Speeksel Proeft Zout: 9 Oorzaken

Als je geen zoute voedingsmiddelen gegeten hebt en alsnog zout speeksel proeft ga je je al snel afvragen wat er precies aan de hand is. Dus jouw speeksel proeft zout, hoe komt dat?

Van uitdroging en bloedingen tot een zinktekort, verschillende boosdoeners kunnen voor zout speeksel zorgen.

Dan vraag je je al snel af waarom het speeksel zout proeft. Aan de hand van verschillende symptomen kun je een idee krijgen en de oorzaken mogelijk beter van elkaar onderscheiden.

Dit artikel vertelt je de 8 mogelijke oorzaken van zout speeksel.

vrouw last van vieze smaak door overgeven

Speeksel proeft zout

Verschillende oorzaken kunnen tot zout speeksel leiden.

  1. Uitdroging. Zout speeksel kan een symptoom zijn van uitdroging. Als je te weinig vloeistoffen binnenkrijgt zal het speeksel meer zoute mineralen gaan bevatten. Het zout- en watergehalte is namelijk onevenwichtig.
  2. Sinusinfectie. Als je ziek bent kan het slijm in je neus zich achter de keel gaan ophopen. Wanneer dit slijm zich met het speeksel vermengt kan er een zoute smaak ervaren worden. Hierbij kun je ook last hebben van een loopneus, neusverstopping of een bemoeilijkte ademhaling.
  3. Bloed. Een bloeding in je mond kan een zoute of metaalachtige smaak in de mond achterlaten. De oorzaken hiervan variëren, van scherp voedsel (chips) tot te agressief tanden poetsen waardoor het tandvlees gaat bloeden. Er kan ook sprake zijn van gingivitis, oftewel tandvleesontsteking. Dit kan de boosdoener zijn als het tandvlees na het tanden poetsen of flossen regelmatig gaat bloeden.
  4. Reflux. Als de sluitspier van je maag is verzwakt kan het zuur gaan opstijgen en in je voedsel pijp belanden wat naast een branderig gevoel in je mond en keel ook voor een zoute smaak kan zorgen.
  5. Postnasale infusie. Als je veel slijm produceert kan het achter in je keel gaan druppelen. Zoals hierboven besproken kan het met je speeksel vermengen en voor een metaalachtige of zoute smaak zorgen. Deze zogeheten postnasale infusie kan veroorzaakt worden door een gewone verkoudheid, sinusinfectie of allergieën. 
  6. Zinktekort. Een tekort aan zink kan de smaakzin en vervolgens de smaakscherpte aantasten. Zo kan de voedingsstatus van zink de voorkeur voor zoute smaken en de smaakperceptie van zout beïnvloeden. Houd hier rekening mee omdat dit je natriuminname en bloeddruk kan beïnvloeden.
  7. Zwangerschap. Een zwangerschap is een heuse rollercoaster van hormonen. Tijdens de zwangerschap kan door hormonale veranderingen het tandvlees gaan bloeden, wat een metaalsmaak achter kan laten.
  8. Syndroom van Sjögren. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen vochtproducerende klieren gaat aanvallen. Dit kan naast een droge mond en droge ogen ook voor een zoute smaak zorgen.
  9. Medicijnbijwerkingen. Zoals hierboven besproken kan zout speeksel een teken zijn van uitdroging. Sommige medicijnen kunnen voor een droge mond zorgen, wat vervolgens tot een zoute smaak kan leiden.

Take home message

Geen zoute chips gegeten maar alsnog zout speeksel. De zoute smaak kan samengaan met een bittere of zure smaak. Deze smaaksensatie kan een metaalachtige ondertoon hebben.

Een zoute smaak is niet altijd onaangenaam, maar als het onverwachts verschijnt of lang aanhoudt gaan soms wat alarmbellen rinkelen.

Dus wanneer proeft speeksel zout?

Mogelijke oorzaken van zout speeksel zijn uitdroging, bloed, verkoudheid, sinusinfectie, zure reflux, zinktekort, zwangerschap, syndroom van sjögren en medicijnbijwerkingen.

Dit zijn nogal wat mogelijke oorzaken en bovendien is deze lijst niet volledig. De dokter kan een correcte diagnose stellen.

Gelukkig kunnen veel oorzaken eenvoudig behandeld worden. Een zoute smaak kun je eventueel kwijtraken als je de natriuminname beperkt en jezelf goed hydrateert.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Spielman, A. I. (1990). Interaction of saliva and taste. Journal of dental research, 69(3), 838-843.

Choe, J. S., & Kim, E. K. (2012). Comparison of salty taste acuity and salty taste preference with sodium intake and blood pressure based on zinc nutritional status in two rural populations in Korea. Nutrition Research and Practice, 6(6), 534-541.