Stoppen met Zyban: in 4 Stappen

Waarschijnlijk gebruik je momenteel Zyban bij het stoppen met roken. 

Het is niet gemakkelijk om te stoppen met roken, en het kan moeilijk zijn om te beslissen of en wanneer je wilt stoppen met het gebruik van medicijnen als Zyban. 

Dit artikel vertelt je hoe je kunt stoppen met zyban, tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe lang het proces van stoppen ongeveer zal duren.

apotheker pakt medicijn

1. Overleg met een arts of zorgverlener

Overleg met een arts of zorgverlener voordat je besluit om te stoppen met het gebruik van Zyban. 

Dit is omdat het gebruik van dit medicijn gepaard kan gaan met bepaalde risico’s en bijwerkingen. 

Bovendien kan het afbouwen van het gebruik van Zyban soms moeilijk zijn, en het is belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken om eventuele ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Een arts of zorgverlener kan je helpen om te bepalen of het veilig is om te stoppen met het gebruik van Zyban. 

Ze kunnen ook advies geven over hoe je het beste kunt afbouwen, afhankelijk van hoe lang je het hebt gebruikt en hoeveel je hebt gebruikt. 

Als je andere medicijnen gebruikt, kan het ook belangrijk zijn om te overleggen met een arts of zorgverlener om te bepalen hoe het stoppen met Zyban kan beïnvloeden wat je verder nog gebruikt.

2. Maak een plan

Een plan maken kan helpen om je voor te bereiden op eventuele uitdagingen die je tegenkomt tijdens het proces van het stoppen met het gebruik van Zyban. 

Het kan ook helpen om je doelen duidelijk te maken en om te bepalen wat je wilt bereiken door het stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken bij het maken van een plan:

 • Bepaal wanneer je wilt stoppen met het gebruik van Zyban. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je het minimale aanbevolen gebruik hebt bereikt, of wanneer je denkt dat je sterk genoeg bent om zonder te stoppen.
 • Maak een lijst met redenen waarom je wilt stoppen met het gebruik van Zyban. Dit kan helpen om je te motiveren en om te blijven focussen op wat belangrijk voor je is.
 • Overleg met een arts of zorgverlener over hoe je het beste kunt afbouwen. Zoals eerder vermeld, kan het afbouwen van het gebruik van Zyban soms moeilijk zijn, en het is belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken om eventuele ontwenningsverschijnselen te verminderen.
 • Zoek ondersteuning. Het kan helpen om ondersteuning te zoeken van vrienden, familie, of een professional, zoals een arts of zorgverlener, tijdens het stoppen met Zyban. Ze kunnen je helpen om door moeilijke momenten te komen en je blijven motiveren om door te gaan.

Door een plan te maken, kun je beter voorbereid zijn op wat er komen gaat en kun je het proces van het stoppen met het gebruik van Zyban beter aanpakken.

3. Bouw het rustig af

Langzaam afbouwen kan helpen om eventuele ontwenningsverschijnselen te verminderen. 

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je het medicijn stapsgewijs vermindert, in plaats van het ineens helemaal te stoppen.

Er zijn een aantal redenen waarom het langzaam afbouwen van het gebruik van Zyban kan helpen:

 • Het kan de kans op ontwenningsverschijnselen verminderen. Sommige mensen ervaren ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid of prikkelbaarheid, als ze plotseling stoppen met het gebruik van Zyban. Door het langzaam af te bouwen, kun je deze verschijnselen helpen verminderen.
 • Het kan het gemakkelijker maken om het medicijn te blijven gebruiken totdat je het minimale aanbevolen gebruik hebt bereikt. Sommige mensen hebben het makkelijker om het medicijn te blijven gebruiken totdat ze het minimale aanbevolen gebruik hebben bereikt, voordat ze het helemaal stoppen. Dit kan helpen om de kans op terugval te verminderen.
 • Het kan je meer tijd geven om je voor te bereiden op het helemaal stoppen met het gebruik van Zyban. Het afbouwen van het gebruik van het medicijn kan je meer tijd geven om je voor te bereiden op het helemaal stoppen, en om te wennen aan het leven zonder het gebruik ervan.

4. Zoek ondersteuning

Het zoeken van ondersteuning van vrienden, familie, of professioneel kan helpen om door moeilijke momenten te komen. 

Dit kan ook helpen om je te motiveren om door te gaan en om te blijven focussen op wat belangrijk voor je is.

Er zijn een aantal manieren waarop ondersteuning van anderen kan helpen tijdens het stoppen met het gebruik van Zyban:

 • Het kan je een gevoel van verbondenheid geven. Als je het gevoel hebt dat je niet alleen bent tijdens het stoppen met het gebruik van Zyban, kan dit helpen om je beter te voelen en om je gemotiveerd te houden om door te gaan.
 • Het kan je helpen om problemen op te lossen. Als je tegen obstakels aanloopt tijdens het stoppen met het gebruik van Zyban, kan het helpen om deze te bespreken met iemand die je vertrouwt. Ze kunnen je helpen om nieuwe oplossingen te bedenken en om door te gaan.
 • Het kan je helpen om terugval te voorkomen. Als je het gevoel hebt dat je op iemand kunt terugvallen als je worstelt met het stoppen met het gebruik van Zyban, kan dit helpen om de kans op terugval te verminderen.

Take home message

Het is belangrijk om te onthouden dat het stoppen met Zyban een individuele ervaring is, en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk voor de ander werkt. 

Overleg daarom met een arts of zorgverlener voordat je besluit om te stoppen met het gebruik van Zyban. Dus hoe kan je stoppen met zyban?

Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen bij het stoppen met het gebruik van Zyban:

 • Overleg met een arts of zorgverlener. Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je besluit om te stoppen met het gebruik van Zyban. Ze kunnen je helpen om te bepalen of het veilig is om te stoppen, en wat de beste manier is om dit te doen.
 • Maak een plan. Als je hebt besloten om te stoppen met het gebruik van Zyban, kan het helpen om een plan te maken voor hoe je dit gaat doen. Dit kan helpen om je voor te bereiden op eventuele uitdagingen die je tegenkomt tijdens het proces.
 • Doe het rustig aan. Probeer niet te snel te stoppen met het gebruik van Zyban. In plaats daarvan kan het helpen om het langzaam af te bouwen, bijvoorbeeld door het stapsgewijs te verminderen. Dit kan helpen om eventuele ontwenningsverschijnselen te verminderen.
 • Zoek ondersteuning. Het kan helpen om ondersteuning te zoeken van vrienden, familie, of een professional, zoals een arts of zorgverlener, tijdens het stoppen met Zyban. Ze kunnen je helpen om door moeilijke momenten te komen en je blijven motiveren om door te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen