Is Slapen Met Een Open Raam Gezonder?

Het is algemeen bekend dat frisse lucht goed voor je is. Aangezien je elke nacht 7-9 uur in een kleine ruimte slaapt ga je je al snel afvragen of slapen met een open raam gezonder is.

KORT ANTWOORD

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat ‘s nachts je raam openzetten de slaap kan bevorderen. Slapen met een open raam verbetert de ventilatie en luchtstroom waardoor de koolstofdioxide (CO2) in balans komt en het voor een beetje verkoeling zorgt. Ook kan een raam de luchtvochtigheid verlagen. Dit alles zal de nachtrust ten goede komen.

Dit artikel vertelt je de voor- en nadelen van slapen met een open raam.

wakker worden vrouw

Voordelen van slapen met een raam open

Betere CO2-balans

Als je slaapt met gesloten ramen en deuren kan er CO2 gaan ophopen. Niet gek, je ademt namelijk zuurstof in en ademt CO2 uit.

Als je wakker wordt kan je de effecten van deze opgehoopte CO2 ervaren. Slapen in een kamer met hoge CO2-niveaus kan tot de volgende symptomen leiden:

  1. hoofdpijn
  2. duizeligheid
  3. misselijkheid

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat slapen met een open raam de koolstofdioxide in balans brengt. Deze CO2-balans is belangrijk voor een goede slaapkwaliteit.

Kortom, slapen met een open raam voorkomt CO2-ophoping en zorgt voor een instroom van zuurstof.

Verkoeling

Een avondbriesje kan hemels zijn. De sleutel tot een goede nachtrust is volgens sommige wetenschappers een koele slaapomgeving tussen de 17 en 20 graden celsius. Slapen met een open raam kan je daarbij helpen.

In een verfrissende koele omgeving kan je heerlijk in slaap vallen. 

Weetje

Wist je dat je met een koelere temperatuur, met name koelere voeten, je sneller in slaap zult vallen? Dit is voor het lichaam een teken dat de dag ten einde is.

Probeer het uit wanneer de buitenlucht ’s nachts koeler is om van de ontspannende effecten te kunnen profiteren. Ga niet overboord en zorg ervoor dat je geen kou vat.

Verlaagt de luchtvochtigheid 

Bovendien kan je met een open raam de luchtvochtigheid omlaag schroeven. Slapen in een vochtige, klamme kamer kan erg oncomfortabel zijn. Zelfs douchen en koken kan de vochtigheidsgraad verhogen. 

Je hebt niet per se een luchtontvochtiger nodig, je raam openzetten kan al voldoende zijn. Vochtige lucht gaat naar buiten terwijl er drogere lucht naar binnen stroomt.

Betere slaapkwaliteit 

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen maar uit onderzoek blijkt dat slapen met openwakker worden koffie ramen en deuren zowel de luchtstroom als ventilatie verbetert.

Deze verbeterde ventilatie en luchtstroom zal de kwaliteit van je slaap verbeteren. Dit blijkt uit een onderzoek onder 17 gezonde deelnemers.

Minder verontreinigende stoffen

Veel mensen houden de ramen gesloten, met name in de wintermaanden. Hierdoor kunnen verontreinigende stoffen achterblijven. 

Het dagelijks vijf minuten openen van de ramen kan de concentratie van verontreinigende stoffen in de binnenlucht verminderen.

Fijne achtergrondgeluiden

Het is je vast wel eens opgevallen dat je door geluiden van buitenaf zoals regen een fijn gevoel krijgt. Er zijn zelfs toegewijde kanalen die al deze geluiden opnemen zodat je beter in slaap valt.

Zachte achtergrondgeluiden en geluiden van de buitenwereld kunnen je helpen gemakkelijker in slaap te vallen. 

Hoewel witte ruis momenteel nog niet goed onderzocht is, hebben al veel mensen rustgevende effecten ervaren dankzij de buitenlucht. 

Door simpelweg je ramen open te houden kan je van de prachtige geluiden van de wildernis profiteren. Helaas niet altijd verstandig als je hartje centrum woont. 

Nadelen slapen met een open raam

Er zijn een aantal situaties waarin slapen met een open raam misschien niet zo’n goed idee is:

  1. wanneer je in een vervuilde omgeving woont
  2. rumoerige omgeving
  3. last hebt van een pollenallergie

Slapen met een open raam is gezonder. Echter, als je niet oppast kan je ziek worden en een mogelijke sinusinfectie oplopen. 

De koude lucht zal je dan wel niet direct ziek maken, maar indirect kunnen de ziektekiemen je immuunsysteem overweldigen.

Houd ook rekening met vervelende insecten. Als iets je nachtrust kan verwoesten zijn het wel muggen. Installeer daarom een hor om toch het raam open te kunnen houden.

Take home message 

Een goede ventilatie is erg belangrijk en ‘s nachts lig je urenlang in een kleine kamer. Dan luidt al snel de vraag, is slapen met een open raam niet gezonder?

Slapen met een open raam bevordert de ventilatie en luchtstroom wat zeker de slaapkwaliteit kan bevorderen. 

Volgens het Nederlandse onderzoek was deze betere nachtrust te danken aan het lagere koolstofdioxide. 

Het onderzoek duurde echter maar vijf nachten en werd uitgevoerd met slechts 17 deelnemers.

Volgens een aantal wetenschappers kan koele, frisse lucht ook voor ontspanning zorgen wat ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt.

Je bent misschien een beetje terughoudend omdat het nogal fris kan worden, maar volgens onderzoek is slapen met een open raam mogelijk gezonder.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen