Door Overgewicht Zweten: 4 Oorzaken

Overmatig zweten is een veelvoorkomend probleem onder mensen met overgewicht, wat kan leiden tot fysiek ongemak en ongemakkelijke situaties.

Dit artikel vertelt je waarom mensen door overgewicht zweten en hoe je het kunt verminderen.

vrouw meet buikomtrek

1. Verhoogde zweetproductie

Een van de mogelijke oorzaken van zweten door overgewicht is verhoogde productie van zweet in huidplooien zoals de buik, billen en borsten.

Dit komt doordat de huidplooien meer in contact komen met elkaar bij overgewicht en de huid niet goed kan ademen. 

Hierdoor kan transpiratie zich ophopen in deze gebieden en kan dit leiden tot een verhoogde zweetproductie. 

Het kan ook zorgen voor een grotere hoeveelheid zweet die blijft zitten in de huidplooien, omdat de afvoer van zweet beperkt is. 

Dit kan leiden tot een onaangename geur. 

2. Minder afvoer van zweet

Een andere mogelijke oorzaak van zweten door overgewicht is een verminderde afvoer van zweet. 

Dit kan gebeuren wanneer de huidplooien meer in contact komen met elkaar en de huid niet goed kan ademen. 

Hierdoor kan het zweet niet gemakkelijk afgevoerd worden en blijft het langer op de huid zitten. 

Dit kan leiden tot een ophoping van zweet in de huidplooien en kan een onaangename geur veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat een verminderde afvoer van zweet niet alleen kan leiden tot overmatig zweten, maar ook tot andere gezondheidsproblemen zoals huidinfecties en huidirritatie. 

Daarom wordt het aangeraden om regelmatig te douchen of baden om de huid te reinigen en om gezonde en gebalanceerde maaltijden te eten en regelmatig te bewegen om het gewicht op een gezond niveau te houden.

3. Actievere zweetklieren

Het kan ook veroorzaakt worden door een verhoogde activiteit van de zweetklieren. 

Dit gebeurt wanneer de zweetklieren in het lichaam meer zweet produceren dan normaal, wat door overgewicht geactiveerd kan worden.

Dit kan leiden tot een aandoening genaamd hyperhydrosis, waarbij iemand overmatig zweet, ook als ze niet warm of geïrriteerd zijn. 

Dit kan leiden tot ongemak en sociale belemmeringen. 

Er zijn ook behandelingsopties beschikbaar voor hyperhydrosis, zoals antiperspiranten, botox-injecties, en medicijnen. 

Raadpleeg een arts als je denkt dat je lijdt aan hyperhydrosis. 

4. Hormonale veranderingen

Een andere mogelijke oorzaak van zweten door overgewicht zijn hormonale veranderingen, vooral bij vrouwen met PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom). 

Dit is een aandoening waarbij de eierstokken te veel mannelijke hormonen aanmaken, dit kan leiden tot veranderingen in de regulatie van de zweetproductie. 

Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot veranderingen in de regulatie van de lichaamstemperatuur en de transpiratie, waardoor iemand kan gaan zweten. 

Weet dat hormonale veranderingen die bijdragen aan overmatig zweten, vaak behandeld kunnen worden met hormonale therapie en medicijnen. 

Het wordt aangeraden om een arts te raadplegen als je denkt dat je lijdt aan PCOS of als je denkt dat hormonale veranderingen een rol spelen in je overmatig zweten. 

Andere mogelijke oorzaken van zweten

Er zijn diverse andere mogelijke oorzaken van overmatig zweten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Overactieve schildklier: Dit is een aandoening waarbij de schildklier overactief is en te veel hormonen produceert. Dit kan leiden tot een verhoogde stofwisseling en transpiratie.
  • Menopauze: Tijdens de menopauze kunnen vrouwen last hebben van overmatig zweten en nachtelijk zweten vanwege veranderende hormonen.
  • Ziekten: Sommige ziekten, zoals suikerziekte, infecties, hart- en longproblemen, kunnen leiden tot overmatig zweten.
  • Medicijnen: bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukmedicatie, hormonale medicatie en bepaalde antihistaminica kunnen leiden tot overmatig zweten.
  • Stress en angst: Stress en angst kunnen leiden tot een verhoogde hartslag en transpiratie, waardoor iemand kan gaan zweten.

Onthoud ook dat overmatig zweten kan worden veroorzaakt door een combinatie van factoren.

Hoe veel mensen gaan door overgewicht zweten?

Er zijn verschillende studies die aantonen dat overgewicht kan leiden tot een verhoogde kans op overmatig zweten:

Een studie uitgevoerd in 2015, toonde aan dat mensen met een Body Mass Index (BMI) hoger dan 30, een verhoogd risico hadden op hyperhydrosis (overmatig zweten).

Een andere studie uitgevoerd in 2017, toonde aan dat mensen met overgewicht een verhoogde kans hadden op overmatig zweten in huidplooien zoals de buik, billen en borsten.

Een studie uitgevoerd in 2018, toonde aan dat mensen met overgewicht een verhoogde activiteit van de zweetklieren hadden.

Het is lastig om een specifiek percentage te geven voor hoeveel mensen met overgewicht meer zweten, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de oorzaak van het overgewicht, de levensstijl en persoonlijke fysiologie.

Take home message

Kun je door overgewicht zweten?

Het is mogelijk om door overgewicht te zweten. Wanneer iemand overgewicht heeft, kan dit leiden tot een verhoogde productie van zweet, vooral in de huidplooien zoals de buik, billen en borsten. 

Dit komt doordat de huidplooien meer in contact komen met elkaar en de huid niet goed kan ademen, waardoor de transpiratie kan ophopen. 

Het kan ook leiden tot een verminderde afvoer van zweet, waardoor het zweet langer op de huid blijft zitten en een geur kan veroorzaken.

Overgewicht kan ook leiden tot een verhoogde activiteit van de zweetklieren, die meer zweet produceren dan normaal. 

Dit kan leiden tot hyperhydrosis, een aandoening waarbij iemand overmatig zweet, ook als ze niet warm of geïrriteerd zijn.

In sommige gevallen kan overgewicht leiden tot hormonale veranderingen die bijdragen aan overmatig zweten. 

Dit geldt vooral voor vrouwen die lijden aan PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom), een aandoening waarbij de eierstokken te veel mannelijke hormonen aanmaken.

Het is belangrijk om te weten dat overgewicht niet alleen kan leiden tot overmatig zweten, maar ook tot andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsproblemen. 

Daarom is het belangrijk om gezonde en gebalanceerde maaltijden te eten en regelmatig te bewegen om het gewicht op een gezond niveau te houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen