Wat is Striae Gravidarum en Hoe Kom je Ervan Af?

Als je na de zwangerschap last hebt van ingedeukte strepen in de huid, heb je waarschijnlijk striae gravidarum, oftewel zwangerschapsstriemen. 

Maar liefst 50-90% van de zwangeren krijgen hier last van. Zwangerschapsstriemen ontstaan meestal in het laatste trimester. 

Alhoewel het ongevaarlijk is, kan het psychologisch leed veroorzaken wat je het liefst zou willen vermijden.

Dit artikel vertelt je hoe striae gravidarum ontstaat, de oorzaken, risicofactoren en of je het kan verminderen en voorkomen.

zwangere vrouw hand op buik

Hoe ontstaat striae gravidarum?

Naarmate de baarmoeder zich in je buik vergroot kan het onderliggende bindweefsel zich loslaten waardoor er zwangerschapsstriemen ontstaan.

Het huidcollageen raakt beschadigd en de bloedvaten verwijden waardoor er zich rood-paarse zwangerschapsstriemen vormen.

Om precies te zijn, zijn het lineaire atrofische littekens die zich vormen tijdens de zwangerschap.

De rollercoaster van hormonen speelt hier een rol bij.

De rol van hormonen

Men denkt dat aanhechting van collageenvezels verminderd wordt door hormonen zoals oestrogeen, adrenocorticale hormonen en relaxine. 

Het zou ook de grondsubstantie verhogen. Deze effecten veroorzaken de vorming van striae op de plekken waar vezels uitgerekt worden. Dit is de huidige veronderstelling.

Maar zijn er specifieke oorzaken?

Oorzaak striae gravidarum

Tijdens de zwangerschap is striae gravidarum een van de meest voorkomende bindweefselveranderingen.

Bij veel vrouwen kan striae gravidarum tot zowel psychologisch als emotioneel leed leiden.

Het kan bij alle vrouwen optreden, maar sommigen zijn vatbaarder voor striae gravidarum:

  1. vrouwen van jongere leeftijd
  2. als het in de familie voorkomt
  3. verhoogd gewicht voor de zwangerschap en verhoogd gewicht voor de bevalling
  4. verhoogd geboortegewicht 

Dan vraag je je al snel af hoe je het kunt verminderen en voorkomen.

Striae gravidarum verminderen en voorkomen

Striae zijn net als elk litteken helaas blijvend. Na verloop van tijd zullen veel striemen wel minder opvallend worden en vervagen.

Gelukkig kunnen behandelingen ze minder opvallend maken en kan het de eventuele jeuk helpen verlichten.

Houd er rekening mee dat je tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding je je niet zomaar kan laten behandelen.

Het is belangrijk dat je eerst met je arts overlegt omdat sommige producten schadelijke ingrediënten voor de baby bevatten zoals retinol.

Maar kan je het voorkomen?

Je kunt je zelf tegen zwangerschapsstriemen verdedigen door je huid maximaal elastisch te houden. Dit doe je door je huid zowel gehydrateerd als soepel te houden.

Jammer genoeg is zowel de preventie als management momenteel nog niet zo overtuigend.

Behandeling en preventie

Hoewel striae blijvend zijn, zijn er behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van hun uiterlijk. Enkele van de beschikbare opties zijn:

Retinoïden: Topische crèmes of gels die retinoïden bevatten, zoals tretinoïne, kunnen worden gebruikt om de verschijning van striae te verminderen. Het is echter belangrijk om met je arts te overleggen voordat je retinoïde-bevattende producten gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Hydratatie: Regelmatig aanbrengen van vochtinbrengende crèmes of oliën op de getroffen gebieden kan helpen om de huid gehydrateerd en soepel te houden, waardoor de zichtbaarheid van striae kan verminderen.

Microneedling: Deze procedure maakt gebruik van kleine naaldjes om microscopische gaatjes in de huid te maken, waardoor de natuurlijke collageenproductie wordt gestimuleerd en de textuur van de huid kan verbeteren.

Lasertherapie: Verschillende soorten laserbehandelingen kunnen worden toegepast om de kleur en textuur van striae te verbeteren.

Hoewel het voorkomen van striae niet gegarandeerd kan worden, kunnen bepaalde maatregelen de kans erop mogelijk verkleinen. Dit omvat:

Gewichtstoename beheersen: Probeer geleidelijk en op een gezonde manier gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beheersen, aangezien snelle gewichtstoename de kans op het ontwikkelen van striae kan vergroten.

Hydratatie: Houd je huid gehydrateerd door regelmatig vochtinbrengende crèmes of oliën aan te brengen.

Gezonde voeding: Zorg voor een voedzaam dieet met voldoende vitamines en mineralen die de gezondheid van de huid ondersteunen.

Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de huid elastisch te houden en de bloedsomloop te bevorderen.

Wie krijgt zwangerschapsstriemen?

Sommige vrouwen ontwikkelen zwangerschapsstriemen in het 2e trimester, andere vrouwen ontwikkelen ze bijvoorbeeld rond de 30 weken terwijl anderen ze in de laatste weken van het 3e trimester ontwikkelen. 

Het kan ook zijn dat je helemaal geen zwangerschapsstriemen ontwikkelt. 

Take home message

Een ander woord voor striemen is striae distensae en het lijkt op ingedeukte strepen in de huid.

Striae gravidarum zijn striemen die zich tijdens de zwangerschap vormen. Maar liefst 50 tot 90% krijgt hiermee te maken. Dit kan zowel psychologisch als emotioneel leed veroorzaken.

Wat is de oorzaak van zwangerschapsstriemen?

Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder in je buik en kan het onderliggende weefsel los gaan laten.

Het huidcollageen raakt hierbij beschadigd en de bloedvaten verwijden. Dit resulteert in de rood-paarse zwangerschapsstriemen.

Het komt vaker voor bij vrouwen met een hogere BMI en het komt ook vaker voor bij jongere vrouwen.

De beste verdediging is een goed gehydrateerde en soepele huid. Op deze manier blijft je huid maximaal elastisch.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Osman, H., Rubeiz, N., Tamim, H., & Nassar, A. H. (2007). Risk factors for the development of striae gravidarum. American journal of obstetrics and gynecology, 196(1), 62-e1.

Farahnik, B., Park, K., Kroumpouzos, G., & Murase, J. (2017). Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. International journal of women’s dermatology, 3(2), 77-85.

Salter, S. A., & Kimball, A. B. (2006). Striae gravidarum. Clinics in dermatology, 24(2), 97-100.