Scheren met Puistjes: 5 Tips

Als je puistjes hebt kan scheren een uitdagende taak zijn. Je wilt natuurlijk niet dat een puistje gaat bloeden en je wilt al helemaal geen littekens.

Puistjes kunnen ontstoken en gevoelig zijn, dus het is belangrijk om de juiste technieken en tools te gebruiken om irritatie te voorkomen. 

Dit artikel vertelt je meer over scheren met puistjes, een aantal handige tips, alternatieven en wat er allemaal mis kan gaan als je scheert met puisten.

man met baard

Tips voor scheren met puistjes

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat het scheren van gezichtshaar soepel en comfortabel verloopt als je last hebt van puistjes. Hier zijn enkele tips:

 1. Reinig je gezicht grondig voor het scheren. Dit helpt om overtollige olie en bacteriën te verwijderen die kunnen leiden tot irritatie of infectie.
 2. Speciale scheergel. Gebruik een scheergel of -crème die speciaal is ontworpen voor gevoelige huid. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die helpen om irritatie te verminderen.
 3. Scherp en schoon mes. Zorg voor een scherp en schoon scheermes of scheermesjes. Een bot scheermes of scheermesjes kunnen irritatie en infectie veroorzaken.
 4. Juiste scheerrichting. Scheer in de richting van de haargroei om irritatie te verminderen.
 5. Aftershave. Gebruik een aftershave of een lotion die speciaal is ontworpen voor gevoelige huid na het scheren. Dit kan helpen om irritatie te verminderen en de huid te kalmeren.

Overweeg om een dermatoloog te raadplegen als je last hebt van frequente puistjes. Zij kunnen je aanvullende behandelingsopties aanbieden.

Scheer niet te vaak, dit kan de huid uitdrogen en leiden tot meer onzuiverheden.

Houd er rekening mee dat iedere huid anders is en dat het tijd kan nemen om te bepalen welke technieken en producten het beste werken voor jou. 

Maar door deze tips in acht te nemen, kan je helpen om irritatie te verminderen en het scheren comfortabeler te maken als je last hebt van puistjes.

Problemen door scheren met puistjes

Er zijn een aantal problemen die kunnen optreden als je scheert met puistjes. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Irritatie: Het scheren van gezichtshaar kan leiden tot irritatie van de huid, vooral als je last hebt van puistjes. Dit kan leiden tot roodheid, jeuk en zwelling.
 2. Infectie: Puistjes zijn ontstoken zijn, dus als je eroverheen scheert, kun je de infectie verspreiden naar andere delen van je gezicht. Dit kan leiden tot meer puistjes en onzuiverheden.
 3. Knelpunten: Als je te hard drukt of te vaak over een puistje scheert, kan dit leiden tot knelpunten. Dit zijn pijnlijke, rode bultjes die kunnen ontstaan als de huid wordt beschadigd.
 4. Hyperpigmentatie: Als je scheert met puistjes, kun je de kans op hyperpigmentatie verhogen. Dit is wanneer de huid donkerder wordt op bepaalde plaatsen.
 5. Rode vlekken: Het scheren met puistjes kan ook leiden tot rode vlekken op de huid die langer aanhouden dan de puistjes zelf.
 6. Bacteriën: Als je scheert met een bot scheermes of scheermesjes, kan dit leiden tot het opnemen van bacteriën in de huid, dit kan leiden tot meer ontstekingen en infecties.

Alternatieven

Als je last hebt van puistjes, kun je overwegen om alternatieven te gebruiken voor scheren om irritatie te voorkomen. Hier zijn enkele opties:

 1. Epilatie: Dit is een methode waarbij ontharingscrème of een epilator wordt gebruikt om het haar aan de wortel te verwijderen. Dit kan een comfortabelere optie zijn dan scheren omdat het haar langer wegblijft.
 2. Laserontharing: Dit is een medische procedure waarbij laserstralen worden gebruikt om haarzakjes te beschadigen, waardoor het haar niet meer kan groeien. Dit is een duurzamere optie dan scheren of epileren, maar het kan enige tijd kosten om het gewenste resultaat te bereiken.
 3. Elektro-epilatie: Dit is een methode die elektrische impulsen gebruikt om haren te verwijderen. Het is pijnloos en snel, maar kan leiden tot kleinere huidirritaties.
 4. Waxen: Dit is een methode waarbij warmte wordt gebruikt om hars aan te brengen op de huid en het haar eruit te trekken. Dit kan enige pijn doen, maar het haar blijft langer weg dan bij scheren.
 5. Threading: Dit is een traditionele methode die wordt gebruikt in Azië, waarbij een draad wordt gebruikt om haren uit te trekken. Dit is een snelle en efficiënte manier om haren te verwijderen, maar kan leiden tot enige huidirritatie.

Aandachtspunten

Gebruik milde scheerproducten. Veel scheerproducten bevatten alcohol of andere irriterende ingrediënten die de huid kunnen uitdrogen en irriteren.

Laat de scheerproducten een paar minuten intrekken voordat je begint met scheren. Dit geeft de producten de tijd om de haren en de huid zacht te maken, waardoor het scheren gemakkelijker en comfortabeler wordt.

Gebruik een vochtinbrengende lotion na het scheren. Dit kan helpen om de huid te kalmeren en te hydrateren na het scheren, wat kan helpen om irritatie te verminderen.

Gebruik geen scrubs of exfolianten voordat je gaat scheren. Dit kan de huid irriteren en beschadigen, waardoor het scheren pijnlijker wordt.

Wees voorzichtig met het gebruik van aftershave. Veel aftershaves bevatten alcohol of andere irriterende ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Gebruik een aftershave speciaal voor gevoelige huid of kies voor een vochtinbrengende lotion.

Vermijd het scheren van puistjes. Als je een puistje hebt, probeer het dan te vermijden om het te scheren. Dit kan de kans op infectie verhogen en kan leiden tot knelpunten.

Overweeg een professionele behandeling. Als je last hebt van frequente puistjes of als je niet zeker weet hoe je het beste kunt scheren met puistjes, overweeg dan om een dermatoloog te raadplegen voor aanvullende behandelingsopties.

Door deze tips in gedachten te houden, kan je helpen om irritatie te verminderen en het scheren comfortabeler te maken als je last hebt van puistjes. 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere huid anders is en dat het tijd kan nemen om te bepalen welke technieken en producten het beste werken voor jou.

Take home message

We hebben net een uitgebreid gesprek gehad over de uitdagingen die mensen kunnen ondervinden bij het scheren van gezichtshaar als ze last hebben van puistjes. 

We hebben gekeken naar verschillende technieken en producten die kunnen worden gebruikt om irritatie te verminderen en het scheren comfortabeler te maken. 

We hebben ook gekeken naar alternatieven voor scheren, zoals epilatie, laserontharing, elektro-epilatie, waxen, en threading.

We hebben ook besproken dat het kan leiden tot knelpunten, infecties, hyperpigmentatie, rode vlekken en inname van bacteriën als je scheert met puisten. 

En dat het ook kan leiden tot littekens als je niet voorzichtig bent.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere huid anders is en dat het tijd kan nemen om te bepalen welke technieken en producten het beste werken voor jou. 

Maar door de tips en suggesties die we hier besproken hebben in acht te nemen, kan je helpen om irritatie te verminderen en het scheren comfortabeler te maken als je last hebt van puistjes. 

En als je twijfels hebt over hoe je het beste kunt scheren met puistjes, overweeg dan om een dermatoloog te raadplegen voor aanvullende behandelingsopties.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen