Stoppen met Implanon in 5 Stappen

Als je gaat stoppen met het gebruik van de implanon, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. 

Zo vragen veel vrouwen zich af hoe het stoppen met implanon je menstruatiecyclus zal beïnvloeden, of je direct zwanger kunt worden en wat je alternatieven zijn voor anticonceptie.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met implanon, en zullen we veelgestelde vragen beantwoorden.

menstruatiecyclus

1. Neem contact op met je arts

Voordat je de stap maakt om de implanon te laten verwijderen, is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen. 

Dit is om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent over wat je kunt verwachten na het verwijderen van de implanon en om te bespreken of er eventuele andere anticonceptie-opties beschikbaar zijn die beter bij je behoeften en levensstijl passen.

Tijdens het gesprek kun je ook aan je arts vragen stellen over eventuele bijwerkingen die je hebt ervaren tijdens het gebruik van de implanon en hoe je daarmee kunt omgaan tijdens de overgangsperiode na het verwijderen van de implanon.

Het is ook verstandig om een afspraak te maken met je arts op een tijdstip dat het voor jou uitkomt, zodat je voldoende tijd hebt om alle vragen te stellen en eventuele zorgen te bespreken voordat je de implanon laat verwijderen.

Onthoud dat het gebruik van anticonceptie een persoonlijke keuze is en dat het verstandig is om een methode te kiezen die bij je behoeften en levensstijl past. 

Als je twijfels hebt over het gebruik van de implanon, aarzel dan niet om met je arts te spreken om te bespreken wat het beste voor jou is.

2. Maak een afspraak voor het verwijderen

Nadat je hebt besloten om te stoppen met het gebruik van de implanon en je hebt overlegd met je arts, is het tijd om een afspraak te maken om de implanon te laten verwijderen. 

Weet ook dat het verwijderen van de implanon een medische procedure is die door een arts moet worden uitgevoerd.

Tijdens het maken van de afspraak kun je met je arts overleggen wanneer het voor jou het beste uitkomt om de implanon te laten verwijderen. 

Dit kan bijvoorbeeld afhangen van je werk- of schoolschema of van andere verplichtingen die je hebt. 

Overweeg of je eventuele pijnstillers of andere medicatie nodig zult hebben tijdens of na de procedure, en dit te bespreken met je arts.

Het is verstandig om de afspraak voldoende tijd te geven, zodat je voldoende tijd hebt om eventuele vragen te stellen en om eventuele zorgen te bespreken voordat de implanon wordt verwijderd. 

3. Alternatieve anticonceptie

Als je hebt besloten om te stoppen met het gebruik van de implanon, is het belangrijk om na te denken over wat je alternatieven zijn voor anticonceptie. 

Het kan handig zijn om dit te bespreken met je arts tijdens de afspraak om de implanon te laten verwijderen, zodat je goed voorbereid bent als je de stap maakt om te stoppen met de implanon.

Er zijn verschillende anticonceptie-opties beschikbaar, dus het is belangrijk om te overwegen wat het beste bij je behoeften en levensstijl past. 

Dit kan afhangen van factoren zoals je leeftijd, gezondheid, hoe vaak je seks hebt en of je wilt voorkomen dat je zwanger wordt.

Sommige anticonceptie-opties, zoals de pil of het spiraaltje, zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen gemakkelijk worden opgenomen in je dagelijkse routine. 

Andere opties, zoals het condoom of de diaphragma, zijn gemakkelijk te gebruiken tijdens seks.

4. Laat de implanon verwijderen

Tijdens de afspraak om de implanon te laten verwijderen, zal de arts de implanon verwijderen door middel van een kleine medische ingreep. Dit gebeurt meestal in de artsenpraktijk of in het ziekenhuis.

Voordat de implanon wordt verwijderd, zal de arts de huid van je bovenarm steriliseren om infecties te voorkomen. 

Vervolgens zal de arts de implanon uit je bovenarm verwijderen door middel van een kleine incisie. 

Dit kan soms pijn doen, maar pijnstillers kunnen worden gebruikt om dit te verminderen.

Na het verwijderen van de implanon zal de arts de incisie hechten en een verband aanbrengen om de wond te beschermen. 

Het verwijderen van de implanon duurt meestal slechts enkele minuten.

Het is belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen voor aftercare en eventuele follow-up afspraken. 

Dit kan helpen om complicaties te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je goed herstelt na het verwijderen van de implanon. 

5. Wees geduldig

Nadat de implanon is verwijderd, kan het enkele maanden duren voordat je menstruatiecyclus weer terugkeert naar de normale staat. 

Dit betekent dat je niet direct zwanger kunt worden na het verwijderen van de implanon.

Onthoud dat het verwijderen van de implanon geen onmiddellijk effect heeft op je vruchtbaarheid, dus als je wilt voorkomen dat je zwanger wordt, is het verstandig om een andere anticonceptiemethode te gebruiken.

Er zijn verschillende anticonceptie-opties beschikbaar, dus het is belangrijk om te overwegen wat het beste bij je behoeften en levensstijl past. 

Stoppen met de implanon en je menstruatiecyclus

Het verwijderen van de implanon kan enkele effecten hebben op je menstruatiecyclus. Dit is wat je kunt verwachten:

  • Het kan enkele maanden duren voordat je menstruatie weer terugkeert naar de normale staat. Dit is omdat de implanon hormonen bevat die je menstruatiecyclus beïnvloeden.
  • Je menstruatie kan heviger of onregelmatiger zijn dan normaal na het verwijderen van de implanon. Dit kan veranderen naarmate je menstruatiecyclus zich aanpast aan het stoppen met de implanon.
  • Sommige vrouwen ervaren ook bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn of gewichtstoename na het verwijderen van de implanon. Als je deze bijwerkingen ervaart, kan het verstandig zijn om met je arts te overleggen om te zien of er iets kan worden gedaan om deze te verminderen.

Kun je direct zwanger worden na stoppen met implanon?

Het kan dus enkele maanden duren voordat je menstruatie weer terugkeert naar de normale staat na het verwijderen van de implanon. 

Dit betekent dat je niet direct zwanger kunt worden na het verwijderen van de implanon.

Het verwijderen van de implanon heeft geen onmiddellijk effect op je vruchtbaarheid. 

Dit betekent dat je wel zwanger kunt worden als je seks hebt zonder anticonceptie te gebruiken, zodra je menstruatiecyclus weer normaal is.

Als je wilt voorkomen dat je zwanger wordt, is het verstandig om te beginnen met een nieuwe anticonceptiemethode zo snel mogelijk na het verwijderen van de implanon. 

Dit kan helpen om complicaties te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent als je de stap maakt om te stoppen met de implanon.

Take home message

Dus hoe kan je stoppen met implanon?

  • Neem contact op met je arts om te bespreken dat je wilt stoppen met de implanon.
  • Maak een afspraak om de implanon te laten verwijderen op een tijdstip dat het voor jou uitkomt.
  • Neem eventueel alternatieve anticonceptie mee naar de afspraak om te bespreken met je arts.
  • Laat de implanon verwijderen door de arts tijdens de afspraak.
  • Volg de aanwijzingen van de arts op voor aftercare en eventuele follow-up afspraken.
  • Begin, indien gewenst, met een nieuwe anticonceptiemethode na het verwijderen van de implanon.

Houd er rekening mee dat het verwijderen van de implanon geen onmiddellijk effect heeft op je vruchtbaarheid. 

Het kan een paar maanden duren voordat je menstruatiecyclus weer terugkeert naar de normale staat, dus plan daarom vooruit als je wilt voorkomen dat je zwanger wordt. 

Bespreek het allemaal met een arts voordat je een beslissing maakt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen