Pleister Allergie: 6 Symptomen, Oorzaken en Remedies.

Als je huid rood wordt en gaat jeuken denk je al snel aan een pleister allergie. Er zijn nog een aantal tekenen waar je een pleisterallergie aan kunt herkennen die we zo even door zullen nemen.

Bij een pleisterallergie ben je waarschijnlijk allergisch voor het plakkerige gedeelte van de pleister. Dit zie je ook aan het aangedane gebied. 

Een pleisterallergie wordt daarom ook wel een lijmallergie of kleefallergie genoemd. Naast pleisters kun je dus ook allergisch zijn voor het kleverige gedeelte van medisch verband. 

Op verschillende manieren kun je een allergische reactie kalmeren. En voor het vervolg zijn er gelukkig drie pleister alternatieven.

Dit artikel vertelt je alles over een pleisterallergie, de symptomen ervan, de oorzaken, wat je er tegen kunt doen en welke pleisters je in de toekomst wel kunt gebruiken.

jeuk

Symptomen pleisterallergie

Symptomen van een kleefallergie zoals een pleisterallergie zijn onder andere uitslag, jeuk en een droge huid. 

De huid kan ontstoken en geïrriteerd raken. Daarnaast kan de huid ook rood, donkerder of dikker worden. Er kunnen zelfs blaren ontstaan waar vocht uit kan komen. 

Meestal is alleen de huid aangetast dat met het lijm in contact is gekomen. De symptomen kunnen bij contact direct optreden of juist een dag of twee later.

Bij een lijmallergie raakt je huid ontsteking (dermatitis). Er kunnen er twee soorten dermatitis verschijnselen optreden, namelijk een allergische of irriterende contactdermatitis.

Vaak zijn deze vormen van dermatitis tijdelijk en zullen ze vanzelf of met behandelingen uiteindelijk verdwijnen.

Alle behandelingsmogelijkheden komen straks aan bod, maar we zullen eerst vertellen welke bestanddelen de pleisterallergie precies veroorzaken.

De oorzaak van een pleisterallergie

Een pleisterallergie wordt dus vaak veroorzaakt door het plakkerige gedeelte van de pleister. Oftewel, door het kleverige lijm.

Het kleverige lijm van de pleister is gemaakt van ingrediënten zoals acrylaat of methylacrylaat. Twee voorbeelden van methylacrylaat zijn ethylacrylaat en 2-hydroxyethylacrylaat. 

Het is goed om te weten dat acryl- of kunstnagels ook acrylaten bevatten, dus bij een pleisterallergie ben je waarschijnlijk ook allergisch voor kunstnagels.

Naast het kleverige lijm kun je ook voor een ander bestanddeel in de pleister allergisch zijn zoals latex dat de pleister elastisch maakt.

Behandeling pleisterallergie

Een pleister allergie of kleefallergie komt veel voor en is gelukkig een behandelbare allergie. De ontstoken huid kan vanzelf overgaan, maar soms houden de symptomen aan.

Het is natuurlijk belangrijk dat je als eerst de pleister of verband verwijdert die voor de allergische reactie heeft gezorgd. 

Met vrij verkrijgbare producten kan een kleefallergie behandeld worden zoals verzachtende middelen en vochtinbrengende crèmes. Eventueel kun je ook topische steroïden gebruiken.

Je kunt nog veel meer tegen een allergische reactie doen. Daarna zullen we wat alternatieven doornemen die je huid niet irriteren.

Wat kun je tegen een Allergische Reactie kunt doen

Gelukkig blijven de symptomen vaak bij wat huiduitslag of jeuk.

  1. Huid wassen. Door het aangedane gebied te wassen kun je de boosdoener (allergeen) verwijderen en daarmee de symptomen verlichten. Hiervoor kun je lauw water en milde zeep gebruiken. Weet wel dat zeep eventuele jeuk en droogheid kan verergeren.
  2. Hydrocortisonecrème. Er zijn ook middelen die je immuunsysteem beïnvloeden. Een van deze middelen is een corticosteroïde crème genaamd Hydrocortison. Dit medicijn kan vervelende symptomen verlichten zoals jeuk, zwelling, roodheid, en allergische reacties. Houd er rekening mee dat je er niet te veel van moet gebruiken. Laat je van tevoren ook goed informeren. 
  3. Calaminelotion. Je kunt de klachten verlichten door op het aangedane gebied wat calaminelotion aan te brengen. Deze lotion is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel dat milde jeuk kan verminderen. Dit verzachtend middel bevat naast calamine ook nog andere bestanddelen, namelijk zinkoxide, glycerine, vloeibaar fenol, bentoniet en natriumcitraat.
  4. Koele temperaturen. Met verkoeling kun je jeuk verlichten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een koud kompres of een koude vochtige handdoek gebruiken. Je zou ook een koel bad kunnen nemen. Voor bijvoorbeeld zwellingen, netelroos, of insectensteken kan je eventueel een ijskompres gebruiken. Per keer gedurende ongeveer 10-15 minuten. Leg een dunne doek tussen de icepack en je huid.
  5. Antihistaminicum. Na aanraking met de allergische stof (allergeen) zal je lichaam histamine aanmaken waarna alle allergische symptomen ontstaan. Met een antihistaminicum voorkom je dat histamine vrijkomt waardoor dus klachten zoals jeuk, zwelling en netelroos minder kunnen worden. Bij hooikoorts kunnen orale antihistaminica ook andere klachten zoals niezen, neusverstopping, loopneus en tranende ogen verminderen. Voorbeelden van oraal antihistamina zijn cetirizine, loratadine en difenhydramine. 
  6. Decongestiva. Met decongestiva kun je de symptomen helpen verlichten. Dit worden ook wel slijmvliesslinkers genoemd. Voorbeelden van decongestiva zijn cromolyn natrium neusspray, orale decongestiva en anti-inflammatoire medicatie: met een corticosteroïde neusspray kun je de neus symptomen verbeteren.

Bij een pleisterallergie zijn je symptomen misschien mild, maar de ernst kan bij verschillende allergieën nogal variëren.

Bij mensen met een ernstige pinda allergie kunnen de luchtwegen gaan zwellen waardoor de ademhaling kan stoppen. Hiervoor zal je bijvoorbeeld een epipen nodig moeten hebben.

Pleister Alternatieven bij een allergie

  1. Niet klevende verbanden. Aangezien het kleverige lijm vaak de boosdoener is kun je een niet klevend verband gebruiken zoals een hypoallergene tape of gaasjes.
  2. Weinig lijm. Naast de standaardpleisters zijn er alternatieven die de huid niet irriteren. Kijk goed op de doos en zoek naar producten waar ‘low adhesive allergy’ op vermeld staat.
  3. huidbarrière. Voordat je de pleister op de huid aanbrengt kun je een extra barrière tussen je huid en de lijm aanbrengen. Dit wordt ook wel een huidbarrièrefilm genoemd.

Wanneer naar de huisarts

Ga naar je huisarts als je last hebt van hevige jeuk, uitslag dat niet weggaat en infectie tekenen. Er is sprake van een medisch noodgeval bij ademhalingsmoeilijkheden of bewustzijnsverlies.

Als er meerdere lichaamssystemen bij betrokken zijn is er ook sprake van een medisch noodgeval zoals bij een combinatie van braken en netelroos. 

Een ernstige levensbedreigende allergische reactie wordt ook wel anafylaxie genoemd. 

Wat je bij een ernstige allergische reactie moet doen

Leg de persoon plat neer en geef in het buitenste midden van het dijbeen een adrenaline-injector zoals EpiPen (wanneer er na 5 minuten geen reactie is, kun je nog meer adrenaline geven).

Als de persoon bekend is met astma of allergie (voedsel, medicijnen, insecten) en plotseling moeilijk adem kan halen, moet je als eerst de adrenaline-injector geven en daarna pas de astmaverlichtende puffer geven.

In geval van twijfel moet je ook een adrenaline-injector toedienen.

Bel een ambulance en als iemand niet normaal ademhaalt of niet reageert zul je met de reanimatie moeten beginnen.

Bel bij noodgevallen een familielid of contactpersoon. De persoon moet naar het ziekenhuis gebracht worden ter observatie (minstens 4 uur lang).

Take home message 

Symptomen van een pleisterallergie zijn onder andere uitslag, jeuk en een droge huid. 

De symptomen kunnen onmiddellijk optreden, maar houd er rekening mee dat symptomen ook pas enkele dagen later kunnen optreden.

Bij een pleisterallergie wil je vaak ook weten voor welke bestanddelen in de pleister je precies allergisch bent. 

Waarschijnlijk is het plakkerige gedeelte van de pleister de boosdoener. Vandaar dat je ook voor medisch verband allergisch kunt zijn.

De ingrediënten waar je allergisch voor bent en de pleisters kleverig maken zijn ingrediënten zoals acrylaat of methylacrylaat.

Meestal is een allergische reactie niet zo ernstig en heb je last van wat huiduitslag en jeuk nadat je met een allergeen in contact bent gekomen.

Aangezien een allergische reactie tot ademhalingsproblemen kan leiden is het belangrijk om te weten wat je precies moet doen..

Was het aangedane gebied met lauw water en milde zeep, breng eventueel een hydrocortisonecrème of calaminelotion aan, verkoel het gebied met een kompres, koude vochtige handdoek, ijskompres of koel bad, neem eventueel een antihistaminicum, neusdecongestiva of in het geval en een ernstige allergische reactie is er mogelijk een adrenaline-injector nodig zoals EpiPen.

Wat je precies moet doen bij een allergische reactie is dus afhankelijk van onder andere de ernst van de allergische reactie. Laat je goed informeren door je dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kligman, A. M., & Epstein, W. L. (1956). Suppression of local allergic reactions with hydrocortisone. Journal of Allergy, 27(5), 395-397.