Oren Niet Kunnen Klaren: Redenen en Oplossingen

Met een aantal trucjes zoals slikken en gapen kan je vaak je oren klaren. Dit wilt echter niet altijd lukken. Maar waarom lukt het soms wel en soms niet? Waarom kan ik mijn oren niet klaren?

KORT ANTWOORD

Als je je oren niet kan klaren is er mogelijk een belemmering of een aandoening van het oor zoals oorsmeerophoping, vocht in het oor door bijvoorbeeld een ontsteking (otitis media), sinusitis, neuspoliepen of vergrote keeladenoïden. Als je hier frequent last van hebt, moet er mogelijk weefsel verwijderd worden of heb je buisjes nodig om het vocht af te voeren. Ga daarom naar een arts. Mogelijk heb je nog niet alles geprobeerd om je oren te klaren. Dit kan met gapen, kauwgom kauwen en slikken, valsalva manoeuvre, warme washand en stoom. Daarnaast kunnen geneesmiddelen zoals decongestiva en topische nasale steroïden helpen. Wat je het beste kan gebruiken hangt af van de precieze oorzaak. De oren zullen zich vaak binnen een aantal dagen vanzelf klaren.

Dit artikel vertelt je waarom je je oren niet kan klaren, met welke oplossingen je dat mogelijk wel kan en de symptomen waarbij je naar de dokter moet gaan.

bord met oor erop

Waarom je de oren niet kan klaren

Als je de kenmerkende ‘’plop’’ hoort zijn je oren geklaard en zal de druk weer in evenwicht komen. Jammer genoeg werken de technieken niet altijd en zullen je oren pas na een paar dagen weer vanzelf opengaan.

De meest voorkomende redenen waarom je je oren niet kan klaren zijn verstopping, overtollig oorsmeer en vocht in het oor. Dit kan aan de hand van je anatomie verklaard worden.

De buis van Eustachius loopt tussen het middenoor en de achterkant van je neus. Wanneer de buis van Eustachius geblokkeerd raakt zullen je oren dicht gaan zitten. 

Normaal gesproken kan je gehoorbuis het slijm, vocht en ongewenst vuil op een natuurlijke manier van oren naar de keel klaren. Zodra het vast komt te zitten, zullen je oren verstopt raken.

Dit kan bijvoorbeeld na een allergie of verkoudheid gebeuren. Het vocht door de allergie of ontsteking blokkeert de buis.

Het kan erg vervelend zijn als je je oren niet kan klaren, met name als je anderen niet meer zo goed kan verstaan.

Oorzaken verstopte oren:

 1. oorontstekingen en oorinfecties 
 2. allergieën
 3. oorsmeer ophopingen 
 4. vergrote amandelen
 5. luchtdrukveranderingen: vliegtuig, bergen, duiken 
 6. vreemde voorwerpen
 7. ernstig hoofdletsel
 8. tumor

Oren klaren oplossingen

Er zijn waarschijnlijk een aantal methoden die je nog niet kent. En dat zijn er nogal wat. Mogelijk kan je met de volgende trucjes je buis van Eustachius openen en daarmee je oren klaren.

Gapen. Op commando gapen is erg moeilijk. Maak gebruik van een oeroud trucje en kijk naar mensen om je heen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat gapen een sociale aangelegenheid is. 

Slikken. Door te slikken kunnen de spieren die ook bij de buis van Eustachius betrokken zijn, de oren helpen klaren. Suikervrije kauwgom kan hierbij helpen. Waarschijnlijk heb je dit al geprobeerd. 

Valsalva Manoeuvre. Maak alleen gebruik van de valsalva manoeuvre als je met de hierboven beschreven methode je oren niet hebt kunnen klaren. 

 1. adem in
 2. adem zachtjes via de neus uit terwijl je je neus dichtknijpt
 3. door de hogere druk vanuit de borstkas wordt de buis van Eustachius gedwongen zich te openen
 4. bij een ploppend geluid is het gelukt 

Wees erg voorzichtig, snelle drukveranderingen kunnen het trommelvlies aantasten. 

Warme washand en stoom. Door de druk in verstopte oren kan je last hebben van pijn. Met een warm washandje tegen het gezicht kan je de druk en pijn verlichten. Stoom kan ook helpen als je oren dicht zitten door een allergie of infectie. 

Geneesmiddelen. In het geval van een allergie kan je met topische nasale steroïden of neusdecongestiva de oren helpen bij het klaren. Pseudoefedrine kan helpen bij een oorontsteking of -infectie. In het geval van chronisch verstopte oren kunnen oorbuisjes (Myringotomie) aangebracht worden. Hierdoor kan het vocht eruit lopen.

Druk op de sinus verminderen. Je kan de druk verminderen door de verstopping van de sinus tegen te gaan. Dit kan met behulp van vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen, naproxen of acetaminophen. Het kan ook met een decongestivum, neussprays, tabletten, nasale corticosteroiden of beademingsbuisjes. Overleg altijd met een arts. 

Overige methoden:

 1. Luchtbevochtiger: voorkomt dat de sinussen uitdrogen
 2. Warme douche: kan de pijn verlichten 
 3. Hoofd hoog houden: voorover buigen kan namelijk de druk in je hoofd verhogen

Tijd. Binnen enkele uren of dagen kunnen je verstopte oren vanzelf opengaan. Dit hangt uiteraard af van de specifieke oorzaak. Zo zullen verstopte ten gevolge van water- of luchtdruk snel opengaan terwijl een verstopping door een sinusfunctie langer dan een week kan duren.

De oren niet kunnen klaren is een veelgehoord probleem. Gelukkig zijn er meerdere manieren die je hierbij kunnen helpen. Probeer het uit maar wees voorzichtig, met name bij de valsalva manoeuvre.

Wanneer naar de dokter?

Als je je oren niet kan klaren, als je het thuis niet kan oplossen, als je de onderliggende oorzaak niet weet of als de verstopping niet weggaat, moet je naar de dokter gaan. Dit is belangrijk, met name bij de aanwezigheid van de volgende symptomen: 

 1. koorts als volwassene hoger dan 38,3°C 
 2. matige tot ernstige oorpijn
 3. verergerende oorpijn

Take home message 

Als je ziekjes bent of last heb van een allergie, kunnen je oren wel eens dicht gaan zitten. Erg vervelend, vooral als je je oren niet kan klaren.

Voorkom complicaties en laat er een arts naar kijken. Een medisch professional kan het onderliggende probleem opsporen.

Je kan je oren klaren door kauwgom te kauwen en te slikken en door te gapen. Als dit niet lukt kan je eventueel de valsalva manoeuvre toepassen. 

Wees voorzichtig omdat je bij deze manoeuvre de druk verhoogt. Je wilt natuurlijk niks beschadigen.

Houdt er rekening mee dat je oren soms na een paar dagen pas weer opengaan. In sommige gevallen nog langer.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lloyd-Hughes, R., & McKay-Davies, I. (2015). Blocked ears. InnovAiT, 8(2), 90-97.

JENSEN, J. H., LETH, N., & BONDING, P. (1990). Topical application of decongestant in dysfunction of the Eustachian tube: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled trial. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences, 15(3), 197-201.

Miller, G. F. (1970). Influence of an oral decongestant on eustachian tube function in children. Journal of Allergy, 45(3), 187-193.

Patel, S. (2014). Allergic rhinitis: allergies. SA Pharmacist’s Assistant, 14(1), 20-22.

Wright, O. J., Wright, J. W., & Chambers, W. G. (2020). Blocked ears. InnovAiT, 13(5), 289-296.