Schadelijke Effecten van Taurine

Sterfgevallen onder Europese atleten zijn in verband gebracht met energiedrankjes, die zowel cafeïne als taurine bevatten. Er is daardoor enige controverse rondom taurine ontstaan. 

Wellicht heb je ergens over taurine gelezen en vraag je je nu af of het je lichaam kan aantasten. Kortom, is taurine schadelijk?

Volgens beschikbare studies heeft taurine, bij gebruik in de aanbevolen hoeveelheden, geen negatieve bijwerkingen. Aangezien taurine in gal of urine wordt uitgescheiden, is taurine meestal niet schadelijk. Taurine kan mogelijk schadelijk zijn voor nierpatiënten met een verminderde nierfunctie of voor mensen met defecte taurinetransporters. Om de schadelijke effecten van andere bestanddelen in drankjes te maskeren wordt taurine juist toegevoegd. Lichte diarree en verstopping worden in de meeste gevallen veroorzaakt door het hoge cafeïne- en suikergehalte in drankjes. 

Dit artikel vertelt je of taurine schadelijk is, de interacties van taurine, hoe je lichaam het veilig kan uitscheiden en de positieve effecten van taurine.

schadelijk taurine

Schadelijkheid van taurine

Er is helaas nog weinig bekend over de lange termijn effecten van taurine supplementen. Er zijn wel een aantal schadelijke effecten in verband gebracht met taurine.

Nierziekte. Uit onderzoek blijkt dat taurine bij vier vormen van nierziektes een rol speelt: acute nierschade, diabetische nefropathie, glomerulonefritis, en chronisch nierfalen.

Zwangerschap en diabetes. Zwangeren kunnen taurine suppletie beter vermijden, tenzij een arts het voorschrijft. In dierstudies hebben taurine supplementen bij zwangere ratten obesitas en insulineresistentie bij de nakomelingen veroorzaakt.

Lage dosering. De taurine dosering in energiedrankjes is zo laag dat er bij normale hoeveelheden geen therapeutische effecten zijn en het dus niet schadelijk is. Integendeel zelfs, aan energiedranken wordt juist taurine toegevoegd om schadelijke bijwerkingen van andere ingrediënten te maskeren. 

Het is belangrijk om taurine supplementen van hoge kwaliteit te gebruiken om mogelijke besmetting met schadelijke bestanddelen te voorkomen.

Interacties met taurine

Cafeïne. Volgens een aantal onderzoeken kan taurine de effecten van cafeïne beïnvloeden. De waarneming van cafeïne op de vermoeidheid bleek veranderd te zijn. Dit effect is echter nog niet bevestigt bij mensen. Daarnaast lijkt taurine de effecten van cafeïne op het hart te verminderen

Alcohol en taurine. En hoge dosis alcohol in combinatie met een hoge dosis taurine is bij muizen dodelijk. Dat is reden genoeg om taurine-bevattende energiedrankjes niet met alcohol te mengen.

L-Carnitine en taurine. Uit rattenstudies blijkt dat de combinatie van taurine en L-carnitine de gezondheid van het hart kan verbeteren. L-carnitine en taurine konden in de spiercellen namelijk de verharding en vermenigvuldiging van spiercellen tegengaan en daarmee het opstapelen van plaque verminderen. Op deze manier zou taurine dus atherosclerose en hartziekten kunnen voorkomen.

Bijwerkingen van taurine

Veel mensen maken zich druk om de bijwerkingen van taurine. Er is zeker een link tussen bijwerkingen en taurine, alleen niet de link die je in eerste instantie zou verwachten.

Producten voegen taurine aan energiedrankjes toe om juist de vervelende bijwerkingen van  van cafeïne te maskeren. Ongewenste cafeïne bijwerkingen zijn onder andere  angstgevoelens, nervositeit en hartkloppingen.

Mogelijke bijwerkingen van taurine zijn:

  1. diarree
  2. misselijkheid
  3. constipatie
  4. duizeligheid
  5. moeite met lopen
  6. hoofdpijn
  7. tachycardie (snelle hartslag)
  8. onregelmatige hartslag
  9. hartritmestoornis
  10. jeuk
  11. diuretische werking: taurine kan de urineproductie mogelijk verhogen

Uitscheiding van taurine 

Het lichaam kan taurine via het gal of de urine uitscheiden. Uitscheiding vindt met name in de nieren plaats. Afhankelijk van de hoeveelheid taurine kunnen de nieren de taurine-uitscheiding ofwel verhogen ofwel verlagen. Naarmate de taurine inname toeneemt zal de taurine concentratie in de urine dus toenemen. 

Soms heeft het lichaam juist meer taurine nodig. In dat geval kunnen de taurine transporter moleculen in de nieren het benodigde taurine resorberen, om het vervolgens op te slaan. Resorberen is het proces waarin stoffen door de nieren terug worden opgenomen, in plaats van uitgescheiden worden. 

Voor twee groepen zou taurine dus schadelijk kunnen zijn:

  1. Verminderde nierfunctie: nierpatiënten met een chronische nieraandoening kunnen de taurine concentraties niet optimaal reguleren. 
  2. Defecte taurine transporters: zonder intacte taurine transporters kan je niet genoeg taurine vasthouden.

Kortom, taurine is bij gezonde personen meestal niet schadelijk, omdat de nieren de taurine concentraties kunnen handhaven. 

Positieve effecten van taurine

Taurine is een populair ingrediënt in ongezonde energiedrankjes, daarom heeft het een slechte reputatie gekregen. Mensen denken namelijk dat het taurine schadelijk is. 

Echter, het lichaam kan juist beschermd worden met behulp van een taurine-rijk dieet. Het kan zelfs een lang leven bevorderen.

De gezondheidsvoordelen van taurine:

  1. vermindert angst en depressie 
  2. lage concentraties kunnen de afgifte van testosteron verhogen
  3. vermindert overprikkeling in de hersenen 
  4. verbetert het lange termijn geheugen
  5. antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-apoptotische eigenschappen
  6. verhoogde insulinegevoeligheid
  7. vermindert erectiestoornissen
  8. preventie droge ogen en cataract  
  9. bevordert de nachtrust 
  10. stabiliseert het celmembraan 
  11. verbeterde leverfunctie

Je lichaam kan niet onder alle omstandigheden voldoende taurine produceren. Om deze reden is taurine een semi-essentieel aminozuur, een aminozuur  wat je uit de voeding moet halen. 

Sommige risicogroepen lopen sneller een taurine tekort op, waaronder pasgeboren en premature baby’s en chronische hart-, lever-, en nierpatiënten.

Take home message 

Hoewel taurine supplementen geen directe problemen heeft veroorzaakt, is het overlijden van sommige Europese atleten wel in verband gebracht met energiedrankjes die onder andere taurine bevatten. 

Hoewel er een aantal aandoeningen in verband worden gebracht met taurine, is dit aminozuur voor de meeste gezonde mensen niet schadelijk. Taurine kan echter schadelijk zijn voor mensen met nierproblemen of defecte taurine transporters.

Producenten van energiedrankjes maken juist gebruik van taurine om de schadelijke effecten van andere bestanddelen, zoals cafeïne, te maskeren.

Taurine rijke voedingsbronnen zijn vlees, schaaldieren, en groenten waaronder zeewier. Daarnaast zit moedermelk boordevol taurine omdat baby’s nog niet in staat zijn voldoende taurine aan te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kim, W. (2003). Debunking the effects of taurine in Red Bull Energy Drink. Nutrition Bytes, 9(1).

Suliman, M. E., Bárány, P., Filho, J. C. D., Lindholm, B., & Bergström, J. (2002). Accumulation of taurine in patients with renal failure. Nephrology Dialysis Transplantation, 17(3), 528-529.

Chesney, R. W., Han, X., & Patters, A. B. (2010). Taurine and the renal system. Journal of biomedical science, 17(1), 1-10.

Laidlaw, S. A., Grosvenor, M., & Kopple, J. D. (1990). The taurine content of common foodstuffs. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 14(2), 183-188.

Davison, A. N., & Kaczmarek, L. K. (1971). Taurine—a possible neurotransmitter?. Nature, 234(5324), 107-108.

Schaffer, S., Takahashi, K., & Azuma, J. (2000). Role of osmoregulation in the actions of taurine. Amino acids, 19(3), 527-546.

Zulli, A. (2011). Taurine in cardiovascular disease. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 14(1), 57-60.

Azuma, J., Sawamura, A., Awata, N., Ohta, H., Hamaouchi, T., Harada, H., … & Kishimoto, S. (1985). Therapeutic effect of taurine in congestive heart failure: a double‐blind crossover trial. Clinical cardiology, 8(5), 276-282.

Waldron, M., Patterson, S. D., Tallent, J., & Jeffries, O. (2018). The effects of oral taurine on resting blood pressure in humans: a meta-analysis. Current hypertension reports, 20(9), 1-8.

Aerts, L., & Van Assche, F. A. (2002). Taurine and taurine-deficiency in the perinatal period.