Pijn bij Inademen: 8 Oorzaken en Symptomen.

Pijn bij inademen is erg vervelend. Hierdoor ben je misschien al oppervlakkiger gaan ademhalen. Het kan door meerdere dingen veroorzaakt worden.

Aan de hand van een aantal tekenen en symptomen kun je een idee krijgen waar de klacht precies vandaan komt. Zo kan en kan het ook een teken zijn van een ernstig probleem. 

Dus waarom heb ik pijn bij inademen?

KORT ANTWOORD

Het kan veroorzaakt worden door onder andere longproblemen, ribblessure, spierpijn, maag- en spijsverteringsproblemen en angst of stress.

Pijn bij het inademen kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals longontsteking, bronchitis, longembolie (bloedstolsel in de longen) of pleuritis (ontsteking van de bekleding van de longen).

Ook een gekneusde of gebroken rib kan pijn veroorzaken bij het inademen, omdat de ribben uitrekken tijdens het ademhalingsproces.

Een andere mogelijke oorzaak is overbelasting of letsel aan de spieren tussen de ribben, zoals intercostale spieren.

Soms kan pijn bij het inademen worden gevoeld als gevolg van maag- en spijsverteringsaandoeningen, zoals maagzweren, brandend maagzuur of galblaasaandoeningen, die pijn kunnen uitstralen naar het borstgebied.

Psychologische factoren zoals angst of stress kunnen spanning in de borstkas veroorzaken, wat kan leiden tot pijn bij het inademen.

Dit artikel vertelt je nog een aantal mogelijke oorzaken van pijn bij inademen.

benauwd ademen adem ademhalen

1. Virale infectie

De meest voorkomende oorzaak van pijn tijdens diep ademhalen zijn virale luchtweginfecties zoals griep (influenza).

2. Pleuritis

Een scherpe pijn op de borst bij het ademhalen is het meest voorkomende symptoom van pleuritis. Maar wat is pleuritis precies?

Rond je longen ligt een vlies dat je longen van de borstholte scheidt. Dit zijn je pleura die vocht afscheiden. Ze kunnen echter ontstoken raken.

Een irritatie of ontsteking van de bekleding in je longen en borstkas wordt ook wel pleuritis genoemd.

Oorzaken pleuritis

Als je ademhaalt, niest of hoest, kun je daardoor een scherpe pijn ervaren. Pleuritische pijn op de borst wordt vaak veroorzaakt door:

 1. bacteriële of virale infecties
 2. longembolie
 3. klaplong (pneumothorax)
 4. gekneusde of gebroken ribben
 5. auto immuunziekten: reuma, lupus
 6. longkanker

Bacteriële infecties:

 1. longontsteking
 2. tuberculose

De pijn kan ook in de schouders gevoeld worden.

Pijnklachten

De pijn kan verergeren bij:

 1. niezen
 2. hoesten
 3. bewegen

Door juist oppervlakkig te ademen kan de pijn minder worden. Je kunt ook nog last hebben van andere symptomen zoals een droge hoest en kortademigheid.

Naar de dokter

Als je bij het ademen last hebt van een scherpe, stekende pijn op de borst of als je andere pleuritis symptomen ervaart, moet je naar de dokter gaan. 

Aan de hand van de klachten kan de diagnose meestal al gesteld worden. Als de arts met een stethoscoop naar de borst luistert, kan er een droog en krakend geluid gehoord worden.

Als pleuritis veroorzaakt is door een virale infectie, dan zouden de symptomen na een paar dagen kunnen verbeteren. Bij een bacteriële oorzaak heb je echter antibiotica nodig.

Overige oorzaken

Er zijn nog een aantal ziektes die een pijnlijke ademhaling kunnen veroorzaken zoals bronchitis (ontstoken ademhalings buizen), gordelroos (reactivatie van het waterpokkenvirus) en pericarditis (ontstoken hartzakje).

Longontsteking: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Pijn bij inademen kan dus ontstaan als een longontsteking niet behandeld wordt. Vandaar dat we wat meer over een longontsteking zullen vertellen.

Elk jaar hebben 450 miljoen mensen een longontsteking. Hoewel iedereen zo nu en dan wel wat slijm ophoest, nemen de zorgen bij geel, groen of bloederig slijm toe.

Dat is het meest voorkomende symptoom van longontsteking. Echter zijn er ook atypische longontstekingen.

Symptomen longontsteking

Bij een longontsteking zijn je luchtzakjes in een of beide longen ontstoken. Als deze luchtzakken met pus of vocht gevuld zijn kan dat leiden tot symptomen zoals een productieve hoest, ademhalingsmoeilijkheden, rillingen en koorts.

Veel voorkomende symptomen:

 1. ademhalingsmoeilijkheden: snelle, oppervlakkige ademhaling, buiten adem zijn
 2. hoesten: een droge hoest of een dikke, groene, gele, bruine productieve hoest, er kan ook bloed bij zitten
 3. pijn op de borst: verergert bij ademhalen of hoesten 
 4. hoge temperatuur
 5. onwel voelen
 6. verlies van eetlust
 7. snelle hartslag
 8. zweten, rillen

Minder vaak voorkomende symptomen:

 1. bloed ophoesten
 2. vermoeidheid
 3. hoofdpijn
 4. gedesoriënteerdheid, verwardheid (oudere mensen), veranderingen in het geestelijke bewustzijn (65 jaar en ouder)
 5. ziekig gevoel, ziek zijn 
 6. piepende ademhaling
 7. gewrichtspijn, spierpijn

De meest voorkomende symptomen is dus een hoest met geel, groen of bloederig slijm en de andere symptomen zijn kortademigheid, rillingen, koorts, weinig en vermoeidheid.

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van een röntgenfoto van de borst. Met een röntgenfoto kan ook de omvang en plaats van de infectie worden bepaald. 

Andere onderzoeken die gebruikt kunnen worden:

 1. Bloedonderzoek: bevestigen van de infectie, identificatie organisme en of de infectie door het immuunsysteem bestreden wordt 
 2. Sputumtest: om de oorzaak te achterhalen
 3. Pulsoximetrie: zuurstofgehalte in je bloed

Oorzaken longontsteking:

 1. micro organismen: virussen, bacteriën, en schimmels
 2. meestal door de bacteriën en virussen die we inademen (meer dan 30 verwekkers)
 3. pneumokokkenpneumonie is de meest voorkomende bacteriële longontsteking 

Behandelingsopties:

 1. antibiotica (bacteriële longontsteking)
 2. hoestdrank
 3. koortsverlagers, pijnstillers: aspirine, acetaminofen, ibuprofen

Take home message

Waarom heb je pijn bij inademen?

Mogelijke oorzaken zijn bacteriële of virale infecties, longembolie, klaplong, auto-immuunziekten, gekneusde of gebroken ribben en longkanker.

Tussen je longen en je ribbenkast ligt het borstvlies (pleura). Dit weefsel kan ontstoken raken (pleuritis). Als je adem haalt kan je dan een scherpe pijn ervaren.

Een bacteriële veroorzaker van pleuritis is een longontsteking.

Veelvoorkomende symptomen van longontsteking zijn een droge of productieve hoest (dikke, groene, gele, bruine hoest met eventueel bloed), ademhalingsmoeilijkheden, verlies van eetlust, pijn op de borst, snelle hartslag, hoge temperatuur, onwel voelen, zweten en rillen.

Het meest voorkomende symptoom van een longontsteking is een hoest met geel, groen of bloederig slijm.

Ook deze lijst van mogelijke oorzaken kan incompleet zijn. Alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen en jou het beste helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen