Slapen met Sokken: 5 Voor- en Nadelen

Voordat je je bed induikt wil je natuurlijk het liefst je warme sokken aanhouden. Er bestaat echter veel discussie over of het dragen van sokken tijdens het slapen gezond is of niet. 

Sommigen beweren dat het dragen van sokken tijdens het slapen helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en de voeten warm te houden, terwijl anderen beweren dat het dragen van sokken kan leiden tot oververhitting en een slechte nachtrust.

Dus is slapen met sokken goed?

KORT ANTWOORD

Het dragen van sokken tijdens het slapen kan in sommige gevallen de bloedcirculatie verbeteren en de voeten warm houden, vooral bij mensen met koude voeten. Het kan mogelijk ook helpen om het risico op ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten te verminderen.

Echter, het is belangrijk om te realiseren dat het dragen van sokken tijdens het slapen ook kan leiden tot oververhitting en een slechte nachtrust, vooral als je een warme slaapomgeving hebt. Het is daarom het beste om te experimenteren met het dragen van sokken tijdens het slapen en te zien hoe jouw lichaam hierop reageert.

Dit artikel vertelt je de voor en nadelen van slapen met sokken inclusief welke soort sokken meer geschikt zijn.

vrouw die slaapt

De voordelen van slapen met sokken

Er zijn een aantal voordelen aan het dragen van sokken tijdens het slapen.

Verbetering van de bloedcirculatie. Wanneer je voeten warm zijn, kan dit de bloedcirculatie bevorderen, wat kan bijdragen aan een gezonde hart- en vaatfunctie.

Lager risico op ziekten. Het dragen van sokken tijdens het slapen kan mogelijk het risico op ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten verminderen.

Minder koude voeten. Veel mensen lijden aan koude voeten tijdens de nacht, het dragen van sokken kan hiertegen beschermen en ervoor zorgen dat je voeten warm blijven.

Lager risico op nachtelijke beenkrampen. Sommige mensen ervaren nachtelijke beenkrampen, het dragen van sokken kan dit risico helpen verminderen.

Lager risico bepaalde huidaandoeningen. Het dragen van sokken tijdens het slapen kan helpen om huidaandoeningen zoals eczeem en droge huid te voorkomen.

De nadelen van slapen met sokken

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het dragen van sokken tijdens het slapen.

Oververhitting. Het dragen van sokken kan leiden tot oververhitting van de voeten en een oncomfortabele slaap.

Slechte nachtrust. De warmte van de sokken kan leiden tot een slechte nachtrust, waardoor je ’s ochtends moe wakker wordt.

Huidirritatie. Het dragen van sokken kan leiden tot huidirritatie, vooral als je voeten zweten of als de sokken niet gemaakt zijn van ademende materialen.

Vermindering van de luchtcirculatie. Het dragen van sokken kan de luchtcirculatie verminderen en daarmee de huidventilatie verminderen, wat kan leiden tot een slechtere hygiëne van de voeten.

Minder natuurlijke afvoer van de afvalstoffen. Als gevolg van de vermindering van de bloedcirculatie kan het dragen van sokken tijdens het slapen de afvoer van de afvalstoffen uit de benen bemoeilijken, wat kan leiden tot vermoeide en zware benen.

Wanneer wel met sokken slapen en wanneer niet?

Er zijn een aantal situaties waarin het dragen van sokken tijdens het slapen wel of niet aan te raden is. Hieronder een aantal voorbeelden:

Situaties waarin het misschien wel aan te raden is om sokken te dragen tijdens het slapen:

 • Als je vaak last hebt van koude voeten tijdens de nacht.
 • Als je last hebt van nachtelijke beenkrampen.
 • Als je een huidaandoening hebt zoals eczeem of droge huid.
 • Als je een medische aandoening hebt waarbij een verbetering van de bloedcirculatie aanbevolen is.

Situaties waarin het misschien niet aan te raden is om sokken te dragen tijdens het slapen:

 • Als je vaak last hebt van oververhitting tijdens de nacht.
 • Als je vaak last hebt van een slechte nachtrust.
 • Als je voeten zweten en de sokken niet gemaakt zijn van ademende materialen.
 • Als je een slaapomgeving hebt met een hoge temperatuur.

Met wat voor sokken slapen?

Er zijn een aantal soorten sokken die geschikter zijn om tijdens het slapen te dragen dan andere. Hieronder een aantal voorbeelden:

 1. Wollen sokken: Wollen sokken zijn een goede optie omdat ze goed ademend zijn en geen zweet vasthouden, daardoor blijven je voeten droog tijdens de nacht.
 2. Katoenen sokken: Katoenen sokken zijn een andere goede optie omdat ze ademend zijn en geen statische elektriciteit opwekken.
 3. Sokken van merinowol: Merinowol sokken zijn een goede optie omdat ze ademend zijn, vochtregulerend en geurwerend werken.
 4. Thermische sokken: Thermische sokken zijn speciaal gemaakt om de voeten warm te houden tijdens de koude maanden, deze zijn daarom een goede keuze als je last hebt van koude voeten tijdens de nacht.
 5. Compressie sokken: compressie sokken zijn speciaal ontworpen om de bloedcirculatie te verbeteren en zijn daarom geschikt voor mensen met een medische aandoening waarbij een verbetering van de bloedcirculatie aanbevolen is.

Take home message

Slapen met sokken kan in sommige gevallen zeker voordelen hebben, zoals de verbetering van de bloedcirculatie, mogelijke vermindering van het risico op ziekten, vermindering van koude voeten, vermindering van het risico op nachtelijke beenkrampen en vermindering van het risico op bepaalde huidaandoeningen. 

Echter, het is belangrijk om te realiseren dat slapen met sokken ook nadelen kan hebben, zoals oververhitting en slechte nachtrust.

Daarom is het aan te raden om te experimenteren met het dragen van sokken tijdens het slapen en te zien hoe jouw lichaam hierop reageert. 

Ga voor sokken die gemaakt zijn van ademende materialen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen