Plassen Onder de Douche: Efficiënt of Onhygiënisch?

Plassen onder de douche is een controversieel onderwerp, waarbij sommigen het als hygiënisch beschouwen en anderen het afwijzen als onsmakelijk.

Zo zie je in de douches van studentenhuizen nog wel eens gele vlekken op de douchegordijnen.

Maar heb je ooit nagedacht over de mogelijke voordelen ervan? 

In dit artikel onderzoeken we de praktijk van plassen onder de douche en bespreken we de voordelen en nadelen ervan.

douche koud

De 7 voordelen van plassen onder de douche

Plassen onder de douche wordt door sommigen gezien als hygiënischer dan het gebruik van een toilet. Hier zijn enkele van de voordelen van het plassen onder de douche.

 1. Bespaart water. Het plassen onder de douche bespaart water omdat je niet steeds het toilet hoeft te spoelen na elk bezoek. Dit is milieuvriendelijker en kan ook leiden tot lagere water- en afvalwaterkosten.
 2. Hygiëne. Plassen onder de douche is hygiënischer dan het gebruik van een toilet omdat het gebruik van water de urine verwijdert, terwijl het toilet slechts een stilstaand lichaam van water bevat dat urine en uitwerpselen bevat.
 3. Gemak. Plassen onder de douche is gemakkelijker omdat je niet steeds het toilet hoeft te bereiken en te verlaten. Het is vooral handig voor mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit of die moeite hebben met het bereiken van het toilet.
 4. Besparing van tijd. Plassen onder de douche bespaart tijd omdat je geen tijd hoeft te verspillen aan het verlaten en bereiken van het toilet.
 5. Comfort. Plassen onder de douche is comfortabeler omdat het warm en ontspannen is, waardoor het een aangename ervaring wordt.
 6. Vermindert constipatie. Plassen onder de douche kan helpen bij de vermindering van constipatie omdat het de darmen ontspant en de bloedcirculatie bevordert, waardoor de stoelgang soepeler verloopt.
 7. vrouw moet naar toiletVermindert blaasproblemen. Plassen onder de douche kan ook helpen bij het verminderen van blaasproblemen zoals frequent plassen en incontinentie. Dit komt doordat het warme water de spieren ontspant en het urineren gemakkelijker maakt.

Desalniettemin zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het plassen onder de douche. 

De 5 nadelen van plassen onder de douche

Hoewel plassen onder de douche door sommigen als hygiënischer wordt beschouwd, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan dit gedrag. Hieronder staan enkele van deze nadelen op een rijtje:

 1. Slechte hygiëne: Plassen onder de douche kan slecht zijn voor de hygiëne omdat het urineresten achterlaat in de doucheruimte die niet gemakkelijk te reinigen zijn. Het is belangrijk om regelmatig de doucheruimte te reinigen om te voorkomen dat bacteriën en schimmel zich verder verspreiden.
 2. Slechte afvoer: Plassen onder de douche kan de afvoer verstoppen omdat urine en haren zich ophopen in de leidingen. Dit kan leiden tot slechte geur en verstoppingen die moeilijk te verwijderen zijn.
 3. Slechte ventilatie: Plassen onder de douche kan de ventilatie in de doucheruimte verpesten omdat de urine geur zich verspreidt in de ruimte. Dit kan onaangenaam zijn voor andere mensen in de buurt.
 4. Slechte waterkwaliteit: Plassen onder de douche kan de waterkwaliteit verminderen omdat de urineresten in het water terechtkomen en deze verontreinigen.
 5. Sociaal onaanvaardbaar: Plassen onder de douche wordt door sommige mensen als sociaal onaanvaardbaar beschouwd en kan leiden tot negatieve reacties en onaangename situaties.

In het algemeen zijn er zowel voordelen als nadelen verbonden aan plassen onder de douche. 

Take home message

Voordelen van plassen onder de douche zijn onder andere tijdwinst, efficiëntie en gemak. Het is mogelijk ook een hygiënisch alternatief voor het plassen in het toilet. 

Nadelen zijn voornamelijk een vieze douchecabine met onaangename geuren, mits het niet goed wordt gereinigd.

Bovendien kan het plassen onder de douche in sommige culturen als ongepast worden beschouwd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen