de huid kan zich ook weefsel ophopen. Tijdens de ingreep kan dit gelijk verwijderd worden.

Tijdens de ingegroeide nagel operatie kan er soms een infectie optreden. De kans op een infectie neemt toe als de infectie al voor de operatie aanwezig was.

Na de operatie

Als de verdoving eenmaal is uitgewerkt kan je wat pijn voelen, maar dit pijnniveau zal een stuk lager zijn dan de pijn die je voor de operatie had.

Na de ingegroeide nageloperatie kan je direct lopen. Na de teennageloperatie zijn er een aantal aandachtspunten.

Rust. Doe het de eerste dagen rustig aan, beperk de activiteit, geef de voet de rust die het nodig heeft. Als je zit moet je de voet ook hoog houden.

Schoeisel. De teen heeft ruimte nodig om te genezen. Draag daarom gedurende twee weken ruim zittende schoenen of schoenen met een open teen.

Instructies en medicatie. Door de instructies goed te volgen en de wond goed te verzorgen kan je vervelende infecties helpen voorkomen. Eventueel krijg je pijnstillers of antibiotica voorgeschreven.

Schoonmaken. Na een dag kan de teen schoongemaakt worden. Laat er wat warm zeepwater overheen lopen en dep de teen droog. Met niet klevend verband moet de je teen afgedekt houden tot het moment dat de teen eindelijk volledig is genezen.

Activiteiten. Je kan je normale activiteiten na een paar dagen weer oppakken, maar de eerste twee weken zal je inspannende activiteiten zoals hardlopen moeten vermijden. Het duurt ongeveer 2-6 weken voordat de teen volledig genezen is. Soms kan dit nog langer duren.

Hergroei. De teennagel kan gedeeltelijk of volledig verwijdert worden. Bij een gedeeltelijk verwijdering kan de nagel na 3-4 maanden aangroeien. Bij een volledige teennagel verwijderen kan het weer aangroeien tot wel een jaar duren.

Risico’s ingegroeide nageloperatie

Over het algemeen is de ingegroeide nageloperatie zowel veilig als effectief. Maar zoals bij elke operatie zijn ook hier risico’s aan verbonden.

Mogelijke risico’s ingegroeide nageloperatie:

  1. pijn
  2. infectie
  3. niet genezende wond
  4. littekenvorming
  5. misvormde voet of hand
  6. bot- of zenuwbeschadiging

Take home message

Hoewel ingegroeide teennagels meestal niet erg zijn, kunnen ze wel erg vervelend zijn.

Zonder ingrijpen zal de ingegroeide nagel niet weggaan. Gelukkig kan je met de ingegroeide nageloperatie permanent van de klachten afkomen.

Bij een ingegroeide nageloperatie wordt niet alleen een gedeelte van de nagel verwijderd, ook wordt het daaronderliggende nagelbed vernietigd. 

Na ongeveer 2-6 weken is de teen volledig genezen. Kortom, nagelchirurgie is een veilige en effectieve manier om terugkerende ingegroeide teennagels aan te pakken. 

De teruggegroeide teennagel zal dunner zijn dan voorheen. Mogelijk groeit de teennagel niet terug. Het kan dus zijn dat het nagelbed zonder de nagel geneest. 

Jammer genoeg kan de teennagel ook na de operatie ingroeien wanneer de nieuwe teennagel krom is.

Voorkom toekomstige ingegroeide nagels door goed passend schoeisel aan te schaffen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kayalar, M., Bal, E., Toros, T., Özaksar, K., Gürbüz, Y., & Ademoğlu, Y. (2011). Results of partial matrixectomy for chronic ingrown toenail. Foot & ankle international, 32(9), 888-895.