Tot Welke Leeftijd Groei je? 3 Bepalende Factoren

In de puberteit zal de grote groeispurt plaatsvinden en zullen je leeftijdgenoten de lucht inschieten. 

Als je groeiplaten eenmaal gesloten zijn, kan je niet meer langer worden, dus tot welke leeftijd groei je?

KORT ANTWOORD

De meeste mensen zullen na hun 18e levensjaar niet meer groeien. Rond de leeftijd van 16 zullen de meeste jongens al hun grootste lengte bereiken. Het kan echter zijn dat je laat in de puberteit komt. Maar na je 18e tot 20e levensjaar zul je niet meer aanzienlijk groeien. Uit groeidiagrammen blijkt namelijk dat de meeste jongens na het 18e levensjaar nog maar een klein beetje zullen groeien. De meeste van ons zullen op 20-jarige leeftijd als volgroeid worden beschouwd. De leeftijd waar we stoppen met groeien kan dus van persoon tot persoon verschillen.

Dit artikel vertelt je wanneer de groeispurt begint, wanneer je het snelst groeit inclusief factoren die de lichaamsgroei beïnvloeden.

Bepalende factoren

  1. dnaGenetische factoren: Hoewel de meeste mensen na hun 18e levensjaar niet meer aanzienlijk groeien, kan dit variëren op basis van genetische factoren. Sommige mensen ervaren een late groeispurt en kunnen nog enkele centimeters groeien na hun tienerjaren. Genen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de groeipotentie van een individu.
  2. Geslachtsverschillen: Over het algemeen stoppen meisjes eerder met groeien dan jongens. Meisjes bereiken meestal hun maximale lengte rond de leeftijd van 16, terwijl jongens doorgaans door blijven groeien tot ongeveer hun 18e of 20e levensjaar.
  3. Groeischijven: De groei van het skelet tijdens de kinder- en tienerjaren wordt gereguleerd door de epifysairschijven, ook wel groeischijven genoemd. Deze schijven bevinden zich aan het uiteinde van de botten en zijn verantwoordelijk voor de lengtegroei. Naarmate de puberteit vordert, sluiten de epifysairschijven geleidelijk en stopt de groei.

Wanneer begint de groeispurt?

Meestal zal de grote groeispurt bij meisjes tussen 8-13 jaar plaatsvinden en bij jongens tussen 10-15 jaar. De puberteit zal ongeveer 2-5 jaar duren. 

Hoe herken je of je kind een groeispurt doormaakt? De meest directe tekenen van de groeispurt zijn veranderingen in de lengte en gewichtsveranderingen. Tijdens de groeispurt zullen namelijk je botten, spieren en vetten toenemen. 

Je kunt een groeispurt ook nog aan andere tekenen herkennen, waaronder een toename of afname van de eetlust, emotionele uitbarstingen of piekeren. Naast de lengte zijn er dus meerdere tekenen die op een groeispurt kunnen duiden.

Vaak hopen mensen tijdens het opgroeien dat ze groter dan hun klasgenoten worden. Wie uiteindelijk een reus wordt is voor iedereen een gok. De groeispurt kan namelijk op meerdere manieren verlopen waaronder:

  1. lang beginnen maar een plateau bereiken
  2. kort beginnen en langer worden dan iedereen in je klas
  3. consequente gemiddelde groei

Wanneer groei je het snelst?

De grootste groeispurt zal bij veel jongens tussen 12-15 jaar plaatsvinden en rond de leeftijd van 16 jaar zullen de meeste jongens al hun grootste lengte bereikt hebben.

De puberteit kan 2-5 jaar in beslag nemen. Langer in de puberteit zijn betekent niet per definitie dat je langer wordt dan iemand die er minder langer in zit.

Naast erfelijkheid zijn er nog veel meer factoren die je lengte uiteindelijk kunnen beïnvloeden.

Factoren die je lichaamsgroei beïnvloeden

De groei en ontwikkeling wordt door verschillende factoren beïnvloed:

  1. erfelijkheid: naar schatting wordt 80% van de lichaamslengte door je DNA bepaald
  2. omgeving: in ongeveer 20% van de gevallen spelen omgevingsfactoren een rol bij het bepalen van je lengte
  3. hormonen
  4. geslacht
  5. voeding
  6. beweging
  7. stress
  8. verstedelijking
  9. sociaaleconomische status

Kortom, naast je genen zijn er dus nog veel meer factoren die je lengte kunnen beïnvloeden. Als je je lengte wilt maximaliseren zal onder andere een goede voeding belangrijk zijn.

Bovendien kun je verlies van lengte tijdens het ouder worden met een aantal manieren helpen voorkomen.

Take home message

Langere mensen hebben een grotere kans op een hoger inkomen en ook een grotere kans om door het andere geslacht aantrekkelijk gevonden te worden. 

Het kan dus erg frustrerend zijn als je niet je ideale lengte bereikt waarop je had gehoopt. Maar je kan wel degelijk met een korte lengte beginnen en boven al je klasgenoten uitkomen.

Je lichaamslengte wordt hoofdzakelijk (80%) door je genen bepaald. Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren zoals slaap, voeding of lichaamsbewegingen een belangrijke rol spelen. 

Kort na de puberteit zullen de groeischijven vergroeien en zullen de meeste jongens niet meer groeien. Maar wanneer is dat precies? Tot welke leeftijd groei je?

De meeste mensen zullen na het 18e levensjaar niet meer verder groeien. Hoewel je laat in de puberteit kunt komen zul je na het 18e tot 20e levensjaar niet meer aanzienlijk groeien.

Zo hebben groeidiagrammen aangetoond dat de meeste jongens na het 18e levensjaar nog maar een klein beetje groeien. 

Hoewel de meeste rond hun 18e levensjaar stoppen met groeien, kan het zijn dat je daarna nog verder groeit. Dit hangt af of de botten vergroeid en volledig bot geworden zijn.

Hoewel je na het sluiten van de groeiplaten niet meer langer kunt worden, zijn er manieren om langer te lijken zoals een verbeterde houding.

Naast de lengte zul je nog meer dingen ontwikkelen. Zo zal de spiermassa tussen 20-30 ontwikkeld zijn en zullen hersenen bij mannen pas op 25-jarige leeftijd volledig ontwikkeld zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Silventoinen, K. (2003). Determinants of variation in adult body height. Journal of biosocial science, 35(2), 263-285.