Snuiten met Bloed: 8 Oorzaken

De aanblik van bloed na het snuiten kan even schrikken zijn. Gelukkig is het vaak niet ernstig. Maar wat veroorzaakt het snuiten met bloed?

KORT ANTWOORD

Veel voorkomende oorzaken zijn te hard snuiten, te vaak snuiten, infectie of allergie wat voor ontsteking of slijmvliesirritatie zorgt en zeer droge neusholten. Je neus kan erg droog worden tijdens seizoensveranderingen, bijvoorbeeld in de winter. Als je over het algemeen gezond bent zal snuiten met bloed meestal geen reden tot bezorgdheid zijn. Soms kan het echter wel een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem.

Dit artikel vertelt je veelvoorkomende oorzaken van snuiten met bloed.

vrouw pakt tissue

1. Te hard snuiten

De neus bevat een grote bloedvoorraad, maar de bloedvaatjes in je neus zijn erg dun. Bovendien liggen ze ook nog eens dicht bij het oppervlak en is de huid daar dun. 

Als je snuit wordt de druk in je neus groter, dus als je te hard snuit kan een bloedvaatje barsten waardoor je een bloedneus krijgt.

Hetzelfde geldt voor te vaak snuiten, dit zorgt voor veel drukverhogende momenten.

Als het bloedvat beschadigd is neemt de kans op een volgende bloeding toe, het korstje kan door het snuiten namelijk gemakkelijk afbreken. 

De meeste neusbloedingen ontstaan in het neustussenschot, de plek waar de neus in twee kanten verdeeld wordt.

2. Seizoensverandering

Tijdens een seizoenverandering kunnen bloedingen vaker voorkomen. Als het seizoen verandert zal ook de luchtvochtigheid veranderen.

Door droog en koud weer kunnen de haarvaten (bloedvaatjes) in je neus sneller barsten. Daarnaast kunnen plotse drastische temperatuurveranderingen tot snuiten met bloed leiden.

Aangezien de bloedvaatjes in je neus dun en kwetsbaar zijn kan je hierdoor sneller een bloedneus oplopen.

De seizoenen kan je niet beïnvloeden. Wel kan je de luchtvochtigheid in het huis aanpassen zodat je neus weefsel niet uitdroogt. 

Eventueel kunnen zoutoplossende sprays en neusdruppels helpen.

3. Droge neusholte

vrouw alternerende neusademhalingIn de wintermaanden hebben mensen er meer last van. Door de koude en droge lucht is er minder vocht in je neus waardoor de bloedvaten gemakkelijker beschadigen. 

Een zeer droge neusholte verhoogt de kans op snuiten met bloed. Je bloedvaten zijn immers nog kwetsbaarder. Hetzelfde geldt voor droge sinussen. 

Door de droogheid kan het genezingsproces ook stroever verlopen. Het verhoogt bovendien de kans op infecties.

4. Infectie

Door een infectie kan je neusslijmvlies ontstoken en geïrriteerd raken. Mogelijk zijn de onderste neusgaten geïnfecteerd. 

Houd hier rekening mee als je bij het snuiten met bloed ook korstvorming aan de binnenkant van de neus waarneemt. Ga hiervoor langs de dokter.

5. Neusverstopping

Snuiten met bloed komt vaker voor bij mensen die regelmatig een neusverstopping hebben. Chronische verstopping kan de bekleding van de neusholte ontsteken. 

Als je vervolgens snuit kan het weefsel licht beschadigen waarna een bloedneus ontstaat. Gelukkig is het meestal geen reden tot tot ernstige bezorgdheid.

6. Bloedverdunners

De kleine bloedvaten in je neus worden ook wel haarvaten genoemd. Ze liggen erg dicht bij het neusoppervlak wat ze erg kwetsbaar maakt en dus gemakkelijk kunnen breken. 

Als je bloedverdunners slikt neemt de kans op een bloedneus toe, bovendien neemt de ernst van de bloedneus ook toe. Probeer je neus daarom zo min mogelijk te snuiten.

Voorbeelden van bloedverdunnende medicijnen die een bloedneus kunnen veroorzaken zijn aspirine, warfarine, en clopidogrel.

7. Allergieën

Als de pollen weer toenemen of de slaapkamer omgeving verandert neemt de kans op snuiten met bloed ook toe. 

Door allergieën kan je neusslijmvlies gaan zwellen. De ontsteking wordt ook wel vasomotorische rhinitis genoemd.

De bloedvaatjes liggen dus dicht bij het oppervlak en zijn erg dun. Je kan je wel voorstellen dat een allergie en de zwelling de kans verhoogt op een bloedneus. 

Ook door het niezen en hoesten kunnen de bloedvaten kapot gaan. Een neusverstopping in de ochtend kan een aanwijzing zijn voor een allergische reactie. 

8. Acute bronchitis

Bloed tijdens het snuiten van het neus kan een teken zijn van acute bronchitis. Het is wel zeldzaam.

Bij een acute bronchitis zijn de luchtwegen door een virale of bacteriële infectie ontstoken. Het kan daarom met koorts gepaard gaan. 

Bij een acute bronchitis kan een nasofaryngeale infectie optreden wat tot snuiten met bloed kan leiden.

Overige oorzaken

Snuiten met bloed kan ook veroorzaakt worden door:

  1. neuspeuteren
  2. grote hoogtes
  3. antibiotica
  4. neustussenschot afwijkingen
  5. neuspoliepen
  6. vreemde voorwerpen in de neus
  7. neustumoren
  8. bloedziekten: bloedarmoede, laag bloedplaatjesgehalte

Wat je ertegen kan doen

Op een aantal manieren kan je snuiten met bloed minimaliseren of helpen voorkomen:

  1. slijmvorming tegengaan met citrusvruchten
  2. eventueel de luchtvochtigheid verhogen tussen 60-64, met name in de slaapkamer 
  3. als het mogelijk is bloedverdunners vermijden, zo beschikken ook aspirine, ginseng en vitamine E over bloedverdunnende effecten. Overleg dit met je arts. 
  4. vitamine K

Take home message

60% van de mensen zal op een gegeven moment last krijgen van een bloedneus. Jaarlijks hebben bijna 60 miljoen Amerikanen een bloedneus. Als je je neus snuit verwacht je snot, maar soms zit er bloed bij. Dat is soms even schrikken.

Je neus snuiten met bloed komt nogal eens voor. Veelvoorkomende oorzaken zijn te hard snuiten, allergieën, infecties en een droge neusholte.

Pak de onderliggende oorzaak aan en zorg ervoor dat de druk niet te hoog wordt door niet te hard te snuiten.

Als je regelmatig last hebt van snuiten met bloed is het verstandig om langs de dokter te gaan om de hoofdoorzaak te achterhalen. 

Ga direct naar de arts als je bloedneus 20 minuten of langer duurt, bij een terugkerende bloedneus en bij hoofdletsel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Tunkel, D. E., Anne, S., Payne, S. C., Ishman, S. L., Rosenfeld, R. M., Abramson, P. J., … & Monjur, T. M. (2020). Clinical practice guideline: nosebleed (epistaxis). Otolaryngology–Head and Neck Surgery, 162(1_suppl), S1-S38.

Liu, D. T., Besser, G., Parzefall, T., Riss, D., & Mueller, C. A. (2020). Winter peaks in web-based public inquiry into epistaxis. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 277(7), 1977.