Mijn Slijm Proeft Vies: 8 Oorzaken

Mijn slijm proeft vies, hoe komt dat? Typisch ervaar je een bittere of metaalachtige smaak in de mond.

Zuur of scherp voedsel kan een vieze of bittere smaak veroorzaken. Echter, als je slijm plotseling vies proeft of als de smaak aanhoudt zul je je sneller zorgen maken.

Hier kunnen een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen waaronder een slechte mondhygiëne en bepaalde medicijnen.  

Om een idee te krijgen waarom je slijm vies proeft zullen we de 8 mogelijke oorzaken doornemen inclusief de bijbehorende symptomen.

vrouw last van vieze smaak door overgeven

Slijm proeft vies

  1. Een droge mond. Onvoldoende speekselaanmaak leidt tot een droge mond, waarbij je ook last kunt hebben van een droog, plakkerig gevoel. Dit wordt in de medische wereld ook wel xerostomie genoemd. Speeksel gaat namelijk de bacteriën in je mond tegen. Echter, als je minder speeksel hebt komt dat juist de overleving van de bacteriën ten goede. Xerostomie kan veroorzaakt worden door onder andere tabaksgebruik, neusverstopping, bestaande aandoeningen en geneesmiddelen. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld tijdens het sporten genoeg water drinkt zodat de bacteriën niet de kans krijgen om te gaan groeien. 
  2. Zure reflux. Een ongewenste bittere smaak kan ook het gevolg zijn van zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Hierbij kan het zuur of gal in je voedselpijp terecht komen door een verzwakte sluitspier van je maag. Als het zuur opstijgt kun je een branderig gevoel in de mond en keel ervaren.
  3. Slechte mondhygiëne. De meest voorkomende oorzaak van een bittere smaak in je mond is een slechte mondhygiëne. Mensen hebben er vooral na het wakker worden last van. Het is te wijten aan de ophoping van speeksel en bacteriën op je tandvlees, tong en tanden, wat dus tot een slechte adem leidt en een veranderde smaakwaarneming.
  4. Bepaalde supplementen. Een metaalachtige smaak die een paar uur na een supplement optreedt is mogelijk te wijten aan de bestanddelen ervan. In sommige multivitaminen zit chroom, koper of zink wat voor die metaalsmaak kan zorgen. Houd ook rekening met calcium- en ijzersupplementen die een vieze smaak kunnen achterlaten. 
  5. Infecties. Een infectie van je sinussen, amandelen en middenoor kan voor een onaangename metaalsmaak zorgen. Symptomen zoals een zere keel, oorpijn en congestie kunnen hierbij optreden.
  6. Zwangerschap. Als je zwanger bent kun je het gevoel hebben alsof er oude munten in je mond zitten. Vermoeidheid en misselijkheid zijn veelvoorkomende zwangerschapssymptomen, maar door zintuiglijke veranderingen kan er ook een smaakverandering ontstaan die vaak als metaalachtig of bitter omschreven wordt.
  7. Leverprobleem. De virale leverinfectie hepatitis B kan een bittere smaak in je mond achterlaten. Leveraandoeningen kunnen namelijk een ophoping van chemicaliën veroorzaken wat in het speeksel vrijkomt en een metaalsmaak achterlaat.
  8. Geneesmiddelen. Antibiotica en antidepressiva kunnen een bittere smaak veroorzaken. Het betreft ook de medicijnen en supplementen die metaalachtige bestanddelen bevatten. Na de opname ervan zal het speeksel namelijk de resten ervan uitscheiden.
  9. Uitdroging: Uitdroging kan leiden tot een droge mond en een verandering in de smaakperceptie. Het gebrek aan voldoende vocht kan de speekselaanmaak verminderen, wat kan leiden tot een bittere smaak.
  10. Medicatiebijwerking: Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die leiden tot een verandering in de smaak. Bepaalde antibiotica, antihistaminica en bloeddrukmedicijnen staan erom bekend dat ze een bittere smaak in de mond kunnen veroorzaken.
  11. Constipatie: Ernstige constipatie kan ervoor zorgen dat er giftige stoffen in het lichaam worden opgebouwd, wat kan leiden tot een slechte adem en een vieze smaak in het slijm.
  12. Taaislijmziekte: Taaislijmziekte (cystische fibrose) is een genetische aandoening die de productie van taai slijm in het lichaam veroorzaakt. Dit kan leiden tot een ophoping van slijm in de luchtwegen en de spijsverteringsorganen, wat een vieze smaak kan veroorzaken.
  13. Epilepsie: Sommige mensen met epilepsie ervaren een verandering in de smaak vóór of na een epileptische aanval. Dit kan een vieze smaak in het slijm veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat als je last hebt van een vieze smaak in het slijm en het aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, het raadzaam is om een arts te raadplegen. 

Een medische professional kan de onderliggende oorzaak vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Take home message

Het is lastig om de smaak aan te duiden als het slijm vies proeft, maar mogelijk is de smaak bitter of metaalachtig.

Mijn slijm proeft vies, waarom?

Oorzaken van een bittere smaak zijn onder andere een droge mond, gastro oesofageale refluxziekte of zure reflux, slechte mondhygiëne, zwangerschap, luchtweginfecties, supplementen of leverproblemen.

Deze lijst is lang maar echter nog steeds incompleet. Een huisarts kan deze oorzaken uit elkaar houden en een correcte diagnose stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Nederfors, T. (2000). Xerostomia and hyposalivation. Advances in dental research, 14(1), 48-56.