Top 9 Gezondste Sport Activiteiten

Bij de gezondste sport train je je gehele lichaam, verbrandt je veel calorieën en is het risico op blessures laag. 

Dus, wat is de gezondste sport?

KORT ANTWOORD

Zwemmen wordt door velen als de gezondste sport beschouwd. Het is namelijk een full body workout met een laag risico op blessures. Je gewrichten hoeven immers niet heel je lichaamsgewicht te dragen. Enerzijds bouw je veel spieren en spierkracht op en anderzijds is het een geweldige sport voor je uithoudingsvermogen, cardiovasculaire gezondheid en gezondheid van de longen. Kortom, met zwemmen bouw je spiermassa en uithoudingsvermogen op terwijl je gewrichten en lichaam gelijktijdig ontzien worden.

Dit artikel vertelt je de top 10 gezondste sporten inclusief de meest ongezonde sporten.

verschillende sporten

De gezondste sport

We hebben de top 10 gezondste sporten samengesteld aan de hand van blessurerisico, spieruithoudingsvermogen, hoeveelheid spiergroepen (full body workout), kracht, verbrandde calorieën flexibiliteit, coördinatie en spelelementen.

In de onderstaande tabel zie je een kort overzicht.

Sport Risico Cal.
Zwemmen Zeer Laag 400 – 700
Tennis Gemiddeld 350 – 500 
Squash Gemiddeld 525 – 700
Roeien Laag 420 – 510
Klimmen Laag 500 – 900
Fietsen Zeer laag 360 – 750
Hardlopen Gemiddeld 450 – 780
Basketbal Gemiddeld 570 – 770
Langlaufen Laag 400 – 800

 

1. Zwemmen

Zwemmen heeft een paar bijzondere voordelen. In het zwembad kan je bijvoorbeeld niet door je enkel gaan en zal je je kruisbanden niet afscheuren. Iets waar voetballers veel mee te maken krijgen.

Terwijl je je lichaam belast ontlast je dus je gewrichten. In vergelijking met andere sporten heeft zwemmen dus een hele lage impactbelasting. Dit bespaart je al een hoop problemen later in het leven

Het is duidelijk dat zwemmen goed is voor de spieropbouw. Je ontwikkelt een zwemmers lichaam met het kenmerkende V-figuur.

Naast spiermassa en spierkracht is zwemmen een geweldige sport voor je uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid. Met een indoor zwembad kan je het gehele jaar door aan je gezondheid werken.

Kortom, zwemmen omvat een bijzondere combinatie van spierkracht, uithoudingsvermogen terwijl het je gewrichten nauwelijks belast.

2. Tennis

Met tennis train je zowel je onderlichaam als bovenlichaam. Je verbrandt er ook veel calorieën mee, maar liefst 600 calorieën per uur.

Dankzij alle spelelementen houd je het langer vol en vergeet je soms hoe moe je wel niet bent. Dit is een groot voordeel ten opzichte van zwemmen 

Het is wel belangrijk dat je op gravel speelt en niet op hardcourt. Op gravel glijden je schoenen mee waardoor er minder roterende krachten op je gewrichten terecht komen. Hier zullen je knieën je later dankbaar voor zijn. 

Je wilt natuurlijk niet met je bovenbeen draaien terwijl je onderbeen aan de grond vastgenageld blijft. 

Daarnaast is het belangrijk dat je een goede techniek hebt zodat de belasting gelijkmatig over je lichaam verdeeld wordt.

Samen met fietsen en hardlopen behoort tennis tot een van de beste aerobe activiteiten. 

Dus schaf een tennisracket aan, word lid van de lokale tennisclub en werk aan je algehele gezondheid.

3. Squash

mensen spelen squashSquash heeft de top 10 van gezondste sporten in Forbes gehaald. Hier zijn meerdere redenen voor.

Een wedstrijd squashspeler kan per uur maar liefst 900 calorieën verbranden. Als recreatieve speler verbrandt je elk uur ongeveer tussen de 400 en 500 calorieën per uur. 

Tijdens een potje squash zal je namelijk korte afstandjes sprinten, springen en soms zelfs duiken voor de bal. Squash is dus goed voor je cardiovasculaire gezondheid.

Squash verbetert de conditie, verhoogt de kracht en bevordert een gezond lichaamsgewicht. Het starten-stoppen met de vele sprintjes is goed voor je uithoudingsvermogen.

Je wilt natuurlijk niet uitglijden en zo veel mogelijk grip hebben. Dit vormt helaas gelijk een nadeel van squash.

Het is de vraag of het wel zo goed voor je gewrichten zoals de knieën is. Je moet namelijk vaak roterend draaien.

Dit vinden je knieën niet fijn als je rotaties maakt en het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meebeweegt. Het onderbeen zit namelijk vast aan de grond door het schoeisel.

In dit opzicht is tennis op gravel een stuk beter.

Kortom, squashen helpt je met afvallen en zorgt voor een strakker lichaam. Pas op voor blessures.

4. Roeien

Roeien behoort tot de gezondste sporten van de wereld. Je gebruikt zowel je benen als je armen.

Gezondheidsvoordelen roeien:

  1. versterkt de kracht
  2. verbetert uithoudingsvermogen en algehele conditie 
  3. verbetert de immuunfunctie
  4. goed voor het hart
  5. heeft een kalmerend effect

Het nadeel is dat het veel repetitieve bewegingen zijn. In vergelijking met bijvoorbeeld tennis of squash kan dit ten koste gaan van het plezier.

Bovendien train je de voorkant je lichaam niet omdat je alleen maar trekkende bewegingen maakt.

Dit moet je goed in overweging nemen want wat betreft je gezondheid gaat alles om consistentie. En je houd alleen wat vol wat je leuk vindt.

In vergelijking met hardlopen verbrand je wel minder calorieën. Iemand van 68 kilo zal na een half uur in een gematigd tempo roeien ongeveer 160 calorieën verbrandt hebben terwijl je met hardlopen ongeveer 180 calorieën verbrandt zou hebben.

5. Indoor bergbeklimmen

Veel mensen verruilen de sportschool voor klimmen. Dit is niet zo gek. Met indoor rotsklimmen gebruik je bijna elke belangrijke spiergroep.

Naast een verbeterde spiertonus is het ook nog eens goed voor je cardiovasculaire gezondheid. Door het rekken en strekken zal bovendien je beweeglijkheid en flexibiliteit verbeteren.

Rotsklimmen valt onder de low-impact oefeningen. Dit vinden je gewrichten heel fijn omdat ze de impact makkelijker kunnen opvangen.

In de buitenlucht krijg je ook nog eens je dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen.

Bergbeklimmen verlaagt bovendien het risico op verschillende chronische ziekten waaronder diabetes, cholesterol, hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Kortom, indoor of outdoor bergbeklimmen is een full body workout en tegelijkertijd niet te zwaar voor je gewrichten. Het verbetert zowel je spierkracht als je uithoudingsvermogen.

6. Fietsen

man op de fietsFietsen is een gezonde vorm van lichaamsbeweging waarbij je gewrichten ontzien worden.

Gezondheidsvoordelen fietsen:

  1. vergroot de spierkracht
  2. bevordert de cardiovasculaire conditie 
  3. goed voor de botten
  4. verhoogt de flexibiliteit en gewrichtsmobiliteit
  5. verlaagt de stresslevels
  6. betere coördinatie
  7. verbetert de houding
  8. verlaagt het vetgehalte
  9. preventie chronische ziekten

Fietsen biedt bescherming tegen de volgende ziekten:

  1. hartaanvallen
  2. beroertes
  3. diabetes
  4. artritis
  5. depressie
  6. obesitas
  7. bepaalde kankersoorten

Bovendien kan je fietsen gemakkelijk in je dagelijkse routine integreren, bijvoorbeeld als je boodschappen moet doen of naar je werk gaat. Consistentie is de sleutel.

Hoewel je met hardlopen meer calorieën verbrandt is fietsen vriendelijker voor je lichaam.

Verruil je hometrainer voor een echte fiets, ga de frisse buitenlucht in en pak gelijk wat zonnestralen mee voor genoeg vitamine D.

7. Hardlopen

Hardlopen is de meest toegankelijke cardio-oefening. Met hardlopen verbeter je de aerobe conditie en bouw je tegelijkertijd sterke beenspieren op.

Bovendien verbrandt je veel calorieën met hardlopen. In een half uur verbrandt je ongeveer tussen de 200 – 500 calorieën. 

Gezondheidsvoordelen hardlopen :

  1. verhoogt de cardiovasculaire conditie
  2. sterkere spieren
  3. versterkt de botten
  4. calorieverbranding
  5. gezond lichaamsgewicht

Hardlopen is uiteraard belastender dan zwemmen en fietsen. Maar aan de andere kant verbrandt je meer calorieën dan met fietsen.

8. Basketball

jongen die basketbaltMet een uur basketbal kan je tot wel 750 calorieën verbranden. Daarnaast bouw je uithoudingsvermogen en spieren op.

Basketbal verbetert uiteraard ook je coördinatie, ruimtelijk bewustzijn en evenwicht. Bovendien is het goed voor je concentratie.

Dankzij de spelelementen houd je het ook lang vol. Het is dus duidelijk dat basketbal lichaamsbeweging stimuleert en helpt bij het afvallen.

Basketbal verbetert:

  1. motorische coördinatie
  2. lenigheid
  3. kracht
  4. behendigheid
  5. snelheid
  6. uithoudingsvermogen

Kortom, basketbal is goed voor je uithoudingsvermogen, spieren en coördinatie.

9. Langlaufen

Langlaufen is net zoals zwemmen een full body workout met een laag risico op blessures. Met langlaufen train je zowel je armen als je benen.

Langlaufen valt onder de low-impact activiteiten. Door de glijdende bewegingen komen je gewrichten dus niet onder veel druk te staan.

Met langlaufen train je grote spiergroepen waaronder je beenspieren, core spieren, bovenarmen, biceps en triceps.

Er zijn nog meer voordelen. Met langlaufen kan je ook stress verlichten. Bovendien is het een functionele sport.

Kortom, langlaufen is een geweldige manier om gezond en in beweging te blijven terwijl het risico op blessures laag is.

Je gaat alleen niet zo snel langlaufen, vooral niet in Nederland. In dat opzicht is zwemmen natuurlijk laagdrempeliger.

Meest ongezonde sporten

Sporten met een hoog risico op letsel:

  1. ijshockey
  2. american football 
  3. skateboarden
  4. voetbal
  5. worstelen
  6. boksen
  7. freestyle skiën
  8. snowboarden
  9. mountainbiken

Take home message

De ene sport is goed voor je hart, botten en spieren terwijl de andere sport juist voor blessures en slijtage kan zorgen. 

De gezondste sport moet aan een aantal belangrijke aspecten voldoen. Er moest sprake zijn van een full body workout, low impact activiteiten en cardiovasculaire gezondheid. Dus wat is de gezondste sport?

Zwemmen is één van de gezondste sporten omdat het je gehele lichaam traint terwijl je weinig risico op blessures loopt. Je spant je onder- en bovenlichaam fors aan terwijl er maar weinig impact op je gewrichten komt.

Daarnaast behoren tennis, squash, roeien, indoor bergbeklimmen, fietsen, hardlopen, basketbal en langlaufen tot de gezondste sporten.

Als je jezelf helemaal de naad uitloopt of vele baantjes zwemt heb je het liefst spelelementen. Hierdoor houd je het langer vol en kom je vaker terug. In dat opzicht hebben sporten zoals tennis, squash en basketbal een streepje voor.

Teveel van iets is nooit goed. Luister dus altijd goed naar je lichaam.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chase, N. L., Sui, X., & Blair, S. N. (2008). Comparison of the health aspects of swimming with other types of physical activity and sedentary lifestyle habits. International Journal of Aquatic Research and Education, 2(2), 7.

Pluim, B. M., Groppel, J. L., Miley, D., Crespo, M., & Turner, M. S. (2018). Health benefits of tennis. British journal of sports medicine, 52(3), 201-202.

Volianitis, S., Yoshiga, C. C., & Secher, N. H. (2020). The physiology of rowing with perspective on training and health. European Journal of Applied Physiology, 1-21.

Gallotta, M. C., Emerenziani, G. P., Monteiro, M. D., Iasevoli, L., Iazzoni, S., Baldari, C., & Guidetti, L. (2015). Psychophysical benefits of rock-climbing activity. Perceptual and motor skills, 121(3), 675-689.

Oja, P., Titze, S., Bauman, A., De Geus, B., Krenn, P., Reger‐Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: a systematic review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 21(4), 496-509.

Suter, E., Marti, B., & Gutzwiller, F. (1994). Jogging or walking—comparison of health effects. Annals of epidemiology, 4(5), 375-381.

Oja, P., Titze, S., Kokko, S., Kujala, U. M., Heinonen, A., Kelly, P., … & Foster, C. (2015). Health benefits of different sport disciplines for adults: systematic review of observational and intervention studies with meta-analysis. British journal of sports medicine, 49(7), 434-440.

ROSCA, A., & HOROBEANU, C. (2015). SQUASH–A LEISURE ACTIVITY. DISCOBOLUL, 19.