Plassen Na Katheter Verwijdering: Tips En Aandachtspunten

Als je voor een lange tijd niet zelfstandig hebt geplast zal het weer even wennen zijn. 

Dus hoe moet je na het verwijderen van de katheter plassen?

KORT ANTWOORD

Je urinebuis en blaas zullen ongeveer twee dagen verzwakt zijn. Ga niet duwen en laat de urine vanzelf lopen. 20% van de mensen heeft last van urineverlies, en moeite met het starten en stoppen van de plas. Na het verwijderen van de katheter kan je tijdens het plassen een branderig gevoel ervaren. De urine kan er ook roze gekleurd uitzien. Als het branderig gevoel niet verdwijnt heb je mogelijk een urineweginfectie. Welke klachten je precies ervaart kunnen ook afhangen van de precieze ingreep.

Dit artikel vertelt je hoe je moet plassen na het verwijderen van de katheter, welke klachten je daarbij kan ervaren en hoe je makkelijker kan plassen.

man is aan het plassen

Hoe te plassen na verwijderen katheter?

Plassen na het verwijderen van de katheter kan om meerdere redenen niet hetzelfde zijn. Het is belangrijk dat je weet wat normaal is en wanneer niet. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke aandachtspunten.

Verzwakt. Nadat de katheter is verwijderd zullen zowel je urinebuis als blaas verzwakt zijn. Dit duurt ongeveer twee dagen.

Niet duwen. Het is belangrijk dat je de urine vanzelf laat lopen en geen moeite gaat doen om te urineren. Ga dus niet duwen.

Geen inspanning. Hetzelfde geldt voor de stoelgang, ga je hierbij ook niet inspannen.

Plas klachten na verwijderen katheter 

De urinewegen zijn zeer gevoelig, met name voor irritatie van de binnenbekleding. Dit verklaart onder andere waarom een urineweginfectie zo vervelend is. 

Maar liefst 20% van de mensen heeft na het verwijderen van de katheter last van urineverlies en moeite met het starten en stoppen van het plassen.

Brandend gevoel. Na het verwijderen van de katheter kan er een brandend gevoel tijdens het plassen ervaren worden. Dit is vaak normaal. Echter, wanneer deze branderigheid langer dan een dag duurt moet je contact opnemen met een medisch professional. Als het brandende gevoel niet binnen 3 dagen is verdwenen is er mogelijk sprake van een urineweginfectie. 

Irritatie. Bij het uitglijden van de katheter kan de urethra geïrriteerd geraakt zijn. Binnen 1 – 2 dagen zou de urine wel weer helder moeten zijn.

Medicijnen. Na het verwijderen van de blaas katheter kan het dus moeilijk zijn om te plassen. Echter, mogelijk heeft dit niet met de katheter te maken maar juist met de geneesmiddelen die tijdens een operatie zijn toegediend. De medicijnen kunnen namelijk de werking van je blaas veranderd hebben.

Urineretentie. Na een operatie kan er acute urineretentie optreden. Factoren die hieraan bij kunnen dragen zijn de anesthesiemiddelen, geslacht, leeftijd, immobilisatie tijdens de ingreep, en over distentie van de blaas. 

Prostatectomie. Na het verwijderen van de prostaat (prostatectomie) en het verwijderen van de katheter kan er enige tijd urine gaan lekken. De hoofdoorzaak van dit urineverlies is stressincontinentie waarbij de urethrale sluitspier niet goed sluit. 

Bijwerkingen na verwijderen katheter

Na het verwijderen van een katheter heeft maar liefst 57% van de mensen een complicatie:

  1. brandend gevoel tijdens het plassen
  2. urineweginfectie
  3. vaak plassen
  4. bloed bij de urine 

Hoe lang het duurt voordat je hersteld bent en weer kan plassen verschilt per individu.

Op een natuurlijke wijze zou het lichaam moeten genezen. Als dit te lang duurt zou je naar een arts moeten gaan.

Hoe kan je makkelijker plassen? 

Met een aantal tips kan je het urineren vergemakkelijken:

  1. lopend water: draai de kraan naast de wc open
  2. tijdens het plassen drinken 
  3. op het gebied tussen je schaambeen en navel drukken
  4. je handen in koud of warm water houden
  5. de binnenkant van je dij masseren 
  6. lichaamsbeweging / wandeling
  7. voorover buigen 
  8. aan pepermuntolie ruiken

Take home message

Na het verwijderen van het apparaat kunnen er plasproblemen optreden. Dit is niet zo gek, er zat namelijk een buis in je plasbuis die vervelende klachten kunnen opleveren. 

Een blaaskatheter wordt natuurlijk ook tijdens verschillende ingrepen ingebracht. De specifieke plasklachten zijn ook afhankelijk van welke operatie en in welk gebied. 

Zo kan je bij het verwijderen van de prostaat andere klachten hebben zoals stressincontinentie. 

Na katheterverwijdering kan je moeite hebben bij het plassen. Gelukkig kan het vaak gemakkelijk worden behandeld. Houd daarnaast ook rekening met wat je binnen krijgt. 

Door genoeg water te drinken kan je je urinewegen helpen herstellen. Vermijd stoffen die de blaas kunnen irriteren zoals cafeïne, suikers en zuren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lepor, H. (2005). Managing and preventing acute urinary retention. Reviews in urology, 7(Suppl 8), S26.