Pijn Bij Plassen (Vrouwen en Mannen): 7 Oorzaken

Pijn bij plassen is erg vervelend waardoor je tegen je toiletbezoeken gaat opkijken. Het kan ook je dagelijks functioneren flink belemmeren. 

Als je er wat aan wilt doen zul je eerst moeten weten waar het precies door veroorzaakt wordt.

Van een blaasontsteking tot een seksueel overdraagbare aandoening, er zijn verschillende boosdoeners.

Aan de hand van verschillende symptomen kan het onderliggende probleem aan het licht komen.

Een veelvoorkomende oorzaak van pijnlijk plassen is een urineweginfectie. Daar zullen we ook wat meer over vertellen.

Echter, vrouwen en mannen hebben een verschillende anatomie waardoor er ook andere oorzaken zijn. Vandaar dat we die oorzaken los zullen bespreken.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van pijn bij plassen bij zowel vrouwen als mannen en wat je er aan kunt doen.

Pijn bij plassen vrouwen

Waarom hebben vrouwen pijn bij plassen? 

Urineweginfectie. Een veelvoorkomende oorzaak bij vrouwen is een urineweginfecties. De helft van de vrouwen zal het ten minste één keer krijgen. Je kunt last krijgen van symptomen zoals een brandend, pijnlijk of prikkend gevoel tijdens het plassen, vaker, dringender moeten plassen, sterk ruikende, donkere of troebele urine, een pijnlijk of drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenongemak en bloed in de urine.

SOA. Andere mogelijke oorzaken zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. SOA’s die tot pijn bij plassen kunnen leiden zijn chlamydia, gonorroe en herpes genitalis. Ze hoeven echter niet altijd symptomen te geven. Laat je op een soa testen als je seksueel actief bent. Lees dit artikel als je een SOA vermoedt. Hierin vertellen we de veelvoorkomende symptomen van de hierboven beschreven SOA’s. Ook komen de behandelingsmogelijkheden aan bod.

Pelvic inflammatory disease. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking in het kleine bekken. Dit wordt ook wel pelvic inflammatory disease genoemd. Het is een infectie dat zich naar je voortplantingsorganen heeft verplaatst. Hierbij kunnen je eierstokken, eileiders, baarmoederhals en baarmoeder aangetast zijn. Naast pijn bij het plassen kun je ook last hebben van buikpijn en pijnlijke seks.

Interstitiële cystitis. Dit is een chronische aandoening waarbij de blaaswand ontstoken raakt. Het kan leiden tot pijn bij het plassen, evenals frequente aandrang en bekkenpijn.

Vaginale infecties. Infecties zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose kunnen irritatie en pijn veroorzaken tijdens het plassen.

Menopauze. De afname van oestrogeen tijdens de menopauze kan leiden tot dunner worden van de vaginawanden, wat kan leiden tot pijn bij het plassen.

Pijn bij plassen mannen

Mannen hebben zelden urineweginfecties. Dit komt doordat de plasbuis langer is waardoor bacteriën de blaas moeilijker kunnen bereiken. 

Waarom hebben mannen pijn bij plassen? 

Plasbuis of prostaat. Pijnlijk plassen wordt bij mannen vaak veroorzaakt door een ontstoken plasbuis (urethritis) en prostaataandoeningen. Zo kan de prostaatklier ontstoken zijn. Deze aandoening wordt ook wel prostatitis genoemd. Hierbij kun je last hebben van stekend, brandend en onaangenaam plassen.

Onstoken bijbal. Ook kan de bijbal aan de achterkant van je testikels ontstoken zijn. Dit wordt ook wel epididymitis genoemd. De bijbal zorgt voor de opslag en verplaatsing van sperma.

SOA. Net zoals vrouwen kunnen ook mannen een SOA krijgen. Bij het vermoeden van een SOA is het verstandig om langs de dokter te gaan en je te laten testen. In dit artikel vertellen we de symptomen voor de meest voorkomende SOA’s.

Blaasontsteking. Hoewel het minder vaak voorkomt bij mannen, kunnen ze nog steeds een blaasontsteking krijgen, meestal als gevolg van een onderliggende aandoening zoals een vergrote prostaat of een urinewegobstructie.

Prostaatstenen. Stenen die zich vormen in de prostaat kunnen pijn en problemen veroorzaken bij het plassen.

Urethrale stricturen. Dit zijn vernauwingen of littekens in de plasbuis, wat de urinestroom kan belemmeren en pijn bij het plassen kan veroorzaken.

Overige oorzaken

Pijn bij plassen kan ook veroorzaakt worden door:

  1. een obstructie in de plasbuis, blaas of urineleider
  2. nierstenen
  3. vernauwde plasbuis (urethrale strictuur)
  4. irritatie door hygiënische producten zoals lotions, zeep en kleurstoffen 
  5. geneesmiddenen (sommige antibioca, kankerbehanelingen)

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk oorzaken van pijn bij plassen te bespreken. Uiteraard kan alleen een dokter de juiste diagnose stellen.

Preventie urineweginfectie

Pijn bij plassen door een urineweginfectie heb je het liefst maar één keer en nooit meer. De volgende tips kunnen een urineweginfectie helpen voorkomen:

Van voren naar achteren afvegen. Als je dit niet doet en van achteren naar voren veegt, zou je poepbacteriën naar je plasbuis vegen.

Veel water drinken. Hierdoor blijft de urinestroom op gang waardoor bacteriën in beweging blijven en zich moeilijker aan de blaaswand hechten en vermenigvuldigen.

Geslachtsgemeenschap. Na de seks zo snel mogelijk plassen, maar met water de huid rond de vagina schoon

Een goede hygiëne. Houd het genitale gebied zowel schoon als droog, verwissel luiers en incontinentiemateriaal, neem in plaats van een  bad een douche douchen

Cranberrysap. Gaat de hechting van bacteriën aan de wand van je blaas tegen.

Take home message

Pijn bij plassen kan bij vrouwen veroorzaakt worden door onder andere een urineweginfectie, SOA, of een ontsteking in het kleine bekken.

Pijn bij plassen kan bij mannen veroorzaakt worden door onder andere een ontstoken plasbuis, ontstoken bijbal, prostaataandoeningen zoals een ontstoken prostaatklier en een SOA.

Er zijn nog andere mogelijke oorzaken zoals een obstructie in de urinewegen, een vernauwde plasbuis, irritatie door hygiëneproducten en bepaalde geneesmiddelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen