Stoppen Met Tandenknarsen in 5 Stappen

Veel mensen knarsen met hun tanden zonder dat ze het zelf beseffen, bijvoorbeeld in je slaap of als je geconcentreerd bent op iets anders. 

Het kan ook zijn dat je het doet als reactie op stress of spanning. Het kan vervelend zijn voor je partner als je tandenknarsend in bed ligt. Het kan zelfs leiden tot hoofdpijn of pijn in je kaak. 

Tandenknarsen kan leiden tot tandbeschadiging, kaakklachten en slechte nachtrust.

Gelukkig zijn er manieren om te stoppen met tandenknarsen en om je mond en tanden gezond te houden.

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met tandenknarsen, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

tanden knarsen

1. Zoek professioneel advies

Zoek professioneel advies als je denkt dat tandenknarsen een probleem is. 

Als je tandenknarsen niet alleen vervelend vindt voor jezelf of je partner, maar ook als het leidt tot hoofdpijn, pijn in de kaak of andere problemen, is het een goed idee om professioneel advies te zoeken. 

Je tandarts of mondhygiënist kan je helpen om de oorzaak van het tandenknarsen te achterhalen en een behandelplan op te stellen. 

Ze kunnen bijvoorbeeld een afdruk maken van je tanden om te kijken hoe je tanden op elkaar passen. 

Als de oorzaak ligt in de manier waarop je tanden op elkaar passen, kan een beugel of splint helpen om dit op te lossen. 

Als stress of spanning een rol spelen, kunnen ze je ook helpen om manieren te vinden om dit te verminderen. 

Zoek dus professioneel advies, omdat tandenknarsen op de lange termijn problemen kan veroorzaken met je tanden en kaken. 

2. Gebruik een beugel of splint

Gebruik een beugel of splint als de oorzaak van het tandenknarsen ligt in de manier waarop je tanden op elkaar passen. 

Als je tandenknarsen veroorzaakt wordt door de manier waarop je tanden op elkaar passen, kan een beugel of splint helpen om dit op te lossen.

Een splint is een dun stukje hard kunststof dat je tussen je tanden plaatst en dat ervoor zorgt dat je tanden op de juiste manier op elkaar passen. 

Beide hulpmiddelen kunnen helpen om tandenknarsen te verminderen en om problemen met je tanden en kaken te voorkomen. 

Als je denkt dat een beugel of splint iets is wat voor jou zou kunnen werken, overleg dan met je tandarts of mondhygiënist. 

3. Voorkom stress en spanning

Voorkom stress en spanning als je tandenknarsen doet als reactie op stress of spanning. 

Als je tandenknarsen doet als reactie op stress of spanning, kan het helpen om manieren te vinden om deze gevoelens te verminderen. 

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van wat voor jou werkt. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om te mediteren of yoga te doen om te ontspannen. 

Anderen vinden het fijn om te sporten of een andere fysieke activiteit te doen. 

Probeer ook voldoende rust te nemen en goed te slapen, want dit kan ook helpen om stress te verminderen. 

Als je moeite hebt om stress te verminderen, overleg dan met je arts of een professionele hulpverlener. 

Zij kunnen je helpen om manieren te vinden om beter om te gaan met stress en spanning.

4. Gebruik een stootkussen of kussentje

Gebruik een stootkussen of kussentje als je tandenknarsen doet tijdens de slaap. 

Als je tandenknarsen doet tijdens de slaap, kan het helpen om een stootkussen of kussentje te gebruiken om te voorkomen dat je te hard op je tanden bijt. 

Een stootkussen is een klein kussen dat je tussen je tanden plaatst en dat ervoor zorgt dat je tanden niet op elkaar bijten. 

Een kussentje is een zacht kussen dat je tussen je tanden plaatst en dat ervoor zorgt dat je tanden niet op elkaar bijten. 

Beide hulpmiddelen kunnen helpen om tandenknarsen tijdens de slaap te verminderen en om problemen met je tanden en kaken te voorkomen. 

5. Neem regelmatig pauze

Neem regelmatig ‘’pauze’’ van het tandenknarsen tijdens het werk of andere activiteiten om je kaak en mond te ontspannen. 

Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel geneigd bent om te tandenknarsen. Probeer ook om bewuster te worden van wanneer je tandenknarsen en om dit te voorkomen. 

Als je bijvoorbeeld merkt dat je tandenknarsen doet als je geconcentreerd bent op iets, probeer dan af en toe even je kaak te ontspannen en te knipperen met je ogen. 

Dit kan helpen om tandenknarsen te verminderen.

Tegen welke problemen kun je aanlopen als je stopt?

Tijdens het proberen te stoppen met tandenknarsen, kan je tegen een aantal problemen aanlopen, zoals:

Moeilijk te onthouden. Het moeilijk vinden om te onthouden om te stoppen met tandenknarsen. Als tandenknarsen een gewoonte is geworden, kan het moeilijk zijn om dit gedrag te veranderen. Probeer bewust te worden van wanneer je tandenknarsen en om dit te voorkomen.

Moeite hebben om stress of spanning te verminderen. Als stress of spanning een rol spelen bij het tandenknarsen, kan het moeilijk zijn om dit te verminderen. Probeer ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie of yoga, en zoek professioneel advies als je moeite hebt om stress te verminderen.

Pijnlijke beugel of splint. Pijn of ongemak als gevolg van het gebruik van een beugel of splint. Als je een beugel of splint gebruikt om het tandenknarsen te verminderen, kan dit in het begin wat ongemak of pijn veroorzaken. Dit is echter meestal tijdelijk en zal na verloop van tijd verdwijnen. Als het ongemak of de pijn aanhoudt, overleg dan met je tandarts of mondhygiënist.

Wennen aan de stootkussen. Moeite hebben om te wennen aan een stootkussen of kussentje. Zoals bij het gebruik van een beugel of splint, kan het in het begin moeilijk zijn om te wennen aan een stootkussen of kussentje. Dit is echter meestal tijdelijk en zal na verloop van tijd verdwijnen. Als het moeilijk blijft om te wennen, overleg dan met je tandarts of mondhygiënist.

Take home message

Dus hoe kan je stoppen met tandenknarsen?

  • Zoek professioneel advies. Als je denkt dat je tandenknarsen een probleem is, overleg dan met je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van het tandenknarsen te achterhalen en een behandelplan op te stellen.
  • Gebruik een beugel of splint. Als de oorzaak van het tandenknarsen ligt in de manier waarop je tanden op elkaar passen, kan een beugel of splint helpen om deze problemen op te lossen. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je tanden op de juiste manier op elkaar passen, wat kan helpen om tandenknarsen te verminderen.
  • Voorkom stress en spanning. Soms kan tandenknarsen een reactie zijn op stress of spanning. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie of yoga. Probeer ook om beter te slapen en om voldoende rust te nemen.
  • Gebruik een stootkussen of kussentje. Als je tandenknarsen tijdens de slaap doet, kan het helpen om een stootkussen of kussentje te gebruiken om te voorkomen dat je te hard op je tanden bijt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen