Pethidine Bevalling: 4 Voordelen en Risico’s

Je kunt bij je bevalling Pethidine krijgen. Pethidine is namelijk een pijnstiller die vaak wordt gebruikt tijdens de bevalling. 

Het wordt gegeven als injectie in de spieren en kan helpen de pijn van contracties te verminderen. 

Veel mensen zijn geïnteresseerd in pethidine omdat het een effectievere manier kan zijn om pijn tijdens de bevalling te bestrijden dan bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. 

Het is echter wel belangrijk om te weten dat pethidine ook bepaalde bijwerkingen kan hebben, zoals sufheid of misselijkheid, en dat het de baby ook kan beïnvloeden. 

Het is daarom belangrijk dat jij, als zwangere vrouw, goed geïnformeerd bent over de risico’s en voordelen van pethidine voordat je besluit het te gebruiken tijdens je bevalling.

Dit artikel vertelt je de voordelen van pethidine, de risico’s ervan en een aantal pethidine ervaringen.

dramatische man bij bevalling

Wanneer pethidine tijdens bevalling?

Er zijn verschillende situaties waarin pethidine tijdens de bevalling kan worden voorgeschreven. Hieronder zet ik een aantal van die situaties op een rijtje.

Pijn tijdens contracties. Als je veel pijn hebt tijdens contracties en andere pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen niet effectief genoeg zijn, kan pethidine een goede optie zijn om de pijn te verminderen. Pethidine werkt snel en kan de pijn tijdelijk verminderen zodat jij, als zwangere vrouw, je beter kunt ontspannen tijdens de bevalling.

Angst voor de bevalling. Sommige vrouwen maken zich zorgen over de pijn die ze verwachten tijdens de bevalling. Pethidine kan helpen om deze angst te verminderen door de pijn te verminderen.

Vertraagde bevalling. Als de bevalling zich vertraagt en je moe bent en zorgen maakt over de voortgang, kan pethidine worden voorgeschreven om de pijn te verminderen en jouw energie te geven om door te gaan met de bevalling.

Medische complicaties. In sommige gevallen kunnen medische complicaties zich voordoen tijdens de bevalling, zoals een vacuüm of forceps geboorte. Pethidine kan worden voorgeschreven om de pijn te verminderen tijdens deze procedures.

Het is belangrijk om te weten dat pethidine niet altijd de beste keuze is en dat er ook andere pijnstillers beschikbaar zijn. 

Risico’s van pethidine

Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het gebruik van pethidine tijdens de bevalling. Hieronder geef ik een overzicht.

Bijwerkingen voor de moeder. Pethidine kan bijwerkingen veroorzaken zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, verminderde concentratie en vermoeidheid. Soms kan het zelfs leiden tot verwardheid of hallucinaties. Deze bijwerkingen kunnen het moeilijker maken om de bevalling te volgen en te begeleiden.

Bijwerkingen voor de baby. Pethidine kan ook bijwerkingen veroorzaken voor de baby, zoals sufheid, verminderde eetlust en verminderde ademhaling. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een te lage bloeddruk of hartritme bij de baby. Deze bijwerkingen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de baby en zorgen voor een extra begeleiding na de bevalling.

Interactie met andere medicatie. Pethidine kan interacteren met andere medicijnen zoals bloedverdunners. Dit kan leiden tot ongewenste bijwerkingen en complicaties.

Verslaving. Pethidine is een opioïde en kan verslavend zijn. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van pethidine tijdens de bevalling kan leiden tot afhankelijkheid van deze stof.

Er zijn ook bepaalde groepen vrouwen die het beter niet kunnen nemen van pethidine.

  • allergie voor pethidine of een andere opioïde
  • een geschiedenis van verslaving
  • bepaalde medische aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen of lever- of nieraandoeningen.
  • als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals bloedverdunners, anticonceptiepil of andere pijnstillers

Pethidine ervaringen

Ervaringen van vrouwen die pethidine voor bevallingen nemen kunnen variëren. 

Sommige vrouwen vinden dat de pijnstillende werking van pethidine hen helpt om te ontspannen en te concentreren tijdens de bevalling. 

Andere vrouwen kunnen ervaren dat pethidine hen suf maakt en dat ze minder controle hebben over hun lichaam. Hier zijn enkele ervaringen die vrouwen hebben gehad met pethidine:

  • Vermindering van pijn: Veel vrouwen vinden dat pethidine hen helpt om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Dit kan hen in staat stellen om beter te ontspannen en te concentreren tijdens de bevalling.
  • Slaperigheid: Pethidine kan een slaperig gevoel veroorzaken, dit kan ertoe leiden dat vrouwen zich suf of wazig voelen tijdens de bevalling.
  • Vermindering van controle: Sommige vrouwen kunnen ervaren dat ze minder controle hebben over hun lichaam als gevolg van de pethidine. Dit kan hen in staat stellen om beter te ontspannen tijdens de bevalling, maar kan ook ertoe leiden dat ze minder actief betrokken zijn bij de bevalling.
  • Braken: Pethidine kan braken veroorzaken bij sommige vrouwen

Het is belangrijk op te merken dat iedere vrouw anders reageert op pethidine en dat de ervaringen van een persoon niet noodzakelijk de ervaringen van een ander zullen zijn. 

Take home message

We hebben besproken wanneer pethidine wordt gegeven, de mogelijke risico’s en wie het beter niet kan nemen. 

Ook hebben we de ervaringen besproken van vrouwen die pethidine hebben genomen tijdens de bevalling.

Het is belangrijk om te onthouden dat pethidine een medicijn is dat alleen onder medisch toezicht wordt gebruikt en dat het niet geschikt is voor iedereen. 

Het is ook belangrijk te weten dat iedere vrouw anders reageert op pethidine en dat de ervaringen van een persoon niet noodzakelijk de ervaringen van een ander zullen zijn. 

Er zijn vele methoden en technieken die gebruikt kunnen worden tijdens de bevalling, dus het is aan te raden om te praten met je arts of verloskundige over welke opties het beste bij jou passen.

In het algemeen kan pethidine een nuttige toevoeging zijn aan de pijnbeheersing tijdens de bevalling, maar als het gebruik ervan gepaard gaat met risico’s die groter zijn dan de voordelen, kan het beter zijn om andere opties te overwegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen