Striae Jeukt: 5 Oorzaken en Behandelingen

Ongeveer 90% van de mensen heeft striemen. Dit zijn ingedeukte strepen in de huid die ontstaan wanneer je huid uitrekt, bijvoorbeeld tijdens de puberteit of zwangerschap.

Striemen zijn niet alleen een cosmetisch probleem. Actieve rode striemen kunnen ook enorm jeuken. Maar hoe komt het dat striae jeukt?

KORT ANTWOORD

Striemen kunnen jeuken omdat de huid dunner en kwetsbaarder is op deze plekken. Tijdens het genezen van de huid zullen de beschadigde zenuwen geprikkeld worden wat een jeukend gevoel kan veroorzaken. Actieve, net gevormde striae hebben de neiging om te jeuken omdat de huid uitgerekt, dunner, kwetsbaarder en zachter is, het heeft ook minder steun dan voorheen.

Dit artikel vertelt je hoe je de jeukende striemen kunt tegengaan en hoe je het kunt helpen voorkomen.

striae verminderen

Striae jeuk verminderen

Er zijn verschillende methoden om de jeuk van striae te verminderen. Hier zijn enkele veelgebruikte opties:

  1. Verzachtende vochtinbrengende crème: Het dagelijks aanbrengen van een verzachtende vochtinbrengende crème op de striae kan helpen om de huid gehydrateerd te houden en jeuk te verminderen. Kies bij voorkeur crèmes die rijk zijn aan hydraterende ingrediënten zoals ureum, hyaluronzuur of glycerine.
  2. Kokosolie: Kokosolie staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen en kan worden gebruikt om de jeuk van striae te verminderen. Breng een dun laagje kokosolie aan op de aangetaste huid en masseer het zachtjes in. Herhaal dit regelmatig voor het beste resultaat.
  3. Topische cortisonecrème tegen jeuk: Een milde cortisonecrème kan worden gebruikt om jeuk te verminderen. Deze crèmes bevatten doorgaans hydrocortison, een corticosteroïde die ontstekingen vermindert. Het is belangrijk om deze crèmes alleen volgens de aanwijzingen van de arts te gebruiken, omdat langdurig gebruik van cortisonecrèmes bijwerkingen kan veroorzaken.
  4. Vitamine E-capsules: Vitamine E wordt soms gebruikt om de huidconditie te verbeteren en de jeuk van striae te verminderen. Je kunt vitamine E-capsules openen en de olie rechtstreeks op de striae aanbrengen. Het is echter belangrijk om op te merken dat er geen sterk wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van vitamine E bij het verminderen van striae.
  5. Cacaoboter: Cacaoboter wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om de huid te hydrateren en te verzachten. Het kan ook helpen om de jeuk van striae te verminderen. Breng een dun laagje cacaoboter aan op de getroffen gebieden en masseer het zachtjes in.
  6. Topische corticosteroïden: In sommige gevallen kan een arts ervoor kiezen om sterkere corticosteroïden voor te schrijven om de jeuk van striae te verminderen. Deze medicijnen zijn echter alleen op recept verkrijgbaar en dienen onder toezicht van een arts te worden gebruikt.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze methoden soms verlichting kunnen bieden, ze de striae zelf niet zullen doen verdwijnen. Striae zijn permanente littekens en kunnen moeilijk volledig te verwijderen zijn.

Oorzaak striae

Striae wordt veroorzaakt door een snelle groei waarbij je collageen- en elastinevezels uitrekken en de lederhuid scheurt.

Striemen vormen zich vaak op de buik, dijen en borsten. Dit zijn lichaamsgebieden die sneller van vorm veranderen.

Een voorbeeld is een groter wordende buik tijdens de zwangerschap waarbij het onderliggende bindweefsel los kan gaan laten, en het collageen beschadigd raakt.

Ook verwijden de bloedvaten rond deze plekken waardoor er rood-paarse striemen tevoorschijn komen. 

Bij de zwangerschap kunnen de hormonen ook een rol spelen. De aanhechting van die collageenvezels kan namelijk door hormonen zoals oestrogeen verminderd worden.

Oorzaken van striemen:

  1. puberteit
  2. zwangerschap (50-90% van de zwangeren)
  3. overgewicht
  4. fitness
  5. cortisone huidcrèmes (overmatig gebruik)

Hoewel het meestal alleen een cosmetisch probleem vormt, kan het ook te wijten zijn aan een gezondheidsprobleem:

  1. syndroom van Cushing (hoog cortisol)
  2. abnormale collageenvorming
  3. syndroom van Ehlers-Danlos (zeer rekbare huid)

De collageenvorming kan ook door medicijnen geblokkeerd worden. Er zijn dus nogal wat oorzaken van striemen.

Na verloop van tijd zullen de meeste striemen gaan vervagen. Ze zijn dan meestal wel lichter dan de omringende huid en glanzen ze zoals een litteken.

Je zit natuurlijk niet op littekens te wachten, kan daar nog wat aan gedaan worden?

Behandeling striae

Striae zijn blijvend en momenteel is er geen wondermiddel tegen striae, maar na verloop van tijd zullen veel striemen vervagen en minder opvallen.

Er zijn behandelingen waardoor ze minder opvallend kunnen worden gemaakt en die eventuele jeuk ook kunnen helpen verlichten.

Een aantal behandelingen van striemen:

  1. lasertherapie
  2. microneedling (kleine prikjes)
  3. microdermabrasie (exfoliatie van de huid)
  4. chemische peeling
  5. radiofrequente therapie

De beste verdediging is een maximaal elastische huid, oftewel een gehydrateerd en soepele huid.

Take home message

Ingedeukte strepen in de huid (striemen) zijn veel voorkomend, zo heeft maar liefst 90% van de mensen striemen.

Bij striae is de huid uitgerekt, dunner, kwetsbaarder, zachter en heeft minder steun dan voorheen. De kwaliteit van de huid is dus minder. Dit kan verklaren waarom je striae jeukt.

De jeuk kun je op verschillende manieren helpen tegengegaan zoals met vochtinbrengers, een verzachtende vochtinbrengende crème, kokosolie, vitamine E-capsules, topische cortisonecrème tegen jeuk, cacaoboter en topische corticosteroïden.

Ze ontstaan vaak tijdens de puberteit of zwangerschap wanneer de huid snel groeit, het onderliggende weefsel los laat en de lederhuid kan scheuren.

Je kunt het helpen voorkomen met een goed gehydrateerde en soepele huid, wat je huid maximaal elastisch maakt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Zheng, P., Lavker, R. M., & Kligman, A. M. (1985). Anatomy of striae. The British journal of dermatology, 112(2), 185-193.