Pijn in Duimgewricht Overgang: 5 Oorzaken

Pijn in het duimgewricht komt veel voor bij mensen die met hun handen werken of bepaalde sporten beoefenen. 

In sommige gevallen kan de pijn in het duimgewricht verband houden met de overgang. 

In dit artikel zal ik uitgebreid ingaan op de symptomen, oorzaken en behandelingen van pijn in het duimgewricht in de overgang.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Waarom je in de overgang pijn in duimgewricht kan hebben

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot pijn in het duimgewricht tijdens de overgang. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende:

 1. Artrose: Dit is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht afbreekt, wat kan leiden tot ontsteking en pijn.
 2. Tendinitis: Dit is een ontsteking van de pezen die het gewricht verbinden met de spieren. Dit kan leiden tot pijn en zwelling in het gewricht.
 3. Dupuytren’s contractuur: Dit is een aandoening waarbij de huid en bindweefsel van de hand verkleven, dit kan leiden tot een contractie van de vingers waaronder de duim.
 4. Duimbasis artritis: Dit is een vorm van osteoartritis die voorkomt aan de basis van de duim en kan leiden tot pijn, zwelling en stijfheid in het gewricht.
 5. Overmatig gebruik of trauma: Repetitieve bewegingen of overmatige belasting van het duimgewricht kan leiden tot ontsteking en pijn.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet volledig  is en er kunnen andere oorzaken zijn voor pijn in het duimgewricht in de overgang. 

De meest voorkomende oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van pijn in het duimgewricht in de overgang is artrose. 

Artrose is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht afbreekt. Dit kan leiden tot ontsteking en pijn in het gewricht.

Artrose in het duimgewricht wordt vaak geassocieerd met veroudering, maar kan ook ontstaan door overmatig gebruik of trauma. 

Vrouwen zijn meer vatbaar voor deze aandoening dan mannen. Bij de symptomen zijn pijn, zwelling, stijfheid en beperking in de beweging van het duimgewricht.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om symptomen van osteoartritis in het duimgewricht te verminderen, waaronder rust, icepacks, fysiotherapie, medicijnen en in sommige gevallen chirurgie. 

Wat kun je ertegen doen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om pijn in het duimgewricht tijdens de overgang te verminderen. Hieronder staan enkele van de meest effectieve:

 1. Rust: Probeer het gewricht zo veel mogelijk rust te geven. Dit kan betekenen dat je bepaalde activiteiten vermijdt of aanpast, zoals het dragen van zware tassen of het uitvoeren van bepaalde bewegingen.
 2. IJs: Gebruik een ijsklontje of een ijspak om de pijn en ontsteking te verminderen. Doe dit gedurende 15 minuten per keer, en herhaal dit een paar keer per dag.
 3. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, en bij het herstellen van de functie van het gewricht.
 4. Medicijnen: Je arts kan pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om de pijn te verminderen.
 5. Splint: Er zijn specifieke splints verkrijgbaar die je kunt dragen om je duim te ondersteunen en te beschermen.
 6. Oefeningen: Er zijn specifieke oefeningen die je kunt doen om de kracht en flexibiliteit van het gewricht te verbeteren, deze kan je arts of fysiotherapeut aanbevelen.

Hoeveel mensen hebben pijn in duimgewricht overgang?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen pijn in het duimgewricht ervaren tijdens de overgang, omdat de cijfers variëren afhankelijk van de gegeven bron en de definitie van de “overgang”.

Echter, volgens de American College of Rheumatology (ACR), kan artrose, waarvan pijn in het duimgewricht een symptoom is, voorkomen bij ongeveer 27 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten. 

Artrose is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in het duimgewricht, met name bij oudere volwassenen en vrouwen.

Take home message

We hebben het uitgebreid gehad over pijn in het duimgewricht tijdens de overgang. 

We hebben besproken dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor deze pijn, waaronder artrose, tendinitis, Dupuytren’s contractuur, en overmatig gebruik of trauma. 

We hebben ook besproken dat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn, zoals rust, icepacks, fysiotherapie, medicijnen en in sommige gevallen chirurgie.

Weet dat er hulp beschikbaar is en er stappen genomen kunnen worden om de pijn te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren. 

Dus, als je pijn in je duimgewricht ervaart, aarzel dan niet om professioneel advies te vragen. 

Samen met de arts kan je een plan opstellen om de pijn te verminderen en jouw kwaliteit van leven te verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen