Rode Ogen Na het Huilen: 6 Remedies

Bloeddoorlopen ogen na het huilen. Erg vervelend want je wilt natuurlijk niet aan de hele wereld laten zien dat je gehuild hebt. 

Dus wat te doen tegen rode ogen na het huilen?

KORT ANTWOORD

Je kan de roodheid alleen verminderen door de ogen af te koelen met bijvoorbeeld een koud kompres, koel washandje of komkommerschijfjes. Koude temperaturen kunnen namelijk de bloedvaten rond de ogen laten krimpen. Hierdoor zal de roodheid afnemen. Daarnaast bestaan er ook oogdruppels met vasoconstrictoren die de bloedvaatjes vernauwen en de roodheid kunnen verminderen, alhoewel je dit niet altijd bij de hand zult hebben. Bovendien kan je met een kleurcorrigerende concealer de roodheid op andere gebieden van je gezicht zoals je neus maskeren.

Dit artikel vertelt je hoe je de roodheid en zwelling na een flinke huilbui effectief kan verminderen.

rode ogen

1. Koud kompres

Je kan de rode ogen na het huilen tegengaan met een koud kompres, ijspack, koude handdoek of koude lepel.

Door de koude temperaturen knijpen de kleine bloedvaatjes in de ogen samen waardoor de roodheid kan afnemen.

Een koud kompres kan helpen de irritatie en zwelling verminderen. Denk bijvoorbeeld een handdoek in koud water.

Breng elke dag een paar keer een koel kompres of wandje op de gesloten ogen. Kortom, een koud kompres kan verlichting bieden bij bloeddoorlopen ogen. 

Eventueel kan ook een warm kompres helpen. Laat een handdoek in warm water weken en wring hem vervolgens uit. Zorg ervoor dat het kompres niet te heet is omdat het gebied rondom de ogen gevoelig kan zijn.

Eventueel kan je ook een gekoelde gezichtscrème aanbrengen.

2. Theezakjes

Theezakjes behoren tot de populaire huismiddeltjes, en niet zonder reden. Theezakjes kunnen roodheid verminderen, wallen tegengaan en de donkere kringen onder de ogen aanpakken.

Door het huilen kunnen je ogen ook gaan zwellen. Met theezakjes kan je de doorbloeding stimuleren en de wallen verminderen. Kortom, theezakjes laten je ogen er beter uitzien.

Dit is te danken aan het cafeïne in theezakjes dat de huid kan doordringen. 

Hiervoor heb je twee natte theezakjes nodig. Leg ze in de koelkast gedurende 20 minuten en leg ze vervolgens op je ogen gedurende 15 – 30 minuten.

3. Komkommerschijfjes

Komkommerschijfjes kunnen zwellingen verlichten en de ogen verzachten. Dit doe je als volgt:

 1. was de komkommerkokommer ogen
 2. snijd twee plakjes van 0,5 centimeter
 3. houd de plakjes op je oogleden
 4. stop wanneer ze niet meer koel zijn

Het overige deel van de komkommer kan je voor een later moment bewaren. Uiteraard moet je wel een komkommer tot je beschikking hebben.

Komkommerschijfjes worden ook gebruikt tegen de donkere kringen onder ogen. Hiervoor worden schijfjes 30 minuten in de koelkast gelegd.

4. Concealer

Na het huilen kan de huid onder je ogen donkerder worden. Bovendien kunnen andere plekken op je gezicht zoals je neus ook rood worden. Deze effecten zijn te maskeren.

Gelukkig kan je dit verminderen met een kleurcorrigerende concealer. Door de kleur te corrigeren krijg je een frissere uitstraling.

Als je kijkt naar het bekende kleurenwiel zie je dat rood tegenover groen staat. Dit betekent dat rood en groen elkaar kunnen opheffen.

5. Oogdruppels en kunsttranen

Oogdruppels worden niet alleen gebruikt om de natuurlijk traanproductie aan te vullen. Er zijn namelijk ook oogdruppels die de bloedvaatjes kunnen vernauwen. Hiervoor worden zogenaamde vasoconstrictoren gebruikt waarmee de roodheid vervolgens kan afnemen.

Kunsttranen zijn druppels die de irritatie kunnen verlichten. Bovendien kunnen ze eventuele allergenen uit het oog wassen. 

Kunsttranen zijn zonder recept verkrijgbaar. Normaal gesproken kan je ze dagelijks tot vier keer gebruiken. Indien vaker zul je conserveringsmiddelvrije kunsttranen nodig hebben.

6. Massage

Massage is niet alleen effectief tegen vastzittende spieren maar ook tegen ontstoken ogen. Met een zachte oogmassage kan je het rode ontstoken gebied aanpakken. 

Je kan de doorbloeding zachtjes stimuleren door het gebied te masseren. Dit kan je ook doen door te tikken.

Dit doe je als volgt:

 1. begin met de drukpunten in je wenkbrauw gedurende een paar seconden
 2. veeg vervolgens van de binnenhoek naar de buitenhoek van je oog
 3. hiermee kan het ontstoken gebied als het ware afgevoerd worden
 4. tik met twee vingers op de sinussen vanaf de neus naar buiten

Waarom je ogen na het huilen rood worden?

Als je huilt worden de bloedvaatjes in je ogen wijder waardoor je ogen rood worden.

Door irritatie en ontstekingen ontstaan bloeddoorlopen ogen. Het gebied rondom de ogen zal hierdoor gevoelig zijn geworden.

Meestal zijn de sclera en bindvlies van het oog wit, maar door de irritatie kunnen hier rode of roze strepen in te zien zijn. Dit vinden veel mensen onaangenaam. De roodheid moet natuurlijk ergens vandaan komen.

Je lacrimale oogklieren pompen tijdens het huilen een afscheiding uit. Normaal gesproken houdt deze afscheiding je ogen vochtig.

Echter, als je huilt verwijden de bloedvaten van de klieren. Als gevolg gaan de klieren als het ware in een overdrive waardoor er roodheid ontstaat.

Tijdens het huilen gaat het vocht zich rondom de oogleden ophopen.

Rode ogen lastig te voorkomen

Hoe rood je ogen na het huilen zijn verschilt per persoon. Je kent vast wel iemand waarbij je een huilbui direct kan zien.

De meest effectieve manier is het vermijden van de trigger, oftewel het huilen. Dit is erg lastig maar op sommige momenten misschien wel fijner. Bijvoorbeeld voordat je een vergadering of presentatie hebt. 

Huilen is onderdeel van het leven dus wees niet te hard tegen jezelf als je het niet kan tegenhouden.

Rode ogen oorzaken

Rode ogen kunnen veroorzaakt worden door allergenen, irriterende stoffen, huilen, trauma’s, prikken, roodheid en pijn.

Oog irriterende stoffen:

 1. pollenhooikoorts
 2. huisdieren
 3. sigarettenrook
 4. schimmel
 5. chloor vanuit zwembaden
 6. stof
 7. parfums

Naast de rode ogen hebben mensen ook vaak last van brandenden, tranende of jeukene ogen.

Je oog probeert deze irriterdende stoffen af te weren door histamine aan te maken. Dit zorgt voor verwijding en ontsteekt de bloedvaatjes onder het oog oppervlak.

Gelukkig zijn rode ogen vaak onschuldig en kunnen ze met vrij verkrijgbare behandelingen verholpen worden.

Kijk bijvoorbeeld welk allergeen het rode oog heeft veroorzaakt en vermijd het. Weet wel dat bepaalde oorzaken een medische diagnose en behandeling vereist.

Take home message

Na het huilen hebben veel mensen last van bloeddoorlopen ogen. Huilen is een unieke menselijke emotie, maar de rode ogen na het huilen kunnen de meeste mensen niet echt waarderen.

Dus wat te doen tegen rode ogen na het huilen?

Je kan de roodheid verminderen door de ogen af te koelen met bijvoorbeeld een koud kompres of komkommerschijfjes.

Door de koele temperaturen zullen de verwijde bloedvaatjes samenknijpen en zal de roodheid afnemen. 

Ook worden theezakjes gebruikt bij roze ogen en irritatie. Eventueel kan je de andere rode delen van je gezicht met een concealer maskeren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Zoukhri, D. (2006). Effect of inflammation on lacrimal gland function. Experimental eye research, 82(5), 885-898.

Lavergne, N. A. (1997). Does application of tea bags to sore nipples while breastfeeding provide effective relief?. Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing, 26(1), 53-58.