Pijn in Lies en Onderbuik Overgang: 5 Oorzaken

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de hormonale balans van een vrouw verandert en haar menstruatiecyclus stopt. 

Dit proces kan gepaard gaan met verschillende symptomen, waaronder pijn in de lies en onderbuik. 

Hoewel deze symptomen vaak ongemakkelijk zijn, zijn ze meestal onschuldig en kunnen ze worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers of hormonale supplementen. 

In sommige gevallen kan de pijn echter een teken zijn van een andere aandoening, zoals endometriose of een cyste.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van pijn in lies en onderbuik overgang en wat je er allemaal aan kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Oorzaken van pijn in lies en onderbuik overgang

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in de lies en onderbuik tijdens de overgang, hieronder staan enkele veelvoorkomende:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogenen en progesteron. Dit kan leiden tot onregelmatige menstruaties, hevige bloedingen en pijn in de onderbuik en lies.
 2. Endometriose. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederweefsel buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot ernstige pijn in de onderbuik en lies, vooral tijdens de menstruatie.
 3. Cysten. Tijdens de overgang kunnen vrouwen cysten ontwikkelen in hun eierstokken, wat kan leiden tot pijn in de onderbuik en lies.
 4. Fibromen. Fibromen zijn goedaardige tumoren die groeien in de baarmoeder. Ze kunnen leiden tot pijn in de onderbuik en lies, vooral tijdens de menstruatie.
 5. Osteoporose. Osteoporose is een aandoening waarbij de botten broos worden. Bij sommige vrouwen kan dit leiden tot pijn in de onderbuik en lies.
 6. Stress. Stress kan leiden tot spierspanningen en pijn in het bekkengebied.

Hormonale veranderingen

De meest voorkomende oorzaken van pijn in de lies en onderbuik tijdens de overgang zijn gerelateerd aan hormonale veranderingen. Hieronder zal ik het mechanisme stapsgewijs uitleggen:

 1. Vermindering van oestrogenen en progesteronproductie. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogenen en progesteron in de eierstokken. Dit kan leiden tot onregelmatige menstruaties, hevige bloedingen en pijn in de onderbuik en lies.
 2. Baarmoederhals verkleining. De vermindering van oestrogenen kan ook leiden tot een verkleining van de baarmoederhals. Dit kan leiden tot pijn tijdens seksueel contact en pijn in de lies.
 3. Vermindering van baarmoederweefsel. Oestrogenen zorgen ervoor dat het baarmoederweefsel groeit tijdens de menstruatie. Als de oestrogenen afnemen, kan er minder baarmoederweefsel zijn waardoor de afstoting van het baarmoederweefsel kan leiden tot pijn.
 4. Vermindering van collageen. Oestrogenen helpen bij de aanmaak van collageen, een stof die de huid, botten en gewrichten soepel houdt. Vermindering van oestrogenen kan leiden tot afname van collageen, waardoor de gewrichten en botten kunnen worden beschadigd en kunnen leiden tot pijn.
 5. Vermindering van bloedvaten. Oestrogenen helpen bij de aanmaak van bloedvaten. Vermindering van oestrogenen kan leiden tot afname van bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie kan worden belemmerd en kan leiden tot pijn.

Wat kun je doen tegen pijn in lies en onderbuik overgang?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om pijn in de lies en onderbuik tijdens de overgang te verminderen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende methoden:

 1. Pijnstillers: Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om pijn in de lies en onderbuik te verminderen.
 2. Hormonale supplementen: Hormonale supplementen zoals oestrogenen en progesteron kunnen helpen om de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang te verminderen. Deze supplementen kunnen worden voorgeschreven door een arts.
 3. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om pijn in de lies en onderbuik te verminderen door het versterken van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit.
 4. Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen om pijn te verminderen door het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van stress.
 5. Yoga of meditatie: Yoga of meditatie kan helpen om stress te verminderen en pijn te verminderen.
 6. Gezonde leefstijl: Een gezonde leefstijl met voldoende beweging, een gezonde voeding en genoeg slaap kan helpen om de symptomen van de overgang te verminderen.
 7. Overleg met een arts: Als de pijn ernstig is of aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Ga uiteraard altijd langs de dokter voor een correcte diagnose en behandeling.

Hoeveel mensen hebben het?

Het is moeilijk om een precieze cijfer te geven voor het aantal mensen dat pijn in de lies en onderbuik ervaart tijdens de overgang, omdat de symptomen variëren van persoon tot persoon en niet iedereen de symptomen meldt bij een arts.

Volgens verschillende studies kan ongeveer 75% van de vrouwen tijdens de overgang symptomen ervaren zoals opvliegers, slaapproblemen en vermoeidheid. 

Pijn in de lies en onderbuik komt ook vaak voor, hoewel het niet specifiek wordt genoemd in de cijfers. 

Take home message

We hebben besproken dat de overgang een natuurlijk proces is waarbij de hormonale balans van een vrouw verandert en haar menstruatiecyclus stopt. 

Dit proces kan gepaard gaan met verschillende symptomen, waaronder pijn in de lies en onderbuik. 

Hoewel deze symptomen vaak ongemakkelijk zijn, zijn ze meestal onschuldig en kunnen ze worden behandeld met verschillende methoden. 

Er zijn ook veel verschillende oorzaken die pijn in lies en onderbuik overgang kunnen veroorzaken, zoals hormonale veranderingen, endometriose, cysten, fibromen, osteoporose en stress. 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om pijn in de lies en onderbuik tijdens de overgang te verminderen, zoals pijnstillers, hormonale supplementen, fysiotherapie, acupunctuur, yoga of meditatie en een gezonde leefstijl.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen