Pijn in de Lies met Uitstraling naar het Been: 6 Oorzaken

Pijn in de lies met uitstraling naar het been is een veelvoorkomend probleem dat je kan belemmeren in je dagelijkse activiteiten. 

Of je nu fanatiek sport of gewoon een actief leven leidt, pijn in de lies kan je bewegingsvrijheid en comfort aanzienlijk beperken.  

Daarom is het begrijpen van de oorzaken en behandelingen van deze pijn zo belangrijk. 

Dit artikel vertelt je een aantal mogelijke oorzaken van pijn in lies met uitstraling naar het been  en hoe je de pijn kan helpen verminderen.

spierpijn

1. Acute liesbreuk

Een acute liesbreuk is een medische aandoening waarbij een deel van de darm of het buikvlies door de spierwand van de lies naar buiten stulpt. Dit kan leiden tot pijn in de lies die kan uitstralen naar het been. 

Liesbreuken komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en kunnen op elke leeftijd voorkomen, hoewel ze meer voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.

Er zijn verschillende soorten liesbreuken, waaronder een inguinalisbreuk, een femorale breuk en een obturatoriusbreuk. Inguinalisbreuken zijn de meest voorkomende soort en komen vooral voor in de lies. 

Femorale breuken komen vaker voor bij vrouwen en zijn meestal minder ernstig dan inguinalisbreuken. Obturatoriusbreuken zijn zeldzaam en komen vooral voor bij oudere mensen.

Symptomen van een liesbreuk kunnen onder andere pijn in de lies, een knobbeltje in de lies en pijn of ongemak bij het bewegen zijn. Soms kan de liesbreuk ook leiden tot verstopping of diarree. 

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Liesbreuken kunnen soms zelf opgelost worden, maar soms is chirurgische behandeling nodig om de breuk te repareren. 

De behandeling zal afhangen van de ernst van de breuk en de algemene gezondheid van de patiënt. 

Als je een liesbreuk hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en te rusten om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen.

2. Zwangerschap

vrouw zwanger zwangerschapZwangerschap kan ook leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been. Dit komt doordat de druk op de lies toeneemt tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot pijn en ongemak. 

De pijn kan wisselen van mild tot ernstig en kan variëren van dag tot dag.

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in de lies tijdens de zwangerschap, waaronder:

 • Hormonale veranderingen: tijdens de zwangerschap kan het hormoon relaxine worden aangemaakt, wat de spieren en gewrichten in het bekken kan verzachten om ruimte te maken voor de groeiende baarmoeder. Dit kan leiden tot pijn in de lies.
 • Gewichtstoename: het extra gewicht van de groeiende baarmoeder en het kind kan leiden tot extra druk op de lies, wat kan leiden tot pijn.
 • Veranderingen in de houding: de veranderende houding van het lichaam tijdens de zwangerschap kan leiden tot pijn in de lies en het bekken.

Er zijn verschillende manieren om pijn in de lies tijdens de zwangerschap te verminderen, waaronder:

 • Rusten: proberen om voldoende rust te nemen en te ontspannen kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Bewegen: het uitoefenen van lichte fysieke activiteit, zoals wandelen of zwemmen, kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de pijn te verminderen.
 • Behandeling met koude of warmte: het toepassen van koude of warme packs op de pijnlijke gebieden kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Pijnstillers: overleg met een arts voordat u pijnstillers gebruikt tijdens de zwangerschap. Sommige pijnstillers kunnen schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Als de pijn in de lies tijdens de zwangerschap ernstig of aanhoudend is, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen. 

Pijn in de lies kan ook een teken zijn van een andere medische aandoening, zoals een liesbreuk, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen als je je zorgen maakt.

3. Prostaatproblemen

blaas en prostaat veel plassenProstaatproblemen, zoals prostatitis (ontsteking van de prostaat) en een vergrote prostaat, kunnen ook leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been.

De prostaat is een kleine klier onder de blaas die deel uitmaakt van het mannelijke reproductieve systeem. 

Het produceert vocht dat deel uitmaakt van het sperma en helpt om het sperma te transporteren. 

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat die kan leiden tot pijn in de lies, de onderbuik en het bekken. 

Dit kan ook leiden tot pijn bij het plassen, pijn tijdens het vrijen en het onvermogen om een normale urine- of ontlastingstoevoer te behouden.

Een vergrote prostaat, ook wel bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH), is een aandoening waarbij de prostaat groter wordt. 

Dit kan leiden tot pijn in de lies en andere klachten, zoals moeite met het plassen, het gevoel dat de blaas niet volledig leeg is en het frequente behoefte hebben om te plassen, vooral ’s nachts.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor prostatitis en een vergrote prostaat, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige behandelingen zijn onder andere:

 • Antibiotica: prostatitis kan worden behandeld met antibiotica om de infectie te bestrijden.
 • Pijnstillers: overleg met een arts voordat u pijnstillers gebruikt om de pijn te verminderen. Sommige pijnstillers kunnen schadelijk zijn voor de prostaat.
 • Alfa-blokkers: deze medicijnen kunnen helpen om de spieren rond de blaas en de prostaat te ontspannen en de pijn te verminderen.
 • Chirurgie: in sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de prostaat te verkleinen of te verwijderen.

Als je last hebt van pijn in de lies met uitstraling naar het been als gevolg van prostaatproblemen, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen. 

Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig te bewegen om de prostaat gezond te houden.

4. Blaasproblemen

Blaasproblemen, zoals een blaasontsteking of een vergrote blaas, kunnen ook leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been.

De blaas is een orgaan dat urine opslaat voordat het naar buiten wordt geëlimineerd. 

Een blaasontsteking, ook wel bekend als cystitis, is een infectie van de blaas die kan leiden tot pijn in de lies, het bekken en de onderbuik. 

Dit kan ook leiden tot pijn bij het plassen, het gevoel dat de blaas niet volledig leeg is en frequente behoefte hebben om te plassen, vooral ’s nachts.

Een vergrote blaas is een aandoening waarbij de blaas groter wordt dan normaal. Dit kan leiden tot pijn in de lies en andere klachten, zoals moeite met het plassen, het gevoel dat de blaas niet volledig leeg is en het frequente behoefte hebben om te plassen, vooral ’s nachts.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor blaasproblemen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige behandelingen zijn onder andere:

 • Antibiotica: een blaasontsteking kan worden behandeld met antibiotica om de infectie te bestrijden.
 • Pijnstillers: overleg met een arts voordat u pijnstillers gebruikt om de pijn te verminderen. Sommige pijnstillers kunnen schadelijk zijn voor de blaas.
 • Alfa-blokkers: deze medicijnen kunnen helpen om de spieren rond de blaas te ontspannen en de pijn te verminderen.
 • Chirurgie: in sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de blaas te verkleinen of te verwijderen.

Als je last hebt van pijn in de lies met uitstraling naar het been als gevolg van blaasproblemen, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen. 

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om de blaas gezond te houden en om regelmatig te plassen om de blaas leeg te houden.

5. Hernia

Een hernia is een medische aandoening waarbij een deel van een orgaan of weefsel door een zwakke plek in de spierwand naar buiten stulpt. 

Dit kan leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been. Er zijn verschillende soorten hernia’s, waaronder een lieshernia, een bovenbeenhernia en een navelhernia.

Lieshernia’s zijn de meest voorkomende soort en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Ze komen vooral voor in de lies en kunnen leiden tot pijn in de lies die kan uitstralen naar het been.

Bovenbeenhernia’s komen vaker voor bij vrouwen en zijn meestal minder ernstig dan lieshernia’s. Navelhernia’s zijn zeldzaam en komen vooral voor bij oudere mensen.

Symptomen van een hernia kunnen onder andere pijn in de lies, een knobbeltje in de lies en pijn of ongemak bij het bewegen zijn. 

Soms kan de hernia ook leiden tot verstopping of diarree. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Hernia’s kunnen soms zelf opgelost worden, maar soms is chirurgische behandeling nodig om de hernia te repareren. 

De behandeling zal afhangen van de ernst van de hernia en de algemene gezondheid van de patiënt. 

Als je een hernia hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en te rusten om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen.

6. Andere oorzaken

Osteitis pubis is een ontsteking van het pubisbeen, dat deel uitmaakt van het bekken. Dit kan leiden tot pijn in de lies en andere klachten, zoals pijn tijdens het lopen, het bewegen van de benen en het vrijen. 

De oorzaak van osteitis pubis is vaak onduidelijk, maar het kan worden veroorzaakt door overbelasting, trauma of infectie.

Een hernia is een medische aandoening waarbij een deel van een orgaan of weefsel door een zwakke plek in de spierwand naar buiten stulpt. 

Dit kan leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been. Er zijn verschillende soorten hernia’s, waaronder een lieshernia, een bovenbeenhernia en een navelhernia.

Bekkeninstabiliteit is een aandoening waarbij het bekken, de onderste helft van het skelet waarop het bovenlichaam rust, instabiel is. 

Dit kan leiden tot pijn in de lies en andere klachten, zoals pijn tijdens het lopen, het bewegen van de benen en het vrijen. Bekkeninstabiliteit kan worden veroorzaakt door overbelasting, trauma, zwangerschap of bevalling.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor osteitis pubis, hernia’s en bekkeninstabiliteit, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige behandelingen zijn onder andere:

 • Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de pijn te verminderen en de spieren rond het bekken te versterken.
 • Pijnstillers: overleg met een arts voordat u pijnstillers gebruikt om de pijn te verminderen.
 • Chirurgie: in sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de aandoening te behandelen.

Als je last hebt van pijn in de lies met uitstraling naar het been als gevolg van osteitis pubis, een hernia of bekkeninstabiliteit, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen. 

Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig te bewegen om de spieren rond het bekken te versterken.

Take home message

Waarom heb ik pijn in de lies met uitstraling naar het been?

Pijn in de lies met uitstraling naar het been kan worden veroorzaakt door onder andere:

 • Acute liesbreuk: een liesbreuk is een uitstulping van de darmen of het buikvlies door de spierwand van de lies. Dit kan pijn veroorzaken in de lies die kan uitstralen naar het been.
 • Zwangerschap: tijdens de zwangerschap kan de druk op de lies toenemen, wat kan leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been.
 • Prostaatproblemen: problemen met de prostaat, zoals prostatitis (ontsteking van de prostaat) of een vergrote prostaat, kunnen ook leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been.
 • Blaasproblemen: problemen met de blaas, zoals een blaasontsteking of een vergrote blaas, kunnen ook pijn in de lies veroorzaken.
 • Lumbale stenose: dit is een aandoening waarbij de wervelkolom in de rug wordt samengedrukt, wat kan leiden tot pijn in de lies met uitstraling naar het been.
 • Andere oorzaken: sommige andere mogelijke oorzaken van pijn in de lies met uitstraling naar het been zijn onder andere osteitis pubis (ontsteking van het pubisbeen), hernia (uitpuiling van een orgaan of weefsel), en bekkeninstabiliteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze lijst niet volledig is en dat er nog vele andere oorzaken van pijn in de lies met uitstraling naar het been kunnen zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen