Rugklachten door Doorgezakte Voet

20% van de mensen heeft pijn in de onderrug, maar mensen met gevallen bogen of platvoeten hebben maar liefst 50% meer kans op pijn in de onderrug. Dus kan een doorgezakte voet rugklachten veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Een doorgezakte voet kan leiden tot rugklachten. Een afhangende voetboog kan namelijk tot zwaardere schokken op de wervelkolom leiden. Daarnaast kunnen afhangende voetbogen voor een veranderde lichaamshouding of looppatroon zorgen. Deze veranderingen kunnen dus tot rugpijn leiden. De pijn die afhangende voetbogen kunnen veroorzaken worden meestal in de onderrug, benen en billen gevoeld. Zo kan het een combinatie zijn van ischias en lumbale dorsalgie. Pijn in het midden of bovenkant van de rug wordt minder vaak gezien.

Dit artikel vertelt je hoe een doorgezakte voet rugklachten kan veroorzaken, de symptomen die daarbij op kunnen treden inclusief de behandelingsmogelijkheden.

vrouw last van rug

De voeten zijn het fundament van je lichaam

Bij gevallen voetbogen komen voet-, knie-, heup- en rugpijn vaak voor. En dat is niet zo verwonderlijk.

Al je bewegingsstructuren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eén onderdeel kan heel de machine uit balans brengen.

Volgens meerdere podologen, fysiotherapeuten, chiropractors en specialisten in sportgeneeskunde ontstaat rugpijn daarom vaak door een proces van onderaf. 

Dit wordt ook wel de grond-omhoog theorie genoemd. Voetproblemen kunnen dus je belangrijkste gewrichten belemmeren zoals de enkels, knieën, heupen en rug. 

Zo kunnen er door verschillende compensatiemechanismen in de wervelkolom verschillende pijnen ontstaan zoals enkelpijn, voetpijn, heuppijn, kniepijn, sacro-iliacale pijn, piriformis-syndroom, lumbale pijn en nekpijn.

De voeten zijn dus het fundament van je lichaam en dragen heel je lichaam. De voet bevat drie bogen (zijkant, binnenkant en voor) die als schokdempers fungeren.

Weetje

Wist je dat de voet meer dan 100 ligamenten en spieren bevat. Al deze structuren stabiliseren de botten in je voet. De ligamenten bevatten elastine en werken als een elastiekje.

Alleen al verkeerd schoeisel kan heup- en rugklachten veroorzaken. Maar doorgezakte voeten kunnen nog veel meer symptomen veroorzaken.

Doorgezakte voeten symptomen

Symptomen van afhangende bogen en platvoeten:

 1. pijn in de voeten, met name in de bogen en hielen 
 2. voeten die snel moe worden 
 3. verminderde functie in de onderste extremiteiten
 4. moeizame voetbewegingen, bijvoorbeeld op de tenen staan 
 5. evenwichtsproblemen
 6. gezwollen binnenzolen van de voeten 
 7. pijn in de benen
 8. pijn in de rug
 9. kniepijn
 10. heuppijn

Doorgezakte voeten behandeling

Bij volwassenen zijn doorgezakte bogen meestal onomkeerbaar en dus blijvend. Platvoeten en afhangende bogen kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De precieze behandeling  hangt af van de oorzaak en ernst van het probleem.

Als het niet tot pijn of andere problemen leidt heb je waarschijnlijk geen behandeling nodig. 

Verschillende behandelingen: 

 1. zwelling en pijn verminderen met ijs en rust 
 2. pijnstillers bijvoorbeeld NSAID’s
 3. rekken en strekken 
 4. fysiotherapie
 5. corticosteroïden injecties
 6. braces
 7. aangepaste schoenen
 8. gips

Operatie. Voor blijvende verlichting moet een ingezakte voetboog vaak operatief hersteld worden. Een reconstructieve operatie kan de biomechanische steunstructuren herstellen.

Bij ernstige schade of pijn kunnen verschillende procedures aanbevolen worden:

 1. artrodese: enkel of voet botten samenvoegen
 2. synovectomie: de pees bekleding schoonmaken 
 3. osteotomie: aanpassingen van het bot
 4. bottransplantatie 
 5. peesoverdracht: een voetboog vormen met andere lichaams pezen
 6. botten en uitlopers verwijderen

Platvoet rugpijn

De wervelkolom houdt ons rechtop terwijl onze voeten de klap opvangen. De wervelkolom is dus niet gemaakt om de klappen op te vangen.

Om deze reden kunnen platvoeten rugpijn veroorzaken. Het systeem is onderling met elkaar verbonden en vervult ieder een unieke functie.

Bij een platvoet zijn de enkels niet goed uitgelijnd. De heeft gevolgen voor de posities van je gewrichten in zowel je voeten als benen. Hierdoor staan ze dus anders met elkaar in verbinding.

Take home message

Meer dan 100 spieren en ligamenten zorgen voor stabilisatie en de positie van de voet. 30% van de mensen heeft platvoeten en 85% van de mensen zal ooit last krijgen van rugpijn. 

Als je voeten, oftewel het fundament afwijkend is kunnen meerdere structuren in het gedrang komen. Dit is onder andere te zien aan het aantal rugklachten.

Kortom, kan een doorgezakte voet rugklachten veroorzaken? 

In vergelijking met de mensen met normale of hoge bogen hebben mensen met gevallen bogen of platvoeten een 50% hogere kans op pijn in de onderrug. 

Een veelvoorkomende oorzaak van lage rugpijn zijn dus afhangende voetbogen. Echter, veel mensen met een afhangende voetboog beseffen niet dat het problemen kan opleveren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Almutairi, A. F., BaniMustafa, A. A., Saidan, T. B., Alhizam, S., & Salam, M. (2021). The Prevalence and Factors Associated with Low Back Pain Among People with Flat Feet. International Journal of General Medicine, 14, 3677.