Stoppen Met Zweten: 6 Manieren

Overmatig zweten kan erg ongemakkelijk zijn en een impact hebben op je leven. Vandaar dat veel mensen willen stoppen met zweten.

Het is niet alleen een fysiek ongemak, maar het kan ook leiden tot sociale en emotionele stress. 

Je wilt je natuurlijk niet constant zorgen maken over zichtbare zweetplekken op je kleding waardoor je bepaalde sociale situaties gaat vermijden.

Deze ongemakkelijke situaties kunnen een negatieve invloed hebben op je gemoedstoestand en zelfbeeld.

Gelukkig zijn er manieren om het te verminderen.

zweten en intermittent fasting

1. Gebruik antiperspirant

Antiperspirant kan een effectieve manier zijn om het zweten te verminderen. 

Het werkt door de zweetklieren af te sluiten, waardoor er minder zweet wordt geproduceerd. 

Er zijn verschillende antiperspiranten beschikbaar, maar het kan nuttig zijn om een antiperspirant te kiezen die aluminiumchloride bevat. 

Dit is een werkzame stof die de poriën afsluit en het zweten kan verminderen.

Onthoud dat antiperspirant bedoeld is om het zweten te verminderen, niet om het volledig te stoppen. 

Het kan enkele dagen duren voordat het effect begint te werken en sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in antiperspirant. 

2. Vermijd triggers

Sommige dingen kunnen het zweten verhogen en het kan nuttig zijn om deze triggers te vermijden of te beperken om het zweten te verminderen. 

Hieronder staan enkele voorbeelden van triggers die het zweten kunnen verhogen:

 • Stress: Stress kan het zweten verhogen omdat het de productie van stresshormonen stimuleert, wat kan leiden tot meer zweetproductie. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.
 • Warm weer: Het zweten neemt toe als het warm is omdat het lichaam zweet produceert om de huid af te koelen. Probeer kleding te dragen gemaakt van ademende materialen en blijf in een koel, goed geventileerd gebied als het warm is om het zweten te verminderen.
 • Koffie en alcohol: Koffie en alcohol kunnen het zweten verhogen omdat ze de bloedcirculatie verhogen en het hart sneller laten kloppen, wat kan leiden tot meer zweetproductie. Probeer de consumptie van koffie en alcohol te beperken om het zweten te verminderen.

3. Ademende materialen

Kleding en lakens gemaakt van ademende materialen kunnen helpen om het zweten te verminderen omdat ze de huid ademen en de luchtcirculatie verbeteren. 

Dit kan het zweten verminderen omdat het lichaam kan ademen en afkoelen, wat kan helpen om de zweetproductie te verminderen.

Er zijn verschillende soorten ademende materialen beschikbaar, zoals katoen, linnen en synthetische materialen zoals polyester en nylon. 

Katoen is een populaire keuze omdat het ademend is en vocht absorbeert. Linnen is ook ademend, maar het kan kreuken en is soms minder duurzaam dan katoen. 

Synthetische materialen zijn gemaakt van polymeervezels en zijn vaak ademend, maar sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor deze materialen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van ademende materialen alleen een van de stappen kan zijn om het zweten te verminderen. 

Probeer verschillende materialen uit om te zien wat het beste werkt voor jou en combineer dit met andere methoden om het zweten te verminderen.

4. Beweeg regelmatig

Regelmatige oefening kan helpen om het zweten te verminderen omdat het de bloedcirculatie verbetert en de stofwisseling op peil houdt. 

Dit kan het zweten verminderen omdat het lichaam beter kan ademen en afkoelen, wat kan helpen om de zweetproductie te verminderen.

Er zijn veel verschillende manieren om te oefenen, dus kies een activiteit die je leuk vindt om te doen. 

Sommige voorbeelden van oefeningen die je kunt proberen, zijn wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, yoga of krachttraining. 

Probeer minstens 30 minuten per dag te oefenen om de bloedcirculatie te verbeteren en de stofwisseling op peil te houden.

5. Probeer natuurlijke remedies

Sommige mensen beweren dat het gebruik van natuurlijke remedies kan helpen om het zweten te verminderen. 

Hieronder staan enkele voorbeelden van natuurlijke remedies die soms worden gebruikt om het zweten te verminderen:

 • Kruidengeneesmiddelen: Sommige kruiden, zoals kamille, basilicum en salie, bevatten stoffen die het zweten kunnen verminderen. Ze kunnen worden gebruikt in de vorm van kruidenbaden, lotions of thee.
 • Kruidenbaden: Sommige mensen beweren dat het nemen van een kruidenbad kan helpen om het zweten te verminderen. Probeer bijvoorbeeld een kruidenbad te nemen met kamille, basilicum of salie.
 • Deodorant maken: Sommige mensen maken hun eigen deodorant met behulp van natuurlijke ingrediënten zoals bakingsoda, amandelolie en kokosolie.

Het is belangrijk om te onthouden dat natuurlijke remedies niet altijd wetenschappelijk zijn getest en dat de effectiviteit kan variëren van persoon tot persoon.

6. Overweeg medische behandelingen

Als andere methoden om het zweten te verminderen niet werken, kan het nodig zijn om een arts te raadplegen voor medische behandelingen. 

Hieronder staan enkele voorbeelden van medische behandelingen die soms worden gebruikt om het zweten te verminderen:

 • Botox-injecties: Botox-injecties kunnen worden gebruikt om het zweten te verminderen door de zenuwen in de oksels te blokkeren die verantwoordelijk zijn voor het produceren van zweet. Deze behandeling kan enkele maanden werken, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet volledig permanent is en dat de behandelingen moeten worden herhaald.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals anticholinergica, kunnen worden gebruikt om het zweten te verminderen door het blokkeren van bepaalde chemische stoffen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het produceren van zweet. Het is belangrijk om te onthouden dat medicijnen mogelijke bijwerkingen kunnen hebben en dat het nodig kan zijn om meerdere medicijnen te proberen voordat je een geschikte behandeling vindt.

Extra tips voor stoppen met zweten

Er zijn nog enkele andere tips die je kunt proberen om het zweten te verminderen:

 • Gebruik een ventilator of airconditioning: Een ventilator of airconditioning kan helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en de huid af te koelen, wat kan helpen om het zweten te verminderen.
 • Drink genoeg water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken om de huid gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om het zweten te verminderen omdat het lichaam minder zweet hoeft te produceren om de huid te hydrateren.
 • Gezonde voeding: Een gezonde voeding kan helpen om het zweten te verminderen omdat het de stofwisseling op peil houdt en de bloedcirculatie verbetert. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten, volkoren granen en magere proteïnen.
 • Neem koude douches: Koude douches kunnen helpen om de huid af te koelen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan helpen om het zweten te verminderen.
 • Gebruik een deodorant of antiperspirant voordat je naar bed gaat: Deodorant of antitranspirant kan helpen om het zweten te verminderen tijdens de nacht omdat het de poriën afsluit en de zweetklieren blokkeert. Probeer een deodorant of antitranspirant te gebruiken voordat je naar bed gaat om het zweten te verminderen tijdens de slaap.

Take home message

Dus hoe stoppen met zweten?

 • Gebruik antiperspirant: Antiperspirant kan helpen om het zweten te verminderen door het afsluiten van de zweetklieren. Probeer een antiperspirant met aluminiumchloride te gebruiken, omdat dit effectiever kan zijn.
 • Vermijd triggers: Sommige dingen kunnen het zweten verhogen, zoals stress, warm weer, koffie en alcohol. Probeer deze triggers te vermijden of beperken om het zweten te verminderen.
 • Gebruik kleding en lakens gemaakt van ademende materialen: Kleding en lakens gemaakt van ademende materialen kunnen helpen om het zweten te verminderen, omdat ze de huid ademen en de luchtcirculatie verbeteren.
 • Beweeg regelmatig: Regelmatige oefening kan helpen om het zweten te verminderen, omdat het de bloedcirculatie verbetert en de stofwisseling op peil houdt.
 • Probeer natuurlijke remedies: Sommige mensen beweren dat het gebruik van natuurlijke remedies, zoals kruidengeneesmiddelen en kruidenbaden, kan helpen om het zweten te verminderen.
 • Overweeg medische behandelingen: Als andere methoden niet werken, kan het nodig zijn om een arts te raadplegen voor medische behandelingen, zoals botox-injecties of medicijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat zweten een normaal fysiologisch proces is en dat het niet altijd mogelijk is om het volledig te stoppen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen