Pleister Resten Verwijderen: 5 Manieren

Pleister resten verwijderen kan door het kleverige slijm nogal ongemakkelijk en pijnlijk zijn, met name als je veel haar hebt.  

In plaats van het er vanaf te krabben of een lang warm bad te nemen kun je het ook op een aantal andere manieren doen zoals met alcohol of bakolie.

Dit artikel geeft tips voor pleister resten verwijderen en eventuele alternatieven zonder het kleverige slijm.

jeuk

1. Wrijf Alcohol

Met wrijfalcohol kun je pleisterresten verwijderen. Alcohol kan namelijk de meeste lijmen oplossen.

Neem een watje en doe er een kleine hoeveelheid wrijfalcohol op. Houd het vervolgens een paar seconden op het kleverige slijm en wrijf het vervolgens weg.

In plaats van wrijf alcohol zou je ook spiritus kunnen gebruiken. Dit is een mengsel van onder andere alcohol, water en andere toevoegingen. Het is dus vergelijkbaar.

2. Watje spiritus

Met behulp van spiritus kun je de kleverige lijmlaag die achterblijft makkelijker verwijderen. Dat doe je als volgt:

  1. drenk een watje in met spiritus
  2. houd de wat één minuut op het pleister restje 
  3. wrijf het residu er voorzichtig vanaf

Je hebt het misschien al in huis en anders is het bij de drogist verkrijgbaar.

3. Aceton

Aceton is een van nagellakremovers, maar naast nagellak kun je er nog meer dingen mee verwijderen. Je kunt er namelijk ook veel lijmen en kleefstoffen mee oplossen.

Wrijf een klein beetje op het restje en laat het even inwerken. Vervolgens wrijf je het voorzichtig weg.

4. Ethylacetaat 

Met een kleine hoeveelheid zuivere ethylacetaat kun je klevend verband pijnloos en gemakkelijker verwijderen.

Doe het op absorberend katoen en breng het op het oppervlak van het verband aan, waarna je het makkelijker kunt verwijderen.

5. Bakolie

Met verschillende soorten oliën kun je lijm van je huid verwijderen. Je hebt slechts een paar druppels nodig.

Oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn onder andere olijfolie, zonnebloemolie, canolaolie, kokosolie of groenteolie.

Laat de olie eerst even intrekken en verwijder de olie door er vervolgens met een wattenbol of doek overheen te wrijven.

Minder kleverige lijm

Bij pleisterresten verwijderen ben je dus het kleverige slijm aan het verwijderen. In plaats van de reguliere pleisters kun je ook niet klevende verbanden gebruiken. 

Gebruik bijvoorbeeld pleisters met weinig lijm, een hypoallergene tape of gaasjes.

De volgende keer als je pleisters gaat kopen, ga dan op zoek naar verpakkingen waar ‘low adhesive allergy’ op vermeld staat.

Oorspronkelijk zijn deze pleisters gemaakt voor mensen met een pleisterallergie.

Als laatste optie zou je ook een extra huidbarrière kunnen maken voordat je de pleister aanbrengt.

Pleister van wond losmaken

We hebben allemaal wel eens het kleverige gedeelte van de pleister op de wond geplakt. En als je de pleister er dan vanaf zou halen gaat de wond waarschijnlijk weer open en ben je terug bij af.

Als je voelt dat je pleister aan je wond kleeft, moet je dus niet gaan doortrekken. In plaats daarvan moet je de pleister van je wond los zien te weken. Dit kan op een aantal handige manieren.

Losweken. Zo kun je de lijm met water en olie zachter maken en losweken. Hiervoor kun je ook een zoutoplossing gebruiken. Wacht tot alles goed is losgeweekt en trek de pleister en dan langzaam en voorzichtig van af. 

Lijm bevriezen. Je kunt de lijm eventueel ook met ijskoude temperaturen bevriezen en broos maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld  ijsblokjes of een icepack die je natuurlijk eerst ergens inwikkelt.

Take home message

Nadat je een pleister hebt losgetrokken kan er nog een kleverige lijmlaag achterblijven. Pleister resten verwijderen is geen pretje, met name als je veel haar hebt. 

We hebben allemaal wel eens de resten van de pleister weggekrabt, wat aardig pijnlijk kan zijn. Je kunt ook op andere manieren pleisterresten verwijderen.

Je kunt de kleverige lijmresten verwijderen met wrijfalcohol, spiritus, aceton en ethylacetaat. Eventueel kun je ook een bakolie gebruiken zoals olijfolie of zonnebloemolie.

Vaak heb je er maar een kleine hoeveelheid van nodig. Bij het pleister resten verwijderen is het goed om eerst de hierboven geleverde instructies goed door te lezen.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Voor de volgende keer kun je ook voor pleisters gaan met weinig lijm of voor een niet klevend verband gaan.

Het is je vast ook wel eens overkomen dat het kleverige gedeelte op de wond zat en je bij het verwijderen van de pleister je korst voelde meetrekken.

Week de pleister dan eerst goed los met bijvoorbeeld water of olie, geef het wat tijd en trek het er vervolgens langzaam van af.

Je zou het lijm zelfs kunnen bevriezen met ijskoude temperaturen waardoor het lijm broos wordt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen